Wednesday , May 15 2024

Executări silite nereuşite anul trecut, reluate în această primăvară

executari silite

Pentru Meteor Group ANV, firma italienilor păcăliţi de Lungu – Hânţar – Cauciuc, a fost reluată executarea silită u la fel se întâmplă şi cu activele Adicost Distribution, respectiv Natur Fruct SRL Dorneşti u la primele firme procedura de scoatere la licitaţie a activelor este promovată de societatea de reorganizare – lichidare Lexinsolv SPURL, în vreme ce la Natur Fruct, Fiscul este cel care vrea să recupereze datorii la bugetul de stat

Câteva societăţi comerciale sucevene de anvergură până acum câţiva ani, au ajuns pe mâna executorilor, fie aceştia privaţi sau ai statului, pentru datorii care însumează sute de miliarde de lei vechi. ~n mai multe runde de licitaţii organizate de lichidatori, nu s-a găsit niciun ofertant dispus să cumpere bunurile scoase la vânzare, astfel încât aceste proceduri au fost luate de la capăt. Luna aprilie a acestui an constituie o nouă oportunitate pentru investitorii cu bani dispuşi să pună mâna pe active scoase la vânzare la un preţ modic. Desigur, preţul modic înseamnă cam cel evaluat încă de acum mai bine de un an, dar după licitaţii succesive, s-ar putea ajunge la o sumă rezonabilă. Condiţia este însă ca cei care doresc
să participe la astfel de licitaţii să depună o garanţie de 10% din valoarea bunurilor pe care doresc să le cumpere, aceasta fiind, de altfel, condiţia legală care îi împiedică să participe la astfel de sesiuni de vânzări. Pe aceste considerente, la licitaţiile organizate anul trecut pentru vânzarea activelor firmelor ajunse în faliment, nu s-a prezentat anul trecut niciun ofertant.
Anul acesta, licitaţiile au fost reluate cu speranţa că vor fi vor veni cumpărători. Să nu uităm însă că de la un an la altul maşinile, utilajele, clădirile scoase la vânzare se uzează moral iar preţul cu care ar putea fi cumpărate scade într-un mod abrupt. Cât priveşte terenurile, pe fondul circumspecţiei generale asupra investiţiilor imobiliare din Suceava şi din ţară, cei cu bani încă mai aşteaptă scăderi ale preţurilor acestora, în ciuda creditorilor firmelor intrate în faliment, care ar dori ca bunurile acestora să fie vândute cât mai repede şi la un preţ cât mai bun.
Fiscul vrea să obţină
2,12 miliarde lei din executarea
SC Meteor Group SRL
~n aprilie, DGFP, prin Administraţia Finanţelor Publice Municipale Suceava, porneşte o a doua rundă de licitaţie pentru vânzarea bunurilor aparţinând SC Meteor Group SRL Slobozia – Grăniceşti.
Firma respectivă a obţinut în perimetrul în care şi-a desfăşurat activitatea firma Supermag Imperial aparţinând familiei lui Nelu Hânţari, un contract de comodat pentru desfăşurarea activităţii de reşapare a cauciucurilor, activitatea desfăşurată anterior de firma lui Hânţari. Nici nu s-au instalat bine italienii la Slobozia cu afacerea de reşapare a cauciucurilor preluată în comodat de la Nelu Hânţari că Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, prin Administraţia Finanţelor Publice Siret a şi năvălit peste ei, executându-i silit, la sfârşitul anului trecut. Fiscul speră să obţină din această operaţiune 2,12 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA. Se scot la vânzare utilajele firmei dar şi materia primă, precum urmează: bandă de cauciuc adezivă, maşină de răzăluit, amestecător, maşină presă camion, presă pentru reşapat, bandă cauciuc laterală, matriţă uzată, maşină autoclavă, maşină presă, presă uzată, 1728 de anvelope, o presă pentru reşapat, valorând în total, incusiv TVA, suma amintită mai sus. Desigur, dacă nu se va prezenta niciun ofertant pentru aceste bunuri, licitaţia va fi reluată la un preţ cu 10% mai mic.
Speranţa firmei lichidatoare Lexinsolv – să scoată 55 de miliarde de lei din vânzarea bunurilor Adicost Distribution
~n data de 18 aprilie a.c., va fi reluată, a nu se mai ştie a câta oară, licitaţia pentru vânzarea bunurilor aparţinând firmei sucevene Adicost Distribution ce a fost patronată de Costel Chelariu. Bunurile SC Adicost Distribution SRL au fost scoase din nou, de la capăt la vânzare de societatea de lichidare stabilită de Tribunalul Suceava – Lexinsolv Lexinsolv IPURL a scos pentru a treia oară la vânzare toate proprietăţile ce aparţin SC Adicost Distribution SRL Suceava, pentru recuperarea debitelor pe care această societate comercială le are către debitori. Este vorba despre debite ctre bugetul de stat, către bănci dar şi către parteneri de afaceri. Din vânzarea bunurilor Adicost Distribuţion, Lexinsolv IPURL ar dori să obţină în total 55,3 miliarde de lei fără TVA, o sumă mică în comparaţie cu datoriile totale pe care le are Adicost la creditori. De menţionat că bunurile firmei Adicost exim au mai fost scoase odată la vânzare, în luna aprilie a acestui an însă nu s-a oferit niciun cumpărător dispus să achite taxa de 20% de participare la licitaţie şi nu s-a oferit vreun cumpărătpr nici la următoarele termene de licitaţie unde preţurile au fost diminuate cu până la 50%.
~n aceste condiţii, licitaţia a fost reluată de la început, primul termen stabilit fiind pe 18 decembrie. Dacă nici la acea dată nu vor fi cumpărători, licitaţiile se vor relua în mai multe runde, până pe data de 21.03.2013.
Ce scoate la vânzare Lexinsolv IPURL din averea firmei falimentare Adicost Distribution
Un depozit de pe strada Cernăuţi, desfăşurat pe o suprafaţă de 246 de metri pătraţi care este amplasat pe un teren total de 4960 de metri pătraţi, este scos la vânzare pentru 8,5 miliarde de lei vechi; sediul administrativ de pe strada Biruinţei, din cartierul Iţcani, are preţ de pornire a vânzării de la 13,1 miliarde de lei vechi; un pavilion administrativ din Câmpulung Moldovenesc ar putea fi cumpărat cu suma de 17,6 miliarde de lei vechi, împreună cu alte construcţii şi terenuri desfăşurate pe o suprafaţă de 11.518 mp. Două uscătoare de cherestea din Câmpulung Moldovenesc, ar putea fi cumpărate cu suma de 1,3 miliarde de lei vechi.
Un depozit comercial de 129 de metri pătraţi, cu terenul aferent de 347 de metri pătraţi din municipiul Botoşani sunt oferite spre vânzare pentru suma de 1,87 miliarde de lei vechi. Un alt spaţiu administrativ de 34 de metri pătraţi, cu terenul aferent, este scos la vânzare pentru suma de 499 de milioane de lei vechi. Un teren arabil extravilan de 2234 metri pătraţi din {cheia poate fi cumpărat cu 1,87 miliarde de lei vechi. Lista continuă cu maşinile firmei – cinci autoturisme Daewoo Matiz, o Dacia Solenza, patru autoutilitare Daewoo Matiz, alte 11 autoturisme Daewoo Matiz, un Daewoo Cielo Executive, încă un Matiz, patru Tico, un Cielo din 1996, o autoutilitară Dacia Drop-side, un Daewoo Cielo Exectutive, mai multe autoutilitare Iveco, Mercedes Benz, Renault, Man, Volkswagen precum şi alte autoturisme ce au fost achiziţionate pe perioada de funcţionare a firmei Adicost Distribution, în intervalul în care aceasta a funcţionat, din aceeaşi gamă, peste 50 la număr.
De la Natur Fruct se aşteaptă recuperarea a peste 15 miliarde
de lei vechi
Principalul obiect de activitate al SC Natur Fruct era, la începutul anilor 2000, producerea de alcool din cereale fiind în concurenţă la Dorneşti cu o altă firmă – Euro Drink. ~n urma bătăliei de pe piaţă, soldată cu delaţiuni la Fisc şi cu incendieri de maşini, inspectorii fiscali au decis închiderea ambelor fabrici de alcool de la Dornenşti, mai ales că ajunseseră să constate că un foarte mic procent din accizele cuvenite bugetului de stat erau plătite, şi de o parte, şi de alta.
Velu Plămadă a încercat apoi să dezvolte prin aceeaşi firmă o afacere nouă – produse naturale din fructe, care de asemenea nu a avut succes. S-a orientat apoi, prin intermediul aceleaşi firme, înspre activităţi din domeniul lucrărilor de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, care au fost şi ele neprofitabile.
~n data de 29 noiembrie 2012, BCR a cerut la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava deschiderea procedurii falimentului pentru că firma a angajat credite pe care nu le-a rambursat. Instanţa suceveană a stabilit un prim termen de judecată a acestei speţe, data de 15 februarie
2013.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava a mers direct pe calea executării silite. Pe data de 16, respectiv 17 ianuarie a.c., la sediul DGFP Suceava sunt organizate licitaţii pentru vinderea unor active apaţinând Natur Fruct, în valoare totală estimată de 1.464.553 lei. De menţionat că acest preţ nu conţine TVA. Pentru data de 16 ianuarie au fost scoase la vânzare mai multe mijloace auto – autoturism Mercedes fabricat în 2001, pentru suma de 24.937 lei, autotractor Mercedes din 2000, pentru suma de 59.007 lei, autoturism Mercedes din 2004 – 57.602 lei, aautotractor Mercedes din 1997 – 11.942 lei, semiremorcă din 1999 – 27.396 lei. ~n data de 17 ianuarie, la DGFP Suceava se vor organiza licitaţii pentru vânzarea unor bunuri imobile aparţinând SC Natur Fruct SRL. Este vorba despre terenuri şi construcţii, precum urmează – în comuna Satu Mare, teren intravilan şi depozit puzderie în suprafaţă de 3383 metri pătraţi – 100.336 lei, teren intravilan 8336 metri pătraţi şi construcţii – 190.819 lei, teren intravilan 1251metri pătraţi şi sediu administrativ- 493.937 lei. La Gălăneşti, firma Natur Fruct mai deţine un teren intravilan de 7530 de metri pătraţi şi un spaţiu de producţie care au fost de asemenea scoase la licitaţie pentru suma de 498.577 lei fără TVA. După ce la licitaţiile iniţiate la început de an nu s-a prezentat niciun ofertant, acestea au fost reluate, un nou termen fiind stabilit pentru 12 aprilie a.c.. (Neculai RO{CA)
 
 

Vezi si

Tâlharul ”Dan Duru”, din Șcheia, condamnat la 7 ani de închisoare, a fost adus din Germania 

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, marți, că „Dan Duru”, pe numele său Cătălin Gheorghe …