Friday , April 26 2024

Centrul de Transfuzii Suceava nu mai are stocuri de sânge – sucevenii își caută singuri donatori pe rețelele de socializare

Dacă înainte de pandemia de Coronavirus, donau câte40-50 de suceveni pe zi, acum sunt zile în care Centrul Județean de Transfuzii are câte zece donatori

De când au fost diagnosticate primele cazuri de COVID 19 în Suceava, a scăzut dramatic numărul donatorilor de sânge, din cauza fricii de infectare. Reprezentanții Centrului Județean de Transfuzii au facut repetate apeluri către populație să doneze sângele de care depinde viața atâtor oameni, cum ar fi a celor care urmează tratamente oncologice, care nu își permit să oprească transfuziile. Numărul donatorilor a scăzut sub jumătate față de 2019, astfel că medicii sunt nevoiți să amâne operațiile. Din ce în ce mai mulți suceveni sunt nevoiți să își aducă singuri donatori la centrul de transfuzii, făcând tot mai multe campanii pe rețelele de socializare, în acest sens. Dacă înainte de pandemia de Coronavirus, treceau pragul Centrului Județean de Transfuzie câte 40-50 de donatori, acum sunt zile în care donează câte zece suceveni iar instituția nu mai reușește să acopere necesarul de sânge din unitățile spitalicești din județ.

Reamintim că cei care donează sânge primesc în continuare câte șapte tichete de masă plus un set de analize medicale gratuit. Situația cea mai gravă se înregistrează în cazul grupei de sânge AB negativ, care este o grupă destul de rar întâlnită. Donarea de sânge prezintă și o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se poate reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, dacă donatorul va suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecțiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-și refacă compoziția. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influența rezultatele testelor.

La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl folosește când se depun eforturi fizice mari. Sângele donat se reface repede, în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ și în 14 zile din punct de vedere calitativ. Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun și ­be­neficiază de liber de la serviciu în ziua donării. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …