Saturday , April 27 2024

Directorul de la orfelinatul privat “Pâinea Vieţii” din Broşteni “învârte” cum vrea autorităţile sucevene

Adrian Pănican susţine că cei 70 de copii instituţionalizaţi în centru, nu dorm acolo ci la diferite gazde prin oraş u atât autorităţile locale cât şi localnicii din oraşul-sat Broşteni îl contrazic însă. Cum autorităţile sucevene “au înghiţit găluşca”, acolo nu se mai face nici o investigaţie, iar acei copii locuiesc în continuare ilegal

copil


Casa privată de copii din Broşteni nu are nici acum acreditare de fucţionare, iar activitatea orfelinatului pare să fie în continuare o mare necunoscută pentru autorităţile sucevene. Ca să scape de investigaţii şi anchete, directorul centrului, Adrian Pănican, a declarat că s-au găsit gazde în localitate pentru cei 70 de copii şi cum Casa de copii “Pâinea Vieţii” are autorizaţie de funcţionare pentru centru de zi, problema pare a fi rezolvată. Directorul susţine că micuţii îşi petrec ziua aici, fac teme, primesc trei mese calde, iar seara se raspândesc fiecare pe la gazda lui. Autorităţilor sucevene le-a fost foarte comod “să înghită găluşca”, au scăpat de drumuri la Broşteni, problema e rezolvată şi toată lumea îşi vede în continuare de treabă. Totul pare desprins parcă dintr-o poveste de-a lui Creangă pentru că atât autorităţile locale cât şi locuitorii din oraşul-sat Broşteni nu au auzit să fie la ei în localitate 70 de familii care să ţină copii în gazdă. “Nu e adevărat, copiii dorm în centru, au spus aşa doar ca să scape de anchete. Si Broşteniul nu e chiar atât de mare încât să cauţi gazdă pentru 70 de copii şi să nu se afle”, ne-a povestit indignat un locuitor din Broşteni. Centrul privat instituţionalizează 70 de minori dintre care doar 21 sunt din judeţul nostru. Aici stau copii din judeţele Suceava, Vrancea, Neamţ şi Botoşani, fără a exista însă o bază legală, iar cei din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava nu au luat decizia închiderii centrului pe motiv că aici e curăţenie, iar reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului s-au rezumat doar la a solicita anchete sociale pentru fiecare copil în parte. Totul a rămas la nivelul de anchetă şi investigaţie pentru că de fapt nu s-a schimbat nimic, chiar dacă un copil în vâstă de 11 ani, folosit la muncile agricole de către un angajat al centrului în care era instituţionalizat, a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava.
Un copil instituţionalizat, folosit în interese personale de către cei care se presupune că ar fi trebuit să-i poarte de grijă, după cum chiar el a povestit, s-au putea să rămână blocat într-un scaun cu rotile, dar se pare că accidentul acesta nefericit nu a fost conside-rat de către persoanele abilitate un eveniment important, din moment ce nimeni nu s-a sinchisit să descâlcească această poveste, iar copiii locuiesc în continuare acolo, fără forme legale, şi sunt folosiţi la diferite munci după cum declară localnicii.
A. V. a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Bucureşti, după ce a căzut dintr-un copac pentru că o angajată a centrului, Cristina Ionescu, l-a pus să culeagă nucile din curtea sa. Copilul a mai trecut prin trei unităţi spitaliceşti de la accident şi anume pe la Spitalul Vatra Dornei, Spitalul Judeţean Suceava şi Clinica de Neurologie Iaşi. Minorul provine dintr-o familie dezorganizată din judeţul Botoşani, fiind instituţionalizat la Centrul din Broşteni împreună cu fratele său mai mare, în vârstă de 12 ani. Acasă, într-un sat din judeţul Botoşani locuieşte mama cu încă patru copii, proveniţi din două relaţii. Medicii bucureşteni au fost rezervaţi în ceea ce priveşte şansele băiatului de a mai merge vreodată, iar din declaraţiile acestora a reieşit că perioada de recuperare va fi una lungă şi anevoioasă.
Cu toate acestea, după aproape trei luni de la producerea tragediei, nimeni nu a fost tras la răspundere, ba mai mult, acest centru funcţionează în continuare fără acreditare, iar directorul Adrian Pănican încearcă să arunce praf în ochii autorităţilor credule, susţinând că fundaţia pe care o conduce plăteşte 70 de chirii pentru aceşti copii. Centrul “Pâinea vieţii” funcţionează în localitatea Broşteni încă din anul 2002 fără a avea personalitate juridică, iar în decurs de aproape 13 ani nimeni nu i-a “deranjat”. Nu se ştie pe ce criterii sunt primiţi acei copii acolo şi nici cum ajung la Broşteni copii din Vaslui sau Botoşani. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …