Friday , October 22 2021

Fenomenul plecării părinților în străinătate ia din nou amploare în Suceava, după ce pandemia reușise să reunească peste 1.000 de copii cu familiile lor

Suceava este în continuare cap de listă în clasamentele naționale ce cuprind județele cu cei mai mulți copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Ultima astfel de statistică efectuată de autorități arăta că în primăvara acestui an, la nivelul județului Suceava, erau 7.351 de copii care aveau părinți plecați la muncă în străinătate, față de 7.002, în decembrie 2020. Dintre aceștia, 6.308 copii aveau un singur părinte peste hotare și 604 au rămas lipsiți de grija ambilor părinți. Aici se observă o ameliorare a situației, comparativ cu luna decembrie 2020, când 1.109 copii aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, în timp ce 5.415 copii doar unul dintre părinți. In județul nostru, într-o singură localitate, și anume Moldova Sulița, niciun copil nu are părinți plecați la muncă în străinătate 

Judetul Suceava este, de câțiva ani,  în fruntea clasamen­telor  naționale ce cuprind județele cu cei mai mulți copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. La finalul anului trecut, evidențele Direc­ției Generale de Asistență Socială și Protecția Copi­lului Suceava, instituție care monito­rizează situația acestor copii, arătau o scădere cu circa 1.000 a numărului de minori rămași în grija rudelor după ce părinții au plecat peste hotare.

Concluzia specialiștilor a fost că pandemia de coronavirus a făcut și un mare bine, cel puțin din acest punct de vedere, reîntregind peste 1.000 de copii cu părinții lor, care fie au fost nevoiți, fie au ales să se întoarcă acasă după ce au trăit experiența izolării, într-o țară străină, a bolii ucigașe sau pur și simplu s-au trezit fără locul de muncă pentru care au făcut sacrificii. Totuși, pentru mare parte dintre acei copii fericirea resimțită în urma reconectării cu familia a fost provizorie, fapt ce reiese și din statisticile oficiale, care arată că în primul trimestru al acestui an sute de părinți au decis să plece din nou peste hotare. Ultima statistică efectuată de autorități arăta că în primăvara acestui an, la nivelul județului Suceava, erau 7.351 de copii care aveau părinți plecați la muncă în străinătate, față de 7.002, în decembrie 2020.

Potrivit estimărilor specialiștilor, o creștere semnificativă a numărului copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate se va vedea în statisticile de la finalul acestui an. Din datele publicate de DGASPC Suceava în luna martie a.c., la nivelul județului Suceava 7.351 de copii aveau părinți plecați la muncă în străinătate, fiind vorba despre 5.523 de familii afectate de acest fenomen. Dintre aceștia, 6.308 copii aveau un singur părinte peste hotare și doar 604 au rămas lipsiți de grija ambilor părinți. Aici se observă o ameliorare a situației, comparativ cu luna decembrie 2020, când 1.109 copii aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, în timp ce 5.415 copii doar unul dintre părinți. În ceea ce privește familiile cu părinte unic susținător financiar plecat la muncă peste hotare, numărul acestora a scăzut de la 478, în decembrie 2020, la 409 în martie 2021.

Distribuția pe grupe de vârstă a acestor copii arată că cei mai mulți dintre ei sunt elevi de gimnaziu, având între 10 și 13 ani, iar 1.816 dintre ei au între 14 și 17 ani. Dar statisticile județene arată cu în luna martie a.c. erau 30 de bebeluși, vârsta sub 1 an, care aveau cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, dar și 120 de copii cu vârste între 1 și 2 ani.

Municipiul Suceava are cei mai mulți copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, și anume 811, din totalul de 7.351 câți erau la nivelul județului în primul trimestru al acestui an, fiind urmat de Gura Humorului, cu 238 de copii, Straja-231, Rădăuți-218, Dumbrăveni-185, Salcea-184, Bosanci-165, Vatra Dornei-163, Cajvana-161 și Vicovu de Sus, unde sunt 151 de copii. La polul opus, sunt câteva localități în care copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate pot fi numărați pe degete, cum este cazul Voitinel și Dărmânești câte 9, Capu Câmpului-8, Iacobeni, Baia și Breaza câte 7, Sadova-6, Volovăț-5, Păltinoasași Izvoarele Sucevei, câte 4 copii, Solca-3, Moldovița și Hârtop, câte 2, și Dorna Arini, unde un singur copil are părinții plecați la muncă peste hotare. În județul nostru, într-o singură localitate, și anume Moldova Sulița, niciun copil nu are părinți plecați la muncă în străinătate. (Oana NUȚU)

Vezi si

Participarea la proba scrisă a admiterii la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, posibilă doar cu certificat verde sau test COVID negativ

Sâmbătă, 23 octombrie, este programată proba scrisă de verificare a cunoștințelor pentru examenul de admitere …