Friday , April 26 2024

Dosarul APIA Suceava, în drum spre instanţă

Procurorii DNA suceveni sunt pe cale să finalizeze rechizitoriul în ancheta ce-i vizează pe foştii şefi de la APIA Suceava, urmând ca în scurt acest dosar să fie trimis către judecători. Foştii directori de la APIA sunt acuzaţi, în principal, de acordare preferenţială de subvenţii de la bugetul naţional şi din bani europeni. Dacă directorul general APIA, Gheorghe Benu, a rămas fără slujbă la Guvern, subalterna suceveană, Delia Moldoveanu, inculpată în acelaşi dosar, a fost mutată pe aceeaşi funcţie, în judeţul Neamţ

 
apia suceava [800x600]


La un an de la marile descinderi ale procurorilor DNA care au bulversat activitatea APIA – Agenţia guvernamentală pentru plăţi şi intervenţii în agricultura  românească – ce a avut ca prim rezultat câteva reţineri, ceva descăunări urmate de reinstalări, dosarul APIA, instrumentat de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie  – Serviciul Teritorial Suceava este, pe surse, deocamdată, la un pas de a fi trimis în judecată.
Rechizitoriul este în fază finală, iar cei indicaţi în dosar vor putea, după ce dosarul va intra în faza de cameră preliminară, să îşi completeze pledoariile la Tribunalul Suceava ori, după caz, să aştepte intrarea pe fond a judecării, unde în cadrul şedinţelor publice vor putea să îşi apere interesele. Până atunci este public faptul că procurorii DNA suceveni au instrumentat un dosar vizând fraudarea fondurilor europene prin intermediul APIA Suceava, cu complicitatea celor de la APIA Central. Principalii inculpaţi în dosar sunt Delia Moldoveanu, fostă directoare adjunctă la APIA Suceava (care între timp a devenit directoare adjunctă la APIA Neam), Nicoleta Cheler – consilier la APIA Suceava, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blănaru, de la APIA Suceava,  Stela Tănase, Elena Boboriţă şi Adriana Chirea, de la APIA Bucureşti. Alături de acestea au mai fost inculpaţi şi medicul veterinar din Horodnicu de Sus Neculai Toma, proprietarul de asociaţie de creştere a animalelor din Câmpulung Ioan Piticari, medicul veterinar Lucian Ciobanu de la DSVSA, fostul primar de Câmpulung Constantin Gabriel Serban, dar şi ex-directorul general al APIA Bucureşti, Gheorghe Benu.
Procurorul şef aj Serviciului Teritorial Suceava, Mihaela Mihai, a arătat încă de acum aproape un an că audierile şi culegerea de probe în dosarul fraudării fondurilor europene prin falsificarea bazei de date APIA, operaţiune efectuată de la Suceava este îndeajuns de complexă. Sute de fermieri au trebuit să fie audiaţi, mulţi dintre aceştia oferindu-se singuri să dea declaraţii, nemulţumiţi că împărţirea subvenţiilor pe suprafaţa de teren agricol ori pe cap de animal s-a făcut anul trecut în mod discreţionar, unii care nu meritau primind astfel de subvenţii, iar alţii, care aveau acest drept, neprimindu-le.
Principalele acuzaţii în dosarul APIA Suceava
Conform unui comunicat de presă al DNA făcut public anterior, în sarcina Deliei Moldoveanu, fosta directoare adjunctă a APIA Suceava procurorii DNA au reţinut infracţiunile de “acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei” şi “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce fostul director general APIA, Gheorghe Dorel Benu este acuzat de “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat miercuri, 4 iunie 2014, în urma unei anchete iniţiate pe la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional al cărui conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale dar şi alţi fermieri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro).
Pentru Eugen Mogoş, director executiv al APIA – Centrul Judeţean Suceava, rezultă suspiciunea că acesta a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
In ceea ce o proveşte pe Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, în cauză a rezultat că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită.
Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA  Suceava, este de asemenea inculpată, în cauză pentru că ar fi săvârşit infracţiunile de  acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, este inculpată în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
Gabriel Constantin Serban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este  şi el inculpat în cauză pentru infracţiunile de complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice. Am arătat la vremea potivită că Lya Chiriac, consilierul superior de la APIA Suceava inculpat în acest dosar a făcut primul pas pentru a ieşi din sistem, pregătindu-şi dosarul de pensionare. In contrapondere, Delia Moldoveanu a perseverat pe prezumpţia de nevinovăţie şi a obţinut, chiar şi după demiterea sefului său de la Bucureşti, obţinând o funcţie de conducere în cadrul aceluiaşi sistem, în judeţul vecin. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …

One comment

  1. doamna Delia e cam dilie. a picat si cu apia si cu permisul, scos de popa Tibi Costiuc.
    Asteptam si acel proces, de unde ar trebui si fratiorul sa intre la racoare, nu doar surioara. Acel preot, care sta in biserica, fara sa ii cada tavanul in cap si vorbeste despre pacate, de parca el nu ar avea nici unul.
    Doi frati penali, doi infractori, care braveaza prin malluri cu aere de vedete, de parca nu ar fi vorba despre ei. Poate taranii din bt sa fie impresionati, ca noi ne-am lamurit: doua lepre facute de un popa. Alta lepra. Ca si seful popilor, acel Pimen turnator si avar, piroman si mason.