Thursday , August 5 2021

Ceremonie de comemorare a unor eroi polonezi căzuți în Primul război mondial la Cârlibaba

Sâmbătă, 12 iunie, a avut loc ceremonia de comemorare a 12 legioniști polonezi care au căzut în timpul Primului Război Mondial în zona Cârlibaba, în lupta între trupele Brigăzii a II-a a Legiunilor Poloneze și Armata Rusă.

Evenimentul a avut loc în prezența Ambasadorului Republicii Polone la București, Excelența Sa Maciej Lang. Cei 12 legioniști polonezi care au căzut în bătălia cu trupele căzăcești ale Armatei Ruse sunt înmormântați în apropierea bi­-sericii Sf. Ludovic din Cârlibaba. Diplomatul polonez i-a avut alături de această ceremonie pe membrii Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova și comandantul acestuia, maiorul Wojciech Kuflinski. În acest an s-au împlinit (la 3 martie) 100 de ani de la semnarea convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, în caz de agresiune sovietică.

Ceremonia de comemorare de la Cârlibaba a început cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. sublocotenent Piotr Antonik, pr. dr. Stanislav Cucharec și pr. Alois Ișvanca, parohul comunității din Cârlibaba. După Liturghie a urmat o ceremonie la mormântul legioniștilor polonezi, cu slujbă religioasă, comemorarea celor căzuți, salva de onoare și depunerea de coroane de flori. Alături de membrii Contingentului Militar Polonez care staționează în Craiova, au participat Batalionul 17 Vânătorii de Munte Dragoș Vodă din Vatra Dornei precum și orchestrele mi­­-litare de la Divizia 4 Infanterie și Brigada 81 Mecanizată.

Primarul comunei, Gabriel Michael Danciu – de confesiune romano-catolică – precum și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și prefectul Iulian Cimpoeșu au fost prezenți la acest eveniment. Tot la fel cum au participat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher. De asemenea, ansamblurile Solonczanka și Mala Pojana au fost de față la acest eveniment important.

În timpul primului război mondial, la Cârlibaba, au avut loc între 18 și 22 ianuarie 1915 lupte grele între trupele Brigăzii a II-a a Legiunilor Poloneze și armata rusă. Victoria legioniștilor polonezi a determinat oprirea avansării armatelor imperiale ruse către Transilvania. Menționăm că la 17 ani de la bătălia în care au căzut cei 12 legioniști poloni, crucea de lemn de pe mormântul lor a fost înlocuită cu un monument din beton în formă de cruce, iar în 2007 monumentul a fost renovat și a fost pusă o tăbliță cu text în limbile română și polonă și numele celor care au căzut în timpul luptelor.

După încheierea manifestărilor de la Cârlibaba, oaspeții au mers la Solonețu Nou, unde au fost întâm­pinați cu pâine și sare de deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, pr. dr. Stanislav Cucharec, parohul comunității, și de ansamblul ,,Solonczanka”. De­-legația Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova a prezentat tehnică militară. (D.P.)

Vezi si

Aproape toată țara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de peste 100 km/h

Vijeliile puternice, cu rafale de peste 100 km/h și ploile torențiale cuprind aproape toată țara. …