Wednesday , May 1 2024

Dosarul Metro, prafuit prin sertarele DNA Bucuresti

N la aproape trei ani dup\ ce dosarul privind afacerile cu terenurile din zona Metro a fost trimis, la cerere, la Bucure[ti, ancheta nu a `naintat m\car cu un pas n singurele dosare care au primit o finalizare viz=nd persoane a c\ror nume au fost rostite `n aceast\ afacere sunt cele privind pe fo[tii poli]i[ti Ilie T\rniceru [i Tatiana Buznea care au fost sco[i de sub urm\rire penal\ n fostul [ef de la Cadastru, Titi Petrea, b\nuit a fi unul dintre artizanii afacerii a primit o condamnare de trei ani de `nchisoare, nedefinitiv\, dar pentru alte fapte n procurorii DNA suceveni au re]inut c\, `nainte ca dosarul s\ plece la Bucure[ti, se `ncepuse urm\rirea penal\ `mpotriva lui Titi Petrea [i Dalia Chihaia n
Dosarul care ar fi trebuit s\ ofere r\spunsurile solicitate la sf=r[itul s\pt\m=nii trecute de pre[edintele Consiliului Jude]ean Gheorghe Flutur `n ceea ce prive[te specula cu terenuri din zona Metro, este blocat pe undeva prin arhivele DNA Bucure[ti [i de aproape trei ani de c=nd a fost transferat, la cererea celor din capital\, de la serviciul Teritorial Suceava al DNA la DNA Central, nu se mai [tie nimic despre modul `n care s-au continuat investiga]iile, cu at=t mai pu]in despre modul `n care s-a operat `n unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare post decembriste, la nivel na]ional.
Ancheta Direc]iei Na]ionale Anticorup]ie (Parchetul Na]ional Anticorup]ie la acea vreme) a pornit `n vremea `n care Gheorghe Flutur era ministru al agriculturii iar `n fruntea prefecturii Suceava se afla actualul senator PDL, Orest Onofrei am=ndoi la acea vreme, membri importan]i ai Partidului Na]ional Liberal.
N camarila PSD din anii 2000, poli]i[ti, magistra]i, primii beneficiari ai tranzac]iilor din zona Metro
P=n\ la sf=r[itul anului 2004, c=nd ]ara era guvernat\ de Partidul Social Democrat, afacerile cu terenuri `n zona Metro s-au derulat `n t\cere, beneficiari fiind `n principal, camarila PSD dar [i persoane la curent cu oportunitatea constituit\ de apari]ia unei hot\r=ri de guvern prin care peste 86 de hectare de teren apar]in=nd Sta]iunii de Cercet\ri Agricole urma s\ treac\ din proprietatea public\ a statului `n proprietate privat\. Au profitat de aceast\ oportunitate func]ionari publici din cadrul structurilor deconcentrate ale statului ori din Consiliul Jude]ean, primarul Sucevei, viceprimarii de la acea vreme, poli]i[ti, magistra]i, samasari imobiliari afla]i `n gra]iile puterii de la acea vreme. Au pierdut `n general persoane `n v=rst\, care au fost ademenite cu pre]uri de nimic `n compara]ie cu valoarea estimat\ atunci a terenurilor dar nea[teptat de mari pentru de]in\torii de drept care s-au gr\bit s\ v=nd\ nu p\m=ntul de la ce `[i luaser\ demult grija, ci ac]iunile la Sta]iunea Agricol\, ni[te h=rtii considerate f\r\ nicio valoare, care ulterior s-au transformat `n terenuri extrem de bine cotate pe pia]a imobiliar\.
N O hot\r=re de guvern cu dedica]ie, folosit\ de cunosc\tori `nainte de a fi emis\
Prin Hot\r=rea de Guvern cu num\rul 121, din 7 februarie 2002, publicat\ `n Monitorul Oficial nr. 129 din 18.02 2002, s-a aprobat trecerea suprafe]ei de 86,93 hectare de teren din domeniul public al statului  `n cel privat. Terenul vizat fusese anterior administrat de c\tre Sta]iunea de Cercet\ri Agricole (SCA) Suceava [i este situat la ie[irea din municipiu `nspre F\lticeni, pe partea st=ng\ a [oselei. Aceast\ suprafa]\ nu a apar]inut niciodat\ ac]ionarilor Sta]iunii, ea f\c=nd parte dintr-o dona]ie oferit\ ora[ului Suceava la `nceputul veacului trecut de un prin] Sturza. ~n anul 2001, prin Ordonan]a de Urgen]\ a Guvernului cu nr. 102, care modifica articolul 10 din Legea 1/2000 – cunoscuta lege Lupu, s-a prev\zut dreptul persoanelor fizice de a primi `n natur\ terenul pentru care aveau calitatea de ac]ionari la Sta]iunile Agricole, atribuirea f\c=ndu-se din proprietatea privat\ a statului. ~n lipsa acestor suprafe]e de teren, se prevede tot acolo posibilitatea scoaterii din domeniul public al statului [i trecerea `n domeniul privat a suprafe]elor de teren ce vor trebui retrocedate.
Faptul c\ ora[ul Suceava va trebui s\ se extind\, mai devreme sau mai t`rziu, dincolo de zonele deja consfin]ite ca f\c`nd parte din intravilan este o idee mai veche. Chiar [i perspectiva c\ acest lucru s-ar putea face pe terenurile care apar]ineau Sta]iunii de Cercet\ri Agricole [i care m\rginesc intravilanul localit\]ii `n partea de sud, nu este nou\. Nou\ a fost ideea c\ din combina]ia `ntre interesele ac]ionarilor, care doreau p\m=nturile `napoi, apari]ia Ordonan]ei de Urgen]\ 102, care oferea posibilitatea scoaterii de terenuri din domeniul public [i perspectiva extinderii municipiului Suceava se pot trage bune profituri de c\tre cei care vor [ti s\ gestioneze o asemenea ac]iune de amploare.
~n felul acesta s-a n\scut ideea promov\rii unei hot\r=ri de guvern care s\ adune la un loc solicit\rile mai multor zeci de persoane, fo[ti proprietari de terenuri aflate la acea vreme `n administrarea Sta]iunii, care s\ fie comasa]i pe cele 86,9 hectare de teren situate `n extavilanul municipiului Suceava.
Documenta]ia cadastral\ pentru Proiectul hot\r=rii de guvern privind modificarea [i completarea Hot\r=rii guvernului nr. 517/1999, privind proprietatea public\ [i regimul acesteia (viitoarea HG 121) a fost semnat\ de fostul director general a DGAIA Suceava, Atanasie Nistor [i de c\tre directorul general al Oficiului Jude]ean de Cadastru, Geodezie [i cartografie  Suceava, Titi Petrea.
Conform memoriului tehnic asumat de cei doi [i semnat de un func]ionar anonim de la Oficiul Jude]ean de Cadastru, “pentru rezolvarea unui num\r de 67 de solicit\ri `ndrept\]ite ale ac]ionarilor din zona municipiului Suceava a rezultat necesitatea constituirii suprafe]ei de 86,93 ha teren proprietatea privat\ a statului care face obiectul prezentului proiect de hot\r`re de guvern privind trecerea din domeniul public al statului [i administrarea SCA `n domeniul privat al statului.
P=n\ la data de 18.02 2002, inclusiv, data public\rii Hot\r=rii 121 `n Monitorul Oficial, au fost `nregistrate nu mai pu]in de 67 de tranzac]ii prin care viitorii beneficiari ai terenurilor din zona care ulterior va deveni celebr\ ca “Zona Metro”, au v=ndut pe c=]iva lei calitatea de ac]ionar altor persoane precum Buhac Dumitru – fratele fostului primar PSD din {cheia, dar [i altor afaceri[ti imobiliari precum  Dorian Marcel  Sveduneac,  Constantin Chetraru, Daniel Ilie Pentiuc [i consoartelor acestora. ~n zilele urm\toare, ies la iveal\ [i al]i cump\r\tori, precum Ioan Munteanu, Ioan Lupu, Narcis Ovidiu Jitariu, Dumitru Berariu, Ioan Ciutac, Ioan Pi[ta, cu nevestele acestora, care achizi]ioneaz\ de asemenea, la greu ac]iuni ieftine  care s-au transformat, `n c=teva luni `n terenuri scumpe.
Parchetul de pe l=ng\ Tribunalul Suceava a ini]iat `n primele luni ale anului 2005 un dosar penal `n care urmau s\ fie verificate aspectele dubioase ale tranzac]iilor cu terenurile de la “Metro”. Dosarul a ajuns `n cele din urm\ la Serviciul Teritorial Suceava al DNA iar dup\ doi ani a fost trimis la Bucure[ti. P=n\ atunci se `ncepuse urm\rirea penal\ `mpotriva lui Titi Petrea [i a subalternei sale de la Cadastru, Dalia Chihaia. La [ase ani de la demararea ac]iunilor de clarificare a dosarului “Metro”, ancheta s-a blocat undeva la Bucure[ti. De re]inut c\ procurorii anticorup]ie din capital\ ceruser\ atunci dosarul pentru c\ `l v=nau pe greul la acea vreme pesedist Octav Cozm=nc\, fost secretar general al guvernului, care ar fi fost la timona afacerii care a `mbog\]it pe mul]i, care au cump\rat cu pre]uri de nimic [i dar la momentul potrivit  suprafe]e `n zon\ [i ulterior le-au rev=ndut celor care au dorit s\ construiasc\ `n zon\.
N beneficiarii speculei cu terenurile de la Metro [i-au asigurat confortul financiar rev=nz=nd scump ce au cump\rat pe mai nimic
Titi Petrea, fostul director de la Cadastru este singurul care a avut de suferit din cauza faptului c\ a f\cut fapte neconforme cu legea `n acea perioad\ de aur a tranzac]iilor imobiliare. ~n toamna anului trecut, el a fost condamnat `n prim\ instan]\, la doi ani de `nchisoare pentru trafic de influen]\ [i fals `n leg\tur\ cu o afacere imobiliar\ dubioas\ `n zona Molid – Vama. Poli]i[tii pensionari Ilie T\rniceru [i Tatiana Buznea, care au fost acuza]i la un moment dat c\ au `n[elat o b\tr=n\ cump\r=ndu-i ac]iunile la Sta]iune pe bani pu]ini iar apoi au v=ndut pe bani mul]i terenurile astfel dob=ndite, au fost sco[i de sub urm\rire penal\. Viceprimarul Corneliu Vornicu [i-a v=ndut, cu sute de mii de euro, terenul ob]inut la un pre] de nimic lan]ului de hipermarket-uri Galleria.  Dalia Chihaia a v=ndut terenul ob]inut `n condi]iile amintite anterior `n zona Metro iar cu banii c=[tiga]i [i-a cump\rat alt\ proprietate pe care [i-a construit o vil\, `n cartierul I]cani. Fostul primar Marian Ionescu, care ar fi trebuit s\ fie atunci un pion principal  `n afacerile imobiliare de pe teritoriul municipiului Suceava, pentru c\ a stat deoparte, a fost recompensat [i el cu o suprafa]\ de teren `n zon\. Din nefericire pentru el, aceasta era situat\ `n coada unui vechi iaz ce a func]ionat `n zon\ p=n\ prin anii ’90 [i sub liniile de `nalt\ tensiune. Din fericire pentru el, a reu[it s\ v=nd\ repede “cadoul”, la un pre] rezonabil.
Peste 70% din terenurile aflate `n zona Metro sunt de ani `ntregi nefolosite. Pe parcelele aflate la strad\ s-au construit hipermarketuri, hoteluri, alte sedii de firme. ~n interior `ns\ nu s-a mi[cat nimic. Dac\ pe vremea c=nd Sta]iunea de Cercet\ri administra terenul, ochii erau bucura]i la vederea holdelor de gr=u, a culturilor de cartofi sau de porumb, acum doar turme de oi murdare mai populeaz\ p=rloaga abandonat\ de proprietari `n a[teptarea unor oportunit\]i imobiliare mai bune. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Primarul Lungu: A fost semnat contractul pentru noua autobază destinată transportului metropolitan

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, marți dimineață, că a fost semnat contractul de …

No comments

  1. Terenul lui Ionescu I’m randul 2 daca neraportam la Noua salapolivalenta in project la circa 100m de noul stadium asa ca e undevapela100e/m2.deci putea Fi buna investitia daca nu vindea!

  2. Flutur arata pisica moarta din curte PSD, Titi PEtre e mult prea puternic ca sa i se intample ceva……………, dc a avut putea sa-si impuna ginerele ca arhitect sef la consiliu in plina putere PDL-ista.
    Dc aveam teren in zona Metro si Titi Petrea mi-l sufla, muream cu el de gat……., tepuitii tac si inghit.