Friday , April 26 2024

Consilieri locali şi funcţionari din Primăria Udeşti, audiaţi de DNA pentru o posibilă fraudă de 700.000 de lei cu subvenţii APIA

Procurorii DNA Suceava au audiat mai mulţi ciobani, funcţionari din Primăria Udeşti şi consilieri locali într-un caz în care sunt suspiciuni de fraudă cu subvenţii APIA. Este vorba şi despre o asociaţie de crescători de animale, înfiinţată de câţiva angajaţi ai primăriei Udeşti, care ar fi primit ilegal în fiecare an subvenţii APIA ce ar fi ajuns şi până la 700.000 de lei. Suspiciuni ar fi şi asupra primarului comunei Udeşti, Săvel Botezatu, şi viceprimarului Cristea Ostrovan, cum că ar fi implicaţi în constituirea asociaţiei respective care să fie paravan pentru subvenţii, ei negând că au fost audiaţi de DNA cu privire la participarea lor în toată această schemă

savel botezatu [1600x1200]
Primarul Săvel Botezatu

Procurorii DNA Suceava au făcut audieri în ultimele două zile la Primăria Udeşti şi la Poliţia din localitate, unde mai mulţi ciobani şi câţiva funcţionari din Primărie, precum şi o parte dintre consilierii locali, au fost chemaţi să dea declaraţii cu privire la un caz în care sunt suspiciuni de fraudă cu subvenţii APIA. Conform unor surse care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, miercuri au fost audieri la Primăria Udeşti iar primarul Săvel Botezatu s-a arătat deranjat de situaţie iar joi audierile au fost la Poliţie, până în jurul orei 15.00. Ar fi vorba despre o sumă de 700.000 de lei, acordată anual unei asociaţii a crescătorilor de animale înfiinţată de patru persoane din care cel puţin două sunt angajate la Primărie şi în care, ulterior, au fost convinşi să intre în jur de 18 ciobani.
Asociaţia ar fi primit prin încredinţare directă de la Consiliul Local Udeşti peste 800 de hectare de păşune în anul 2013, după ce până atunci subvenţiile erau virate la Consiliul Local Udeşti, existând suspiciuni de fraudă şi pe perioada 2009 – 2013. In acea perioadă, susţin sursele respective, subvenţia a fost încasată la început fără probleme de autoritatea locală, după care au urmat câteva procese, într-un an APIA pierzând procesul iar în alt an câştigându-l. O variantă similată a susţinut şi primarul, el explicând că în 2008 şi 2009 nu au fost probleme cu accesarea subvenţiilor de către Consiliul Local Udeşti, în 2010 a fost un proces cu APIA pierdut de Consiliul Local iar în 2011 un alt proces, tot pe subvenţii, a fost câştigat. In 2012, după cum a explicat primarul, Consiliul Local a încasat ultima dată subvenţia pentru ca din 2013 aceasta să fie încasată de asociaţia respectivă.
Ei bine, abia de aici încep suspiciuni tot mai mari faţă de primar şi chiar faţă de viceprimar – sursele respective spunând că şi el ar fi umblat la un moment dat să convingă oameni din sat să se înscrie în asociaţie. Asta în condiţiile în care, iniţial, din asociaţie nu făceau parte crescători de animale, ci doar cele patru persoane din care două casiere la Primăria Udeşti. Ulterior, pentru a acoperi mai bine urmele, au fost atraşi în asociaţie o parte din ciobanii din Udeşti.
Contactat telefonic, primarul Săvel Botezatu a negat ferm că ar fi anchetat de Poliţie sau de DNA în acest caz. De asemenea, el a insistat şi asurpa faptului că audierile care s-au făcut nu au fost la Primărie, ci „poate la Poliţie”. „Nu s-a făcut nicio anchetă şi nicio audiere la Primărie. La Poliţie poate că da. Stiu că este legat de cazul cu APIA de la Suceava, cu nişte subvenţii”, a declarat primarul comunei Udeşti. Ulterior, el a explicat cum au decurs lucrurile în perioada 2008 – 2012 când doar autoritatea locală a încasat subvenţia, problemele în instanţă pentru ca din 2013 să fie subvenţia încasată de respectiva asociaţie despre care susţine că „s-a constituit în mod legal”. „Două persoane angajate în Primărie fac parte din asociaţie. Au fost desemnate de crescătorii de animale, nu de Primărie. Primăria Udeşti nu are nicio implicare, niciun amestec. Oricum, ancheta va stabili, însă eu nu văd care ar fi amestecul Primăriei. Am avut control de la Curtea de Conturi şi nu s-au constatat niciun fel de nereguli”, se apără primarul Săvel Botezatu.
Amintim că la sfârşitul lunii septembrie 2014, la sediul Serviciului Teritorial al DNA Suceava au fost aduşi pentru audieri primarul oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Ciobănaşul” din Broşteni, Nicolae Nistor, pentru o situaţie asemănătoare cu cea de la Udeşti.
Procurorii anticorupţie suceveni le-au adus celor doi la cunoştinţă infracţiunile de care sunt acuzaţi, respectiv de infracţiuni la legislaţia privind accesarea nelegală a fondurilor europene, înşelăciune şi abuz în serviciu.
In această incriminare a fost reţinut faptul că primarul oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac, i-a determinat pe consilierii locali ai oraşului în care este primar să faciliteze preluarea de către Asociaţia Crescătorilor de animale „Ciobănaşul” din localitate, al cărei preşedinte este Nicolae Nistor, a unei suprafeţe importante de teren, prejudiciul total rezultat din acţiunile ilegale ale celor doi fiind estimat de către procurorii DNA Suceava la suma de 3,5 milioane de lei, subvenţii încasate ilegal din fonduri europene.
Este de aşteptat că aceste noi audieri să ducă la apariţia unor noi inculpaţi în amplul dosar APIA Suceava a căror principali protagonişti sunt directorul general al APIA, Gheorghe Benu, directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, consilierul judeţean Ioan Piticari şi medicul veterinar Neculai Toma.

Principalele acuzaţii în dosarul APIA Suceava
In sarcina Deliei Moldoveanu procurorii DNA au reţinut infracţiunile de „acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei” şi „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce fostul director general APIA, Gheorghe Dorel Benu este acuzat de “abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”. Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat în data de 4 iunie 2014, în urma unei anchete iniţiate pe la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional al cărui conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovanu care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale dar şi alţi fermieri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol. Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de Plăţi de la Suceava depăşeşte 5 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro).
Pentru Eugen Mogoş, director executiv al APIA – Centrul Judeţean Suceava, rezultă suspiciunea că acesta a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
In ceea ce o proveşte pe Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, în cauză a rezultat că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită.
Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA Suceava, este de asemenea inculpată, în cauză pentru că ar fi săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.
Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, este inculpată în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.
In ceea ce îl priveşte pe Gabriel Constantin Serban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este inculpat în cauză pentru infracţiunile de complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice.
Lya Chiriac, consilierul superior de la APIA Suceava inculpat în acerst dosar a făcut primul pas pentru a ieşi din sistem, pregătindu-şi dosarul de pensionare. (Dan PRICOPE, Constantin ZUZEAC)

Vezi si

MILWAUKEE® TOUR 2024 la TEHNOACTIV SRL Suceava, în data de 8 mai 2024, Str. Cernăuți nr. 123 (P)

În calitate de distribuitor autorizat al producătorului american MILWAUKEE® TOOL, TEHNOACTIV S.R.L. Suceava organizează evenimentul …

One comment

  1. Domni de la d n a daca ar face o invitatie si domnului primar din vicov de jos care a luat toata suventia de anul trecut printro asociatie facuta de unchesu lui si de sotia primarului dar se tem de domnul prefect ca iar disfinta!!!!!!!!!!!