Friday , April 12 2024

Comisarul Monica Ionela Cota – singura femeie șef de poliție dintr-un oraș sucevean

Comisarul Cota este de la sfârșitul anului trecut comandantul Poliției orașului Liteni. De când se află în această funcție, ea a reușit să depisteze problemele existente atât în cadrul postului de poliție, cât și în întreaga comunitate. Sefa Poliției din Liteni este căsătorită și are doi copii, o fată de 12 ani și un băiat de nouă ani  

 Cota3


Până în urmă cu nu foarte mulți ani, meseria de polițist era destinată exclusiv bărbaților, însă în prezent acest lucru s-a schimbat. Intr-o lume considerată a bărbaților, tot mai multe reprezentante ale sexului frumos reușesc să se impună. Acest lucru se întâmplă și în orașul Liteni, unde comisarul Monica Ionela Cota, în vârstă de 41 de ani, conduce Poliția din localitate. Ea este singura polițistă ce se află la șefia uneia dintre cele 16 poliții municipale sau orășenești din județul Suceava.
Comisarul Ionela Cota a urmat cursurile Liceului Pedagogic, devenind în 1994 cadru didactic la Scoala Gimnazială nr.9 Suceava, în prezent Scoala „Ion Creangă. După doar un an de zile în care a activat în învățământ, tânăra Ionela Cota a dat examenul de admitere la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, fiind admisă pe unul dintre cele 20 de locuri disponibile. In 1999, aceasta a absolvit academia, fiind repartizată ca ofițer în cadrul Compartimentului economic al Serviciului Transporturi Feroviare Suceava, unde a activat până în anul 2002, când a ajuns la Biroul Cercetări Penale din cadrul IPJ Suceava. Timp de șapte ani de zile a avut de-a face cu tot felul de infractori. Intre 2009 și 2014, a fost ofițer specialist II în cadrul Compartimentului Penale al Serviciului de Investigare a Fraudelor – IPJ Suceava. Din data de 1 aprilie 2015, comisarul Monica Ionela Cota ajunge să facă cercetări în unele din cele mai complexe cauze anchetate de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Suceava, iar începând cu data de 20 octombrie a anului trecut a fost împuternicită ca șef al Poliției orașului Siret. După ce a promovat concursul, ea a fost numită șef al Poliției orașului Liteni, funcție deținută de la data de 15 decembrie 2015 și până în prezent.
„Prin clasa a XI-a am auzit că există o academie de poliție, dar nu am știut până în clasa a XII-a ce materii de examen sunt, ce înseamnă academia de poliție, ce program am eu acolo, ce trebuie să fac eu acolo. La probele sportive, psihologice și medicale nu am avut probleme, nici la cele teoretice, astfel că am intrat la Academie. Erau doar 20 de locuri, a fost un examen greu, 26 de candidați pe loc. După două săptămâni de zile am vrut să vin acasă, am plâns întruna când am văzut că mi-au luat hainele civile, m-au îmbrăcat în uniformă, mi-au dat bocanci și m-au trimis în tabără de pregătire la Drajna, în județul Prahova, timp de șase săptămâni. Abia pe la sfârșitul anului II mi-am revenit. In anul III a venit repartiția pe formațiuni și mi-am ales Economicul. Am fost repartizată la Poliția Transporturi Feroviare și am ajuns la Gară la Burdujeni. După doi ani de zile mi-a fost aprobată plecarea la Inspectorat, la biroul Cercetări Penale”, povestește comisarul Ionela Cota începuturile sale în carieră.cota 2
După 15 ani de muncă, polițista suceveană a ajuns la conducerea Poliției orașului Liteni. Principala problemă întâlnită de comisarul Cota a fost deficitul de personal. Cei șapte polițiști din Liteni au în grijă 3.552 de gospodării, ceea ce face ca un polițist să aibă în atenție 500 de locuințe dispersate pe 10 kilometri pătrați. In plus, orașul Liteni are 9.596 de locuitori, conform recensământului din anul 2011. Această localitate este al nouălea centru urban ca mărime din județul Suceava. In ciuda promovării de la statutul de comună la cel de oraș, Liteni este o așezare cu un aspect proponderent rural și cu îndeletniciri agrare ale locuitorilor. Circa 70% dintre locuitorii din Liteni sunt agricultori, 5% se ocupă cu activități comerciale, 5% cu activități meșteșugărești, iar ceilalți sunt pensionari, școlari, preșcolari sau alte categorii.
Ca în majoritatea localităților în care agricultura este îndeletnicirea de bază a oamenilor, și la Liteni apar adesea certuri între vecini din cauza parcelelor de teren. Polițiștii aflați în subordinea comisarului Cota au avut de rezolvat foarte multe sesizări legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor.
„Deși în aparență problematica pe această linie de muncă este simplă, ea necesită un număr mare de activități și consumul unei însemnate perioade de timp. Adiacente infracțiunilor de tulburare de posesie sunt infracțiunile de fals, furt și distrugere de culturi agricole, precum și infracțiuni în legătură cu serviciul sesizate a fi comise de funcționarii cu atribuții în domeniu, ceea ce face ca aceste dosare să poată fi considerate complexe prin numeroasele activități de cercetare penală care trebuie desfășurate și cu sprijinul lucrătorilor de la Biroul Agricol Liteni sau al altor specialiști în domeniu”, a explicat comisarul Cota.
Lipsa educației și sărăcia duc la comiterea de infracțiuni
Apelarea la 112 a devenit un obicei pentru localnicii din Liteni. De la reclamații privind tăierea unor salcâmi, furtul de porumbei și până la frecventele certuri între rude sau vecini, toate sunt reclamate la 112. Aceste apeluri nejustificate duc la un consum de resurse financiare din banii contribuabililor.
„Problema orașului o constituie faptele de loviri, amenințări, scandalurile și totul pleacă de la lipsa educației și de la sărăcie. Am observat că oamenii de aici nu își pot gestiona problemele familiale, sociale, apelând la poliție pentru orice aspect pe care de altfel l-ar putea rezolva singuri, fie pe cale legală, fie prin bună înțelegere între vecini, rude, persoane apropiate. Consumul de alcool este o altă cauză care generează conflicte”, a mai declarat comisarul Cota. Polițista a ținut să explice că atât pentru ea, cât și pentru colegii ei, educația este o prioritate, încercând să atragă prin tot felul de activități copii din localitate spre școală și sport.
Ionela Cota a mai arătat că sunt multe persoane care vin la poliție ca să le fie rezolvate problemele privind custodia copiilor, deși fie nu au introdus acțiuni în instanță, fie sunt pe rol acțiunile de divorț. Localnicii cu astfel de probleme au pretenția ca poliția să ia copiii de la un părinte și să-l dea celuilalt, acuzându-se reciproc de neglijență în creșterea și educarea acestora. Polițista șefă din Liteni a mai arătat că în localitate sunt multe cazuri de abandon de familie. Ea a povestit că o femeie, mamă a patru copii, cel mai mare în clasa a II-a și cel mai mic sugar, a plecat de acasă, și-a părăsit soțul cioban la o stână pentru un alt oier de prin județul Hunedoara, pe care l-a cunoscut pe Facebook.
„Nu există manager bun fără oameni buni”
Comisarul Cota îi apreciază pe subalternii ei, deoarece sunt bine pregătiți, își înțeleg responsabilitățile și încearcă să își facă treaba cât mai bine.
„Nu există manager bun fără oameni buni. Dacă nu ai cu cine lucra, nu ai nici rezultate. Văd că se străduiesc, că sunt buni profesioniști, cunosc legile, le aplică, încearcă și ei să se apropie de oameni, dar când primesc aceeași replică <<sunteți mână-n mână>> pentru că nu li s-a dat dreptate, sunt sătui și ei de toate reclamațiile astea venite aiurea, de toate scandalurile, veșnic între aceiași oameni”, a mai spus polițista Cota.
Ea nu consideră că este greu pentru o femeie să aibă o funcție de conducere în poliție. „Pleci de la niște premise foarte clare: cunoști legea, o cunoști, știi să o aplici, o aplici, poți să dai un sfat juridic, îl dai oamenilor. Nu știu care ar fi diferențele între bărbați și femei. Poate un bărbat e dispus să stea mai mult peste program, câteva ore pentru că acasă rămâne femeia cu copii, cu mâncare, cu problemele gospodărești”, a explicat comisarul Cota.cota 1
Sefa Poliției din orașul Liteni este căsătorită și are doi copii, o fată de 12 ani și un băiat de nouă ani. Ionela Cota își încurajează copiii să facă sport, astfel că fiica sa practică volei, în timp ce băiatul mai mic este pasionat de handbal. Ea nu i-ar sfătui pe copiii săi să urmeze o carieră în Poliție.
„Copiii nu mi i-aș orienta spre Poliție. Este o meserie foarte frumoasă, dar pur și simplu mi-aș dori ca ei să trăiască într-o țară mai civilizată, vreau să nu aibă stresul că deși a plătit factura îi vine o altă factură, dacă are de rezolvat o problemă nu trebuie să stea ore în șir la cozi și ghișee. Nu vreau ca ei să plătească impozite pentru alții și vreau să beneficieze de un sistem de sănătate corespunzător”, a mai spus comisarul Monica Ionela Cota.
„Conducerea IPJ Suceava stimulează performanța, inclusiv prin promovarea unor femei polițist în posturi de conducere, inclusiv la nivelul subunităților și posturilor de poliție rurale. Abilitățile personale și profesionale reprezintă un criteriu de performanță, de a genera un act managerial de calitate și un climat de singuranță și ordine publică. Doamna comisar Cota a dat dovadă de profesionalism în toate structurile în care a activat până în prezent, dovedind totodată prin promovarea concursului susținut că are abilități specifice unui post de conducere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliție Ionuț Epureanu. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Ioan Stan, reales președinte al PSD Suceava. Ciolacu: Nea Stane, rupe-i!

Vineri, la Conferința Județeană de alegeri PSD Suceava, senatorul Ioan Stan a fost reales, în …

2 comments

  1. Stiati ca… doamna comisar este cercetata n momentul de fata de serviciul Control Intern pentru posibila comitere a unei infractiuni pe durata cat a lucrat la Infractiuni Economice?

  2. vad ca aveti un candidat la primarie care doreste ca localitatea Liteni sa redevina comuna, si corect asa este, 3 -4 subofiteri lucrau cu adevarat din plin in aceasta comuna si care nu s-a modificat cu nimic.