Thursday , May 16 2024

Conducerea Direcției de Asistență Socială se încurcă în minciuni încercând să ascundă adevăratele cauze ale morții unei bătrâne în Centrul de la Costâna

Femeia în vârstă de 83 de ani a murit în luna octombrie, când la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna nu erau nici medicamente, nici apă caldă și nici căldură. “Nu spun că asta este cauza principală a decesului, era bolnavă și bătrână, dar cu siguranță faptul că a fost ținută în frig și nu și-a primit medicația i-a grăbit sfârșitul”, susține o asistentă de la Centrul Costâna. Femeia, neavând familie, a fost înmormântată în cimitirul Centrului . Totuși, conducerea DGASPC susține că familia a fost cea care a preluat-o pentru înmormântare și nu s-a plâns nimeni de cum a fost aceasta îngrijită. Aflând de dezastul din Centrul Costâna, o altă familie și-a luat bunica bolnavă de acolo și a transferat-o la Centrul Zvoriștea

 centru costana2 (2)


In luna octombrie, când din farmacia Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna lipseau până și medicamente uzuale, cum ar fi paracetamolul și aspirina, a murit o pacientă în vârstă de 83 de ani, deces pe care conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a încercat din răsputeri să-l ascundă. Singura rudă este fiul Anicăi, care locuiește în Ti­mișoara și care trecea cam o dată la doi-trei ani să-și vadă mama. Se pare că medicul de familie care a consultat-o pe bătrână i-a prescris tratament pentru o viroză, dar asistentele de la Centru nu au avut medicamentele necesare. “Nu spun că asta este cauza principală a decesului, era bolnavă și bă­trână, dar cu siguranță faptul că a fost ținută în frig și nu și-a primit medicația i-a grăbit sfârșitul. Doam­na doctor i-a dat tratament, iar în săptămâna următoare, când a venit la control, a văzut că bătrâna nu primise nicio pastilă, i-a dat din nou rețetă, dar povestea a fost aceeași. Am tot cerut me­dicamente, dar nimeni nu ne-a băgat în seamă. Mă doare sufletul când știu ce se întâmplă acolo. E adevărat că sunt bolnavi, dar ce facem?! Ii lăsăm să moa­ră ca pe niște câini?!”, se întreabă o asistentă de la Centrul Costâna, care din motive lesne de înțeles a decis să-și păstreze anonimatul.
Vă reamintim că asistații social de la Costâna au primit căldură abia după data de 26 octombrie, chiar dacă temperaturile au scăzut dramatic încă de la începutul lunii octombrie, iar în perioada august –octombrie nu au avut nici apă caldă. Reprezentanții Centrului de la Costâna au trimis numeroase solicitări la DGASPC, prin care au menționat că nu au combustibil, dar fără rezultat. Pentru directoarea Flutur a fost mai simplu să susțină că nu știe nimic de lipsa căldurii și apei calde pentru bolnavii de la Costâna, iar singurul vinovat pentru ceea ce se întâmplă să fie chiar fosta șefă a centrului, care nu ar fi anunțat-o decât în luna octombrie de faptul că cei 190 de asistați social, bolnavi psihic, au făcut ultimul duș în luna august. “Nu aveam atunci nici măcar o pastilă de paracetamol, iar dacă vreunul făcea diaree trebuia să aducem medicamente de acasă. In fiecare lună strângeam bani pentru a putea cumpăra câteva plachete de antitermice. Nu primim nimic. Suntem acuzați că nu avem grijă de ei, dar nu avem cu ce să-i îngrijim. Se încearcă să se facă economie pe toate planurile, dar nimeni nu ține cont de bolnavi și nici de noi. Avem colege care fac tratament cu medicamente antidepresive pentru că nu mai fac față stresului de la locul de muncă. Este îngrozitor ceea ce se întâmplă, dar pe cei din conducerea DGASPC nu-i interesează. In luna octombrie, când a murit bătrâna Anica, o familie, care aflase de dezastrul de aici, și-a luat bunica din Centru și a transferat-o la Centrul Zvoriștea. Pe cei de la DGASPC i-am informat în repetate rânduri de toate aceste lipsuri, iar doamna Flutur minte”, a continuat asistenta de la Centrul Costâna.
Dovadă că reprezentanții conducerii DGASPC se încurcă în propriile minciuni este și declarația directoarei Lilieana Flutur cu privire la decesul pacientei în vârstă de 83 de ani. “În decursul lunii octombrie 2016, din cadrul CRRN Costâna a decedat o singură persoană, doamna C. A., în vârstă de 83 de ani, decesul producându-se la centru. Cauza decesului a fost stop cardio-respirator. Doamna C.A. era diagnosticată cu: accident vascular cerebral, schizofrenie grefată pe debilitate mintală, atero­scleroză cerebrală, insuficiență venoasă cronică la membrele inferioare, ulcer varicos, hernie hipogastrică, viroză respiratorie. Bătrâna a beneficiat de tot tratamentul de specialitate prescris, moartea survenind pe fondul complicațiilor datorate diagnosticului multiplu și vârstei înaintate, aceasta fiind sub supraveghere și tratament medical.
Familia beneficiarei, care a preluat-o pentru înmormântare, nu a făcut nicio sesizare cu privire la modul în care a fost tratată aceasta pe timpul internării în cadrul CRRN Costâna”, a declarat Lilieana Flutur, director executiv interimar al DGASPC Suceava.
Se pare că nu mai este nevoie de nicio explicație și de nicio dovadă că această instituție suceveană nu funcționează și că are ca singură preocupare acoperirea adevărului, din moment ce trupul bătrânei Anica nu a fost preluat de nimeni, ea fiind înmormântată în cimitirul Centrului, la Costâna, iar singurul său fiu nici nu a fost la înmormântare.  (Cristina RUSTI)

Vezi si

Ștrandul Sucevei se deschide imediat ce vremea se va mai încălzi

Primăria Suceava este pregătită să deschidă Ștrandul Ițcani, dar acest lucru nu se va întâmpla …