Thursday , February 2 2023

Deputatul Mihalescul cere Ministerului Educației clarificări privind restructurarea rețelei școlare în județul Suceava

Într-o interpelare adresată Ecaterinei Andronescu, ministrul Educației Naționale, deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul solicită date concrete privind numărul de școli care vor fi închise în anul școlar viitor, precum și numărul de cadre didactice din Județul Suceava care își vor vedea normele didactice diminuate sau desființate în anul școlar 2019/2020.

Deputatul liberal sucevean arată că, încă de la începutul anului școlar 2018/2019, inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ din întreaga țară au transmis diferite informații către minister, în scopul redimensionării rețelei școlare la nivelul contingentelor de elevi care trebuie să meargă la școală. Din păcate, deși această operațiune ar trebui să fie una firească, în condițiile în care numărul de copii este într-o scădere abruptă, numărul de nașteri este la minime istorice, iar familiile tinere continuă să migreze către alte state din Uniunea Europeană, însă în întreaga țară s-a declanșat o adevărată isterie, cu privire la riscul închiderii unor unități de învățământ și al pierderii unor norme didactice, consideră deputatul Mihalescul.

Parlamentarul sucevean reamintește și faptul că ori de câte ori s-a procedat la o restructurare a rețelei școlare, aceasta s-a făcut foarte slab calitativ, fără asigurarea de microbuze pentru transportul școlar al elevilor sau prin comasarea unor școli sau clase și prin înființarea unor clase cu predare simultană, care re­prezintă cea mai slabă modalitate de instrucție a copiilor. Având în vedere faptul că ne aflăm în perioada anului în care Ministerul Educației Naționale ia decizii cu privire la structura anului școlar viitor, 2019-2020, deputatul Dumitru Mihalescul a solicitat Ministerului Educației informații concrete privind numărul de unități de învățământ și câte clase sunt propuse pentru închidere sau comasare începând cu anul școlar 2019/2020 la nivelul județului Suceava. De asemenea, deputatul liberal a solicitat ministrului Andronescu și o situație a numărului de cadre didactice din județul Suceava care își vor vedea normele didactice diminuate sau desființate în anul școlar 2019/2020, precum și a numărului de elevi care vor învăța în clase cu predare simultană la nivelul județului Suceava, începând cu anul școlar viitor.

Nu în ultimul rând, deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a solicitat informații privind deficitul de microbuze școlare și de șoferi atestați pentru transportul școlar la nivelul județului Suceava, precum și ce achiziții de microbuze intenționează Ministerul să facă în anul 2019 pentru a asigura acest serviciu, de care depinde în mod esențial diminuarea abandonului școlar în mediul rural, în special în rândul copiilor aflați la mare distanță de școală. (C.A.)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …

One comment

  1. Domnul MIhalescu vorbeste de parca ar iubi scoala foarte foarte mult. Oare nu cumva are doar 12 clase facute in 5 ani de studii ( o fi fost repetent)? Cel putin asa reiese din CV-ul de pe site-ul camerei deputatilor.