Saturday , February 4 2023

Fostul șef al Poliției din Fălticeni, condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare

Comisarul șef Ioan Nichitoi a fost condamnat definitiv la șase luni de închisoare cu suspendare pentru tentativă de abuz în serviciu. Nichitoi a fost acuzat că l-a favorizat pe un afacerist local – patronul Vasile Savu, de la firma „Parisienne à la Vys”. Acesta a fost surprins beat la volan de un subofițer de poliție care a luat un perdaf strașnic de la Nichitoi pentru că a avut curajul să îl agațe în trafic pe Savu. Un geam termopan – cadou primit de la firma Trionec SRL de poliția fălticeneană, fără acte, l-a incriminat o dată în plus pe fostul șef Ioan Nichitoi  
 
Nichitoiioan [800x600]


 
Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ioan Nichitoi la șase luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de doi ani și șase luni de zile pentru comiterea infracțiunii de tentativă de abuz în serviciu cu obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.
Amintim că la începutul lunii iulie 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a fostului șef al Poliției Fălticeni, comisarul șef Ioan Nichitoi, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de tentativă la abuz în serviciu cu obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și fals intelectual. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut faptul că în perioada 14 – 16 octombrie 2013, în calitate de șef al Poliției municipiului Fălticeni, inculpatul Nichitoi Ioan s-a implicat activ în activitatea judiciară desfășurată de un subordonat – agentul principal Liuță -, astfel încât acesta din urmă să nu inițieze procedurile judiciare penale față de patronul Vasile Savu de la firma „Parisienne à la Vys”, om de afaceri local, pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere.
Potrivit DNA, în mod concret, omul de afaceri a fost implicat într-un accident de circulație pe raza localității Fălticeni, iar lucrătorul de poliție din subordinea lui Ioan Nichitoi a întocmit toate actele de constatare. Omul de afaceri a fost condus în vederea prelevării de probe de sânge, însă acesta a refuzat prelevarea. A doua zi, agentul de poliție Liuță a prezentat actele întocmite comandantului unității, Nichitoi Ioan, în vederea punerii rezoluției și înregistrării dosarului. Acesta din urmă i-a solicitat subordonatului să rupă actele întrucât omul de afaceri Vasile Savu ar fi un prieten de-al său și trebuie ajutat, în sensul de a trata incidentul ca o simplă tamponare. Mai mult, Ioan Nichitoi ar fi insistat ca subordonatul său să îi facă documentele necesare lui Savu pentru a obține despăgubirile de la firma de asigurare.
Un procuror fălticenean a “mirosit” încălcarea legii de către comisarul șef Ioan Nichitoi
Conform DNA, forma tentativei este reținută având în vedere că folosul injust urmărit a fi obținut de omul de afaceri nu a fost efectiv realizat, ca urmare a intervenției procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Din dispoziția procurorului, dosarul a fost înregistrat la penal, iar cercetările penale s-au efectuat tot din inițiativa procurorului care a preluat cauza la urmărire proprie. Ulterior, existând indicii în sensul comiterii de fapte prevăzute de legea penală de către agenți de poliție din cadrul Poliției Fălticeni, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
În urma cercetării penale efectuate s-a stabilit că omul de afaceri Vasile Savu este autor al infracțiunii de refuz al conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind dispusă sancționarea administrativă.
Un termopan montat nelegal la Poliția Fălticeni, încă o codiță în dosarul lui Ioan Nichitoi
Dosarul în care fostul șef al Poliției Fălticeni, Ioan Nichitoi, a fost trimis în judecată, dosarul urmând a fi preluat de Tribunalul Suceava, vizează și o altă prezumtivă infracțiune a acestuia: «Într-un alt context, la data de 20.12.2013, inculpatul Nichitoi Ioan a întocmit înscrisul intitulat „Raport de necesitate privind oportunitatea sponsorizării”, înregistrat la IPJ Suceava la 23.12.2013. Înscrisul avea un caracter fals și a fost întocmit în condițiile în care obiectul presupusei propuneri de sponsorizare fusese deja predat către Poliția Fălticeni la data de 10.12.2013”, se arată în comunicatul de presă al DNA. Este vorba despre un raport de necesitate privind oportunitatea unei sponsorizări oferite de SC Trionec SRL din Fălticeni, care a instalat o fereastră termopan la sediul Poliției Municipale Fălticeni la începutul lunii decembrie a anului trecut, iar în mod fals mica afacere a fost comunicată IPJ Suceava tardiv.
Din fruntea unei poliții municipale, ofițer fără atribuții la Ordine Publică
„Obiectiv de Suceava” a mai informat cititorii despre faptul că Ioan Nichitoi nu a avut viață bună cu polițiștii fălticeneni încă din primele zile în care le-a fost desemnat ca șef.
Ajuns la conducerea Poliției fălticenene după ce aspirase la cea a Inspectoratului de Poliție Județean, dar a fost în cele din urmă tras pe line moartă la Poliția Rurală, comisarul șef Ioan Nichitoi a fost reclamat chiar din primele zile de la preluarea noii slujbe pentru modul în care înțelegea să se comporte cu subordonații. In numele “absenței rezultatelor”, aceștia erau jigniți, înjurați și, desigur, amenințați că vor fi dați afară ori, în cel mai bun caz, vor fi trimiși să profeseze unde a dus mutul iapa. De aceea, în primăvara anului 2012, la conducerea IPJ Suceava a ajuns un raport întocmit de un polițist fălticenean susținut de alți zece colegi ai săi, care semnala comportamentul comisarului șef Nichitoi. In urma anchetei demarate la ordinul șefului de atunci al IPJ, Ioan Nicușor Todiruț, aspectele semnalate au fost în parte confirmate, iar Ioan Nichitoi s-a ales cu un avertisment. Această sancțiune minimă nu a avut darul de a-i potoli efuziunile vocale ofițerului de poliție, astfel încât, în scurtă vreme, la conducerea Inspectoratului General al Poliției Române a ajuns un nou raport în care erau semnalate aceleași derapaje de la limbajul urban ale comisarului șef Nichitoi. Pentru că nu a fost semnată, scrisoarea adresată conducerii Poliției Române a rămas atunci fără răspuns.
După ce DNA a comunicat decizia de trimitere în judecată a comisarului șef Ioan Nichitoi, acesta a rămas fără funcția de șef al Poliției Fălticeni, fiind pus la dispoziția IPJ, Ioan Nichitoi ocupând o funcție de execuție în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Munici-piului Suceava. (Dănuț ZUZEAC)
 
 
 
 

Vezi si

Individ din Arbore, arestat pentru 30 de zile după ce a furat gresie, mobilă și o mulțime de scule, toate în valoare de 40.000 de lei, dintr-o curte din Volovăț

Vineri, 3 februarie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a …

4 comments

  1. …acest individ este un mare excroc ! Cati oameni a muls de bani,cati nevinovati a trimis in puscarii,cati imbogatiti nu a santajat …puscaria e de el ! Este o sfidare a dreptatii cu acest infractor in libertate !

  2. Ce pedeapasa e si asta ? suspendare , de ce nu executare ? Afara cu asa un gunoi de politist , la puscarie cu el.

  3. Pentru ranjita ca asta ,muncesc cativa tineri cu salar minim pe economie si cativa mineri. Nu produc nimic,nu fac nimic dar sunt platiti si bine. Daca te fura cineva iti spun sa urmaresti prin anumite locatii si daca vezi obiectele sa-i anunti. Zero politie! Rusine!

  4. Indiferent ce functie avem,toti platim pentru ce facem.Inca unii care se cred mari si tari nu ccrede ca va plati.