Saturday , December 3 2022

Curtea de Apel Suceava a confirmat a treia lună de arest preventiv primită de primarul Săvel Botezatu

savel botezatu [800x600]


Curtea de Apel Suceava a respins contestaţia formulată de inculpatul Săvel Viorel Botezatu împotriva deciziei luate pe 3 februarie 2015 de Tribunalul Suceava, prin care fostului primar al comunei Udeşti i-a fost prelungit mandatul de arest preventiv cu încă 30 de zile. Astfel, Săvel Botezatu va sta a treia lună consecutivă după gratii, decizia judecătorilor suceveni fiind una definitivă.
Fostul primar al comunei Udeşti, Săvel Botezatu, a fost arestat preventiv la începutul lunii decembrie 2014, alături de casiera primăriei, Marilena Borza, care între timp a scăpat de Arestul IPJ Suceava, fiind arestată la domiciliu. Procurorii anticorupţie suceveni susţin că Săvel Botezatu a încercat prin ameninţare să influenţeze depoziţiile unor martori, pentru ca prin actele de control întocmite de APIA-DACIS într-un dosar să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşuni (ACAUP) “Oadici” din Udeşti şi împlicit să nu fie stabilite creanţe de recuperat, precum şi existenţa unor fapte de natură penală. El este acuzat că a ameninţat şi constrâns conducerea APIA Suceava şi angajatele instituţiei (direct şi prin intermediul unor factori politici), inclusiv cu demiterea din funcţie, să aprobe plata subvenţiilor din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, în campaniile 2010-2012, în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udeşti.
Totodată, primarul a pus în executare intenţia de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul european prin FEGA, cu documente fictive depuse la APIA Suceava, în campaniile 2010 şi 2011, în numele Consiliului Local Udeşti, în cuantum de 532.082 de lei.
DNA Suceava mai susţine că prin intermediul angajatei Mariana Ciutac, în numele Consiliului Local Udeşti, au fost prezentate la APIA Suceava, pentru campania 2012 documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea sumei de 315.314 lei din Fondul European pentru Garantare în Agricultură.
Totodată, primarul a sprijinit-o pe Marilena Borza (funcţionar la Primăria Udeşti) să obţină nejustificat de la APIA Suceava, în campania 2013 şi în numele ACAUP Oadici Udeşti, suma de 416.782 de lei provenită din fonduri europene, prin depunerea de documente fictive, sumă ce a ajuns, sub forma redevenţe, în contul Primăriei Udeşti a cărui ordonator de credite este Săvel Botezatu. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Șofer de TIR ucrainean, oprit la PTF Vicov pentru că nu avea permis de conducere corespunzător

În data de 30 noiembrie a.c., în jurul orei 12.00, în Punctul de Trecere a …