Wednesday , February 1 2023

Drumul dintre Fălticeni şi Liteni va fi modernizat pentru a permite accesul mai rapid la Aeroport dinspre zona Târgu Neamţ, Roman

 Consiliul Judeţean va moderniza drumul judeţean de la Fălticeni către Liteni , pentru ca potenţialii pasageri pentru Aeroportul Suceava care vin dinspre Paşcani, Târgu Neamţ sau Roman să ajungă rapid la aeroport, fără a mai trece prin municipiul Suceava. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. El a mai anunţat că autorităţile judeţene din Suceava şi Iaşi vor depune spre finanţare proiectul prioritar al regiunii nord-est, care este un drum între municipiile Suceava şi Iaşi pe o lungime de 170 de kilometri, care va fi o rută alternativă la traseul actual pe drumuri naţionale 

 aeroport schita [800x600]


Intr-o conferinţă de presă organizată ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a declarat că instituţia pe care o conduce va moder-niza un drum judeţean dinspre Fălticeni spre Liteni astfel încât să faciliteze accesul din zonele Paşcani, Târgu Neamţ şi Roman pentru potenţialii pasageri pentru Aeroportul Suceava fără ca aceştia să mai fie nevoiţi să traverseze municipiul Suceava.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că din suma pe care CJ Suceava o va primi la rectificativul bugetar din această vară va moderniza drumul judeţean de la Fălticeni spre Liteni va face legătura cu DN 29, iar de aici se putea face accesul spre Aeroportul Suceava. “Ne dorim să facem o alternativă să asigurăm timp mai redus pentru potenţialii pasageri ai Aeroportului Suceava din Roman, Paşcani sau Târgu Neamţ şi să evităm tranzitarea municipiului Suceava. E o scurtare importantă şi de distanţă şi de timp şi încercăm şi să facem din Suceava un oraş cu trafic mai degajat”, a spus preşedintele CJ Suceava. El a spus că s-au efectuat până acum pe acest drum judeţean mai multe lucrări de modernizare, dar că a mai rămas o porţiune de şase kilometri care trebuie modernizată, între localităţile Liteni şi Vultureşti. Totodată, Nechifor a mai anunţat că după ce a fost semnat POR 2014-2020, autorităţile judeţene din Suceava şi Iaşi vor depune spre finanţare proiectul prioritar al regiunii nord-est, care este un drum între municipiile Suceava şi Iaşi pe o lungime de 170 de kilometri, care va fi o rută alternativă la traseul actual pe drumuri naţionale.
Preşedintele CJ Suceava a mai spus că tot pe POR 2014-2020 urmează să fie propus spre finanţare modernizarea drumului judeţean care face legătura între valea Moldovei şi valea Bistriţei între oraşele Frasin şi Broşteni prin pasul Puzdra. Nechifor a arătat că acest drum, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost construit în anii ’70, fiind un drum betonat, dar că este degradat din cauza transporturilor de masă lemnoasă. El a spus că soluţia constructivă va fi de montare a unui sistem de geogrilă peste partea betonată peste care se vor turna straturile de asfalt, costurile totale fiind estimate în această situaţie de 10 milioane de euro.
La ultima întâlnire de lucru ce s-a desfăşurat  pe şantierul de la Aeroportul Suceava, constuctorul, SC Tehnic Asist SRL Botoşani a infirmat previziunile optimiste exprimate anterior de oficialităţile judeţene care dădeau ca sigură luna august pentru reluarea curselor aeriene pe Aeroportul “Stefan cel Mare”. S-a anunţat, cu acel prilej, o întârziere de cel puţin trei luni, până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an. Cu optimismul fatalist al românului, care spune că mai bine mai târziu decât niciodată, pare a fi mai bine că nu se termină lucrările de la Aeroport în termenul anunţat anterior findcă există în acest moment oportunitatea de a fi anunţată o nouă investiţie – un drum judeţean ce va fi modernizat, investiţie care se va termina fix când Aeroportul de la Salcea va deveni funcţional.
Reamintim că aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie 2014, lucrările fiind rea-lizate cu o investiţie de 105 milioane de lei, din fonduri europene. Lucrările de modernizare la aeroport sunt realizate prin trei proiecte, unul finanţat de Romatsa, care instalează aparatura de control şi tra-fic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean. Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie.
Cum am arătat şi cu un alt prilej, sucevenii doritori să aibă cât mai repede un aeroport funcţional, beneficiarul – Consiliul Judeţean Suceava, adminstraţia Aeroportului “Stefan cel Mare” de la Salcea, dar şi antreprenorii care s-au angajat să termine lucrarea într-un termen stabilit prin contract trebuie să ţină cont de faptul că există un alt termen, dincolo de 31 iulie, 31 august, sau un altul, care poate pune în pericol finanţarea ca atare a investiţiei, cu riscul obligării de a restitui toate sumele acordate de Uniunea Europeană, dacă acesta nu se respectă ori dacă factorii responsabili nu vor fi convingători în a explica buna raţiune a întârzierilor de pe şantier. Este vorba despre termenul de 01.11.2015. Potrivit înţelegerii privind finanţarea proiectului cu bani europeni, aşa cum se scrie şi într-un ultim document ce prezintă o informare privind stadiul proiectului, datând din ziua de 22 aprilie 2015, “durata proiectului în cadrul cererii de finanţare este de 48 de luni 01.11.2011 – 01.11.2015”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Anul acesta va fi reluată licitația anulată în pandemie pentru modernizarea a 10 locuri de joacă din Suceava

Primăria Municipiului Suceava va relua modernizarea unui număr de 10 locuri de joacă din oraș …

2 comments

  1. Drumul spre Botosani este o reusita a acestei guvernari
    Ar fi foarte bine sa se insiste si cu finalizarea lucrarilor la AEROPORTUL SUCEAVA si celelalte proiecte initiate de cai rutiere mentionate .
    Acestea sunt foarte necesare judetului Suceava , avand in vedere faptul ca in guvernarea basista Flutur- Balan de 10 ani, NU S-A FACUT NICI O INVESTITIE in Suceava !!!!!!!!

  2. Suna bine. ca toate proiectele de fapt! numai sa se faca.
    Asta ar trebui sa fie preocuparea autoritatilor judetene…sa se ocupe de infrastructura….mai ales in zona noastra unde nu se face nimic!