Sunday , May 19 2024

Cozi și nervi la cabinetele medicilor de familie

Cardul de sănătate nu funcționează de trei zile. Abia aseară, CNAS a emis un comunicat oficial, în care anunță că sistemul va fi oprit și verificatcard blocat

Cardul de sănătate continuă să le facă probleme atât medicilor, cât și pacienților, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate fiind indisponibilă de trei zile din cauza unor probleme tehnice. Se pare că problemele apărute țin de expirarea a două mentenanțe, și anume cea a SIPE care a expirat pe data de 1 mai 2018 și cea a bazelor de date Oracle care deservesc SIUI, SIPE, CEAS, care a expirat încă de pe data de 30 martie 2018, adică exact componentele despre care Comitetul director al CNAS a fost avertizat în urmă cu un an. Până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă sau, după caz, se eliberează în regim off-line. Sistemul nu a funcționat în ultimele zile lucrătoare, ceea ce a dus la crearea unei stări de nemulțumire în rândul medicilor, pacienților și farmaciilor, care ar trebui să onoreze rețetele bolnavilor.

Chiar dacă există o hotărâre de guvern prin care rețetele medicale pot fi eliberate off-line și recunoscute atunci când sistemul informatic al CNAS nu funcționează, validarea serviciilor medicale este condiționată de existența unui comunicat oficial al CNAS. În lipsa acestui comunicat, medicii de familie sunt practic obligați să muncească gratis. Abia aseară, deci după trei zile în care sistemul nu a funcționat, CNAS “s-a miluit” să emită un comunicat oficial, în care anunță că va opri sistemul pentru verificări: ”Funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS)va fi întreruptă programat în această noapte (vineri), între orele 21.00 – 3.00, pentru efectuarea de verificări tehnice, în urma semnalărilor unor furnizori de servicii medicale, referitoare la întâmpinarea de dificultăți în efectuarea raportărilor on-line”, anunță CNAS.

“Nesimțirea celor care ar trebui să asigure mentenanța nu are limite. Se încalcă dreptul la sănătate, cică garantat de Constituție. Totul e vraiște”, a declarat un medic de familie sucevean. “Nu merge în toată țara. Nu pot face nimic, nu pot verifica nici calitatea de asigurat, nu pot să fac raportările pentru luna anterioară, majoritatea funcțiilor nu funcționează. Am pacienți care așteaptă în fața cabinetului, probabil că pe mulți îi voi reprograma”, a povestit un alt medic.

În lipsa unui sistem informatic funcțional, medicii de familie nu mai pot verifica nici calitatea de asigurat a unei persoane și nici dacă aceasta a ridicat sau nu medicamente pe rețete eliberate de alte cabinete medicale. (C. R.)

 

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …

2 comments

  1. Sistemul sanitar de stat si cel privat, impreuna cu cel farmaceutic au devenit un comert ” de taraba” in care omul ( pacientul) nu conteaza , reusesc sa primeasca asistenta medicala doar cei cu bani multi !!!!!!

  2. Cozile,ceva normal in Romania.