Thursday , May 16 2024

Din 8.100 hectare declarate calamitate de autorități, doar 5.100 au fost confirmate

Doar 62% din pagubele inventariate de autoritățile locale după calamitățile de la jumătatea lunii trecute au fost confirmate de Direcția Agricolă.  Cele mai multe supraaprecieri ale consecințelor ploilor torențiale din 17-18 iulie vin de la Dornești, Bălcăuți și Iaslovăț u sunt și localități în care reprezentanții Direcției Agricole au constatat că nimeni n-a cerut, dar pagubele sunt certe. Este cazul localităților Burla și Rădăuți, unde s-au constatat în total peste 300 de hectare de culturi agricole calamitate, pentru care se vor face demersuri în vederea obținerii de despăgubiri

 

lazar directia agricola
Directorul Direcției Agricole Suceava, Mircea Lazăr

In urma verificărilor întreprinse de Direcția Agricolă Suceava, în majoritatea localităților din județ unde au fost anunțate pagube produse de calamități la culturile agricole, constatările nu au fost conform estimărilor. In cele mai multe cazuri, verificările la fața locului au reliefat faptul că, în general, reprezentanții unităților administrativ-teritoriale au supradimensio­nat cuantumul pagubelor produse de ploile torențiale însoțite de grindină din zilele  de 17-18 iulie 2016. In mod concret, prima evaluare la Bălcăuți a fost de 2.500 hectare calamitate, în final stabilindu-se că au fost distruse culturi pe o suprafață de 1.708 hectare. La Siret s-a raportat inițial o suprafață de 1.683 de hectare, iar în final s-a constatat că doar 1.218 hectare au fost calamitate. O situație mai specială este în comuna Dornești, unde din 2.500 de hectare declarate calamitate s-a constatat că 762 de hectare au fost afectate de ploile torențiale și grindina din intervalul 17-18 iulie a.c. In comuna Iaslovăț, din cele 250 de hectare anunțate ca fiind distruse de intemperii, verificările Direcției Agricole au arătat că doar 87 de hectare au fost afectate în realitate. In cazul terenurilor agricole ale orașului Milișăuți, autoritățile publice locale au anunțat inițial că au fost distruse de intemperii 650 de hectare de culturi agricole. Reprezentanții Direcției Agricole Suceava au constatat că au fost afectate doar 360 de hectare.
Localități în care pagubele produse de intemperii au fost trecute cu vederea de autoritățile locale
Există însă și situații în care, în mai multe localități ale județului, autoritățile administrației publice locale ori nu și-au dat seama, ori au minimalizat pagubele produse de evenimentele meteorologice de la jumătatea lunii trecute. Astfel, în inventarul statistic al Direcției Agricole Suceava s-au identificat pagube pe suprafețe de peste 26 de hectare de teren agricol în comuna Burla, 5 hectare de teren afectat în comuna Vatra Moldoviței și 131 de hectare de teren agricol în Rădăuți. Directorul Direcției Agricole Suceava, Mircea Lazăr, a pus la dispoziție și o situație statistică în care se arată care sunt cele mai importante culturi ce au fost afectate în urma calamităților de acum o lună. In primul rând au avut de suferit culturile de grâu pe o suprafață de 2.211 hectare, culturile de porumb pe 1.027 de hectare, soia – 470 de hectare, cartofi – 362 de hectare, legume – 238 hectare, rapiță – 227 hectare, orz  – 159 hectare etc.
Directorul Direcției Agricole Suceava, Mircea Lazăr, a declarat că toate aceste date sunt puse la dispoziția Prefecturii județului, urmând ca la acest nivel să se stabilească măsurile ce vor trebui luate pentru a-i despăgubi pe agricultorii care au avut de suferit de pe urma calamităților din luna iulie. (Alexandra IONICA)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …