Tuesday , October 4 2022

Cei 59 de politisti de frontiera si vamesi arestati apar astazi in fata Instantei Supreme

De cand a pornit scandalul spagarilor de la Siret, traficul din vama a scazut considerabil

to]i poli]i[tii [i vame[ii aresta]i vineri de Curtea de Apel Bucure[ti au f\cut recurs împotriva m\surii de arestare preventiva n declara]iile de avere ale poli]i[tilor aresta]i par a fi completate mai mult în gluma n cu mai mult tupeu, vame[ii “au uitat” s\-[i faca publice declara]iile de avere cei mai mul]i dintre ei au rreu[it îns\, din nenorocita leafa de bugetar, s\-[i ridice în c=teva luni vile frumoase  [i s\-[i cumpere ma[ini scumpe mul]i dintre ei [i-au trecut casele pe numele rudelor, trec=nd în declara]iile de avere, acolo unde acestea exist\, doar ni[te am\r=te de Dacii de la declan[area scandalului, traficul prin Vama Siret a sc\zut semnificativ n

Poli]i[tii [i vame[ii aresta]i la sf=r[itul s\pt\m=nii trecute de Curtea de Apel Bucure[ti par mai degraba s\raci daca te ui]i în declara]iile de avere completate pe anul 2009. În realitate, majoritatea stau în vile somptuoase care st=rnesc invidia trec\torilor. Nimeni nu verifica aceste documente daca sunt conforme cu realitatea, a[a ca fiecare func]ionar a completat cum l-a t\iat capul [i nici superiorii lor nu s-au sfiit s\-i întrebe de s\n\tate, at=ta timp c=t “[paga” func]iona ca pe roate în Vama Siret.
To]i poli]i[tii  [i vame[ii aresta]i în dosarul “{paga la Vama Siret” au fost suspenda]i din func]ie de c\tre conducerile celor doua structuri de la centru. Curios este ca în leg\tura cu opera]iunea de anvergura de la Vama Siret nu au ap\rut niciun fel de reac]ii de la Inspectoratul General al Poli]iei de Frontiera [i nici de la Direc]ia Generala a V\milor din Rom=nia.
Cei mai mul]i dintre  poli]i[tii [i vame[ii aresta]i sunt agen]i [i nu aveau func]ii de conducere. Excep]ie face doar comisarul [ef Aurel Anea, fost [ef la PCTF Siret [i cei trei [efi de tur\, Constantin Sorin {cladan, Nicu Cezar Schipor [i Laz\r Ungureanu.
Pe strada Castanilor din ora[ul Siret locuie[te agentul [ef Mihai Tocil\, p=na miercuri  poli]ist de frontiera în Vama Siret. Locuin]a impresionata are doua etaje . Potrivit declara]iei de avere , poli]istul de frontiera este proprietarul unui autoturism Audi pe care l-a cump\rat în 2001, însa casa nu figureaza pe numele s\u ci a soacrei acestuia. C=teva str\zi mai încolo, pe strada Vasile Alecsandri, locuia  Simion Coroliuc, vame[ care [i-a ridicat o vila impozanta în mai pu]in de un an. Pe strada Grigore Vindereu din municipiul Suceava  [i-a ridicat o casa moderna Radu Lucanu, agent de poli]ie de frontiera [i el arestat din lotul “[paga în Vama Siret”.  Vila a st=rnit invidia vecinilor, fiind cl\dita în doar c=teva luni. În declara]ia de avere figureaza doar ca proprietar al unui autoturism marca Dacia care l-ar fi cump\rat în anul 2004.

Vila ridicata in timp record pe strada Zamcei de Sorin Constantin Scladan, sef de tura in Vama Siret
O alta vila impozanta a unui alt [p\gar care a ajuns în boxa acuza]ilor este cea a lui Sorin Constantin {cladan, [ef de tura în Vama Siret. Casa a fost ridicata într-un timp record pe strada Zamcei , nr 42  în apropierea m\n\stirii Zamca. De pl=ns nu este nici agentul-[ef Toader Ilie[i, în v=rsta de 42 de ani. Potrivit declaraţiei de avere din 2009 postata pe site-ul Inspectoratului Jude]ean al Poli]iei de Frontier\, poli]istul  de]ine un apartament pe strada M\gurei din municipiul Suceava, o vila în Sfântul Ilie, un teren în comuna Şcheia [i un autoturism marca Opel. El are [I  un credit de 46.000 de euro pe 25 de ani.
Un alt poli]ist arestat este Florin Sticle], în v=rsta de 36 de ani, care lucra de aproximativ 15 ani în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontiera Suceava.Tat\l s\u, actualul  viceprimar  al municipiului  R\d\u]i [i fost  [ef al Inspectoratului Jude]ean de Poli]ie de Frontiera Suceava a fost un om cu care s-a m=ndrit structura la vremea respectiv\. Simion Sticle] nu vrea sa faca prea multe comentarii pe tema arest\rii fiului s\u. El este de p\rere ca to]i cei care au fost aresta]i au fost momiţi de ofi]erii sub acoperire care veniseră s\-i fileze. “Trebuia să fie prin[i pe r=nd [i daţi ca exemplu [i nu se mai ajungea aici”, a spus  Simion Sticle].
Fostul lider de sindicat al poli]i[tilor de frontiera suceveni, este Florin Rădăcină, de 43  ani.  El are trecut în declaraţia de avere trecut doar salariul, de[i locuie[te într-o casa pe  strada Pandurilor din Rădăuţi.
Fostul [ef al PCTF Siret, comisarul Aurel Anea este acum arestat preventiv pentru luare de mita [i constituire de grup organizat. {i în 2009 a fost implicat într-un scandal care viza tot fapte de corup]ie. La vremea repectiv\, a fost trimis disciplinar timp de [ase luni pe o frontiera din vestul ]\rii. Fostul ofi]er superior cu func]ie de conducere de]ine împreuna cu so]ia un apartament [i o casa în municipiul  Suceava [i înca una în jude]ul Constanta.

În boxa acuza]ilor se afla poli]i[ti cu calificativul ”excep]ional”
Ast\zi se va judeca recursul depus de avoca]ii celor  59 de suspec]i la Instan]a Suprem\. Ap\r\torii cer ca ace[tia sa fie judeca]i în stare de libertate. Avocatul Sorin Poenaru, de la Baroul Bucure[ti, ne-a declarat ca cere instan]ei ca to]i cei trei clien]i ai s\i sa fie judeca]i în stare de libertate întruc=t nu prezinta pericol public. Mai mult, el sus]ine ca doi dintre poli]i[tii de frontiera au fost recompensa]i cu calificatiful ”excep]ional” pentru combaterea actelor de corup]ie la frontier\. “Matei Florin Constantin, în v=rsta de 27 de ani, era angajat la poli]ia de frontiera de 1,5 ani. Era t=n\r [i a c\utat sa se integreze în colectiv. F\cea ce i se spunea. Virgil Jitariuc [i  Toader Ilie[  sunt al]i doi poli]i[ti c\rora conducerea Inspectoratului Jude]ean a Poli]iei de Frontiera le-a acordat  diplome [i calificativul”excep]ional” pentru activitatea pe care cei doi au depus-o la frontiera împotriva eradic\rii contrabandei cu ]ig\ri. Ei nu au f\cut altceva dec=t s\-[i  asculte [eful, în caz contrar li se spunea ca vor fi muta]i de la PCTF.  Voi încerca sa dovedesc ca sunt oameni bine preg\ti]i [i o sa vin în fa]a instan]ei cu argumente. Nu au probe la dosar din care sa dovedeasca f\ptuitorul. Trebuie sa cada cei mari, nu acarul P\un în fa]a UE”, ne-a spus avocatul Sorin Poenaru.
Curtea de Apel Bucure[ti le-a dat vineri seara mandate fostului [ef al PCTF, Aurel Anea [i celor 58 de poli]i[ti [i de vame[i, re]inu]i pentru corup]ie. Pentru acoperirea golului lăsat de arestarea celor 59 de persoane , la PTF Siret au fost deta[a]i oameni din alte sectoare ale Poli]iei de Frontier\. În prezent, activit\]ile specifice la Vama Siret  se desf\[oara normal, însa traficul rutier a sc\zut în ultimele zile. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Un TIR încărcat cu plite și cuptoare electrice a luat foc la Spătărești (FOTO, VIDEO)

Luni seara, în jurul orei 21.30, a fost anunțat un incendiu la semiremorca unui autocamion …

No comments

  1. Autoritatile ar trebuii sa verifice toate vamile din Romania!!!!!!! Eu am avut cea mai urata zii din viata mea cand am trecut prin vama in Romania dupa 3 ani de muncit departe de casa. Am avut o problema cu carnetul de sofer care era expirat insa m-am interesat inainte sa plec si era vorba de o amenda contraventionala de 140 de ron. VAMESII au facut din asta o crima, dupa ce mi-au maltratat psihic copilasii de 11 si 8 ani venind cu catusele sa ma aresteze si adunanduse cam 8 gorile cu pistoale si tot ce trebuie langa masina mi-au cerut 400 de euro sa ma lase sa trec si nici chitanta nu mi-au dat! Sunt oribili, insetati, gretosi si se cred ZEI. A sa nu uit mi-au dat carnetul inapoi si mau avertizat sa spun ca l-am pierdut daca ma vor opri alti politisti! ??????

  2. Unii zic ca sunt sraci in declaratiile de avere dar ANI pot extinde cercetarile si asupra rudelor. Pe langa cele prezentate as semnala si cazul d-lui Neagu Danut care “rupea” tot ce prindea. Ma intreb ce se gasea daca se facea descindere si la domiciliul parintilor din Plopeni ? As fi curios sa vad cum justifica excavatorul, tractorul, ceade-a 2 -a masina(care nu e trecuta pe numele lui), casa care se ridica in spatele casei lui taicasu si multe altele…care probabil nusant pe numele lui.Probabil toate astea din afacerea cu unghetata sau noroc cu matusa Tamara….(vama Siret).

  3. de acu inainte nu o sa mai treaca toata baba cate un cartus,trece tir-ul pentru campanie si gata.

  4. de acu inainte nu o sa mai treaca toata baba cate un cartus,trece tir-ul pentru campanie si gata

  5. averile altor sefi sunt intocmai cu declaratiile de avere?raspuns categoric NU!Sapati ceva mai in profunzime si veti ramane uimiti de ce veti descoperi!

  6. PUSCARIEEEEEEEEEEEEEEE SA VA FIE RUSINE IMPUTITI CE SUNTETI

  7. Este un articol, azi pe Mediafax, in care se arata ca: pe 5 dec.2006 la Ploiesti au fost arestati 18 lucratori vamali, au fost eliberati pe rand, iar procesul lor inca e in prima faza, cu termen pe 21 febr; pe 11 dec.2007 la Otopeni au fost retinuti 21 vamesi si politisti, din care 17 au fost trimisi in judecata in stare de arest, au fost eliberati pe rand, iar procesul inca se judeca, avand urmatorul termen pe 18 febr. Toate aceste arestari au fost facute inaintea unor rapoarte ale Comisiei Europene privind coruptia din Romania. Nu sunt identice aceste ”rezolvari spectaculoase” cu cel de acum, de la Siret? Spectacol ieftin si dezgustator facut de Mult Prea Incoruptibilul nostru Conducator si de lacheii sai. Nu-i bagati in seama, cainii latra, caravana trece! Circ 100%.

  8. bagati fratilor pe tapetul rosu pe cei mari care stau flexati!daca tot se scufunda vaporul…sa fie si capitanii solidari!ori sunt golani,ori nu mai sunt?