Friday , April 26 2024

DNA cere începerea urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, pentru abuz în serviciu

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut ieri sesizarea Camerei Deputaţilor privind începerea urmăririi penale faţă de deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu. Acesta  este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, pentru că în vremea în care a fost secretar general al Guvernului, 2003-2004, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de Guvern prin care s-a derulat mega contractul închirierii licenţelor Microsoft . Bejinariu mai este acuzat de procurori că a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică. DNA susţine că în acest caz s-a produs, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH. Bejinariu este deputat PSD de Suceava din 2004. Deşi când a început scandalul Microsoft şi mai apoi, în această toamnă, el a dat asigurări că nu va mai candida pentru un nou mandat, pesediştii suceveni l-au pus totuşi pe prima poziţie a listei pentru Camera Deputaţilor pentru alegerile din 11 decembrie  

 bejinariu 1


 
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut luni sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003 – 2004, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială în dosarul Microsoft 2.
“În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Eugen Bejinariu, deputat, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003 — 2004, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială”, se arată într-un comunicat al DNA transmis ieri presei.
Procurorii susţin că Bejinariu, în calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele a două hotărâri de guvern (nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea firmei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a fi favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice.
DNA precizează că Eugen Bejinariu a iniţiat şi susţinut proiectul HG nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.
Eugen Bejinariu mai este acuzat de procurori că a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.
“În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, au constatat anchetatorii. Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA, precum şi volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Cum s-a derulat afacerea licenţelor Microsoft, care a produs statului un prejudiciu de 67 de milioane de euro
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin contractul şi actele adiţionale investigate în dosarul Microsoft se ridică la aproape 67 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni,presei
“Prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii şi derulării contractului cadru comercial de închiriere licenţe IT din data de 15.04.2004 şi a actelor adiţionale încheiate în noiembrie 2004 şi în anul 2008 se ridică la suma totală de 66.965.343 USD”, se precizează în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, din suma totală, 28.776.327 de dolari reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licenţe din 15 aprilie 2004, constând în diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.
Alţi 19.370.500 de dolari reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii primului actului adiţional la contractul comercial de închiriere de licenţe. Potrivit DNA, este vorba de întreaga sumă plătită, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licenţele educaţionale.
De asemenea, prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii actului adiţional nr.2/3 la contractul comercial de închiriere de licenţe, şi care reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft, se ridică la 18.818.516 de dolari, mai susţin procurorii anticorupţie.
“La data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licenţe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale guvernamentale. În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate”, se arată în comunicatul DNA.
Conform aceleiaşi surse, contractul s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft. Acest lucru s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, fără vreo fundamentare a necesarului şi invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licenţelor Microsoft, în condiţiile în care la acea dată existau cinci distribuitori.
“Concret, compania Microsoft a facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (preţul licenţelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 USD. Prejudiciul care urmează a fi reţinut în cadrul contractului comercial de închiriere de licenţe este în sumă de 28.776.327 USD”, se precizează în comunicat.
Pe 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins cu privire la închirierea de produse educaţionale. Potrivit anchetatorilor, extinderea s-a realizat tot cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, având în vedere că obiectul contractului cadru viza licenţele pentru administraţia publică, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educaţionale, iar de discountul acordat de firma Microsoft au beneficiat firmele private.
“De asemenea, nu a existat o analiză proprie a necesarului de licenţe Microsoft pentru produsele educaţionale, şi nici a preţului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat existau astfel de licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat, existând o suprapunere între licenţele existente cu cele ce urmau să se achiziţioneze. Prejudiciul care urmează a fi reţinut îl reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece licenţele achiziţionate se suprapuneau cu cele existente deja în cadrul programului SEI”, se menţionează în comunicatul DNA.
În anul 2008, ca urmare a creşterii numărului de calculatoare la nivelul administraţiei publice centrale care foloseau copii adiţionale ale produselor comandate în 2004, au fost încheiate două acte adiţionale pentru achiziţionarea numărului suplimentar de licenţe. Din anchetă a reieşit că este vorba de 39.385 de licenţe necesare utilizării produselor software Microsoft, preţul fiind cel stabilit în contractul cadru din 15 aprilie 2004.
“Deşi actele adiţionale au fost aprobate în cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la produ­cerea acestui prejudiciu sunt funcţionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florică Claudiu Ionuţ, precum şi al reprezentanţilor Microsoft România — Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licenţe s-a realizat conform Contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, la preţurile stabilite în acesta”, se mai arată în comunicatul DNA.
PSD Suceava, în impas, ca de obicei
Născut în comuna Zamostea, Bejinariu este deputat de Suceava începând cu anul 2004, la alegerile din 2012 el fiind ales în Colegiul uninominal nr. 8 – zona Siretului şi comunele învecinate. Cu o activitate parlamentară foarte redusă, Bejinariu e aproape necunoscut de electoratul sucevean (cu excepţia pesediştilor de la el din sat), fiind considerat mai mult un apropiat al conducerii centrale a PSD, mai ales în perioada cât acest partid a fost condus de Adrian Năstase.
Imediat după declanşarea scandalului Microsoft, Bejinariu a fost chemat la audieri la DNA, el declarând şi atunci şi în această toamnă că nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar. Evident, nu s-a putut abţine şi a făcut ce-a făcut şi
a ajuns în fruntea listei pesediştilor suceveni pentru Camera Deputaţilor, la alegerile din 11 decembrie. Contactat, aseară, şeful PSD Suceava, deputatul Ioan Stan a declarat că are în continuare încredere în Eugen Bejenariu şi în faptul că în România funcţionează prezumţia de nevinovăţie. “Când va fi o hotărâre a instanţei definitivă şi irevocabilă, atunci vom discuta. Mă supără faptul că au apărut aceste afirmaţii în ajunul alegerilor”. Evident, supărarea lui Stan e majoră, ţinând cont că lista pe care a propus-o alegătorilor e extrem de slabă, iar lovitura de ieri aplicată de DNA precum şi eventuale alte asemenea lovituri, scad şi mai tare şansele PSD Suceava în alegerile din decembrie. Deja, aseară, mai mulţi lideri ai PSD Suceava s-au întâlnit încercând să stabilească o nouă strategie pentru restul de campanie care a mai rămas. Plecând de la nevoia de redesenare a amarâtelor de afişe al căror design îngrozitor a stârnit deja o grămadă de reproşuri la adresa conducerii organizaţiei, în cadrul întâlnirii s-au spus lucruri mai dure, principalele acuze aduse actualei conduceri interimare a organizaţiei fiind lipsa oricărei oferte electorale şi grava incapacitate de comunicare în care se află PSD Suceava.  (T.V.)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …

One comment

  1. Din perioada 2004 pana acum sunt 12 ani , nu era timp de aceste cercetari si tocmai acum s-a pornit cercetarea . E cam batator la ochi , ar fi poate mai normal daca anchetatori ar evita perioadele preelectorale si electorale , daca au trecut 12 ani , puteau sa mai treaca vreo 20 de zile , si atunci nimeni nu ar fi putut spune ca actiunea respectiva are iz politic , dar asa in mod sigur ca provoaca acest sentiment .