Saturday , April 27 2024

Centrală fotovoltaică în creierii munților, pe 1,9 hectare, la Poiana Stampei

Trendul parcurilor/centralelor fotovoltaice ia avânt în județul Suceava iar dacă până nu demult principalele zone vizate de astfel de investiții erau în arealul deluros și de șes la județului, iată că sunt și firme care au o altă abordare. Şi nu oriunde în zona de munte a Sucevei vor unii agenți economici să facă astfel de investiții, ci în creierii munților. Ca de exemplu la Poiana Stampei. Pe trei parcele care însumate au o suprafață totală de 19.201 mp se are în plan o centrală fotovoltaică iar instalația solară fotovoltaică se va construi de firma MINEDA SRL în intravilanul și extravilanul localității Poiana Stampei, nu foarte de parte de DN 17. Principalele funcții pe care parcul fotovoltaic le va îndeplini sunt: captarea energiei solare, transformarea acesteia în energie electrică (în curent continuu) și transformarea energiei electrice din curent continuu în energie electrică în curent alternativ (cu parametrii standard ai SEN – Sistemul Energetic Național).

Centrala fotovoltaică va fi formată din 16 invertoare 100kVA, 2.945 panouri fotovoltaice de 550 Wp, monocristaline, care vor produce energie electrică la tensiune continuă, cu o Putere instalată de 1.62 MWp, liniile în cablu care transportă energia electrică produsă în curent continuu spre invertoare, liniile în cablu care transportă energia electrică c.a. de la invertoare spre posturile de transformare și 1 container colector (post de tranformare 20kV, 1,6 MVA) amplasat pe terenul parcului fotovoltaic. Panourile se vor monta pe structuri metalice fixe tratate anticoroziv, pe directia E-V, înclinate optim sub un unghi de 30° față de orizontală.

Centrala fotovoltaică – situată nu departe de pârâul Teșnița – nu va fi legată la alte utilități în afara de energia electrică din SEN, dar proiectul de conectare la rețeaua electrică face obiectul altui certificat de urbanism, prin urmare unei altei autorizații de construire decât cea pentru centrala fotovoltaică în cauză. Deocamdată, firma care vrea să dezvolte această investiție este la stadiul premergător autorizației de construire iar din documentele preliminare rezultă că valoarea investiției este estimată la suma de 8.750.000 lei, fără TVA, în condițiile în care perioada de implementare propusă ajunge la 12 luni. (D.P.)

 

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …