Sunday , February 5 2023

Ceața a dat de furcă și ieri unor curse externe pe Aeroportul de la Salcea

„În condițiile actuale, cu ceață densă sub 100 metri vizibilitate niciun ILS din România nu poate face față”, a declarat directorul Aeroportului Internațional Suceava, Ioan Măriuța

Zborul de la Suceava spre Londra au fost redirecționat, ieri, din cauza ceții pe aeroportul de la Iași. Ceața a fost foarte densă, aproape pe toată durata zilei și, cu puține excepții, a făcut imposibilă aterizarea la Suceava și, prin urmare, nici de decolat nu poate fi vorba. „În condițiile actuale, cu ceață densă sub 100 metri vizibilitate niciun ILS din România nu poate face față”, a declarat directorul Aeroportului Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava, Ioan Măriuța.

El a precizat că sistemele de ghidaj ILS nu sunt ale aeroporturilor, ci ale Romatsa, dar a oferit unele date în ceea ce privește situația de la Suceava având în vedere faptul că în astfel de cazuri există practica de a îndrepta întrebările și sesizările către aeroporturi.

Ioan Măriuța a explicat că doar cursa Wizzair de Bologna nu a avut probleme și cursa internă a Tarom-ului. „Au prins niște <ferestre> când ceața nu a fost atât de densă și au putut ateriza. În alte condiții, repet, era imposibil pentru orice ILS din România să facă față”, a spus directorul Ioan Măriuța.

El a explicat că ceața vine din bazinul râului Siret, aflat nu chiar la mare depărtare de aeroport și vântul din nord care să poată îndepărta ceața nu a prea bătut ieri. În ceea ce privește cursele de Roma și Londra, Ioan Măriuța a spus că pasagerii au fost trimiși cu autocarele la Iași. De asemenea, autocarele urmau să ia pasagerii ce aterizau la Iași de la Londra pentru a-i aduce la Suceava.

Ieri seară, la închiderea ediției, o veste totuși bună a venit despre cursa de Roma. Avionul încerca să aterizeze  la Suceava cu pasagerii din capitala Italiei. Inițial, după vreun sfert de oră în care ceața nu s-a ridicat de pe pistă, mulți erau tot mai sceptici. Pilotul avionului nu s-a pripit și a văzut că a prins și el „o fereastră” în care ceața a mai scăzut, astfel că s-a hotărât să aterizeze. Toți pasagerii au ajuns, practic, pe aeroportul de la Suceava fără să mai fie nevoie să ajungă la Iași și de acolo să fie preluați cu autocarele pentru Suceava.

Precizăm că nici luni, 25 noiembrie, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, nu s-a putut opera niciun zbor pe Aeroportul de la Salcea. Avionul de la Londra a fost redirecționat pe Aeroportul Iași, iar pasagerii care ar fi trebuit, ieri după-amiază să zboare la Londra și-au primit banii înapoi pe bilete sau au fost reprogramați la alte zboruri. Majoritatea pasagerilor au plecat au autocarul spre București, de unde urmează să zboare la Londra, în cursul zilei de astăzi. (D.P.)

 

Vezi si

Ministrul Sănătății le reamintește medicilor: Solicitarea de bunuri materiale sau bani pentru un act medical, intolerabilă, constituie faptă penală 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că este “absolut inacceptabil” ca medicii să ceară …

One comment

  1. Alo, nu mai mintiti poporul cu televizorul !
    In tara, exista doua aeroporturi cu ILS CAT 3 , unde se poate ateriza bine merci in conditii de vizibilitate chiar mai rele decat cele de la Suceava !
    La Otopeni avem ILS Cat 3 B pe Rwy 08R ( unde se poate ateriza la in prag de 50 ft (15m) si RVR 50 m -200 m. / ILS Cat 3 A pe Rwy 08L (30m / RVR 200 m).
    La Timisoara avem ILS Cat 3 A pe Rwy 29.
    Asadar , nu mai mintiti .Daca printr-o minune ar fi instalat de ROMATSA in ILS Cat 3 A la SUCEAVA , atunci am fi zis ca avem in aeroport bine dotat pentru conditii de ceata specifice zonei Sucevei si s-ar fi aterizat fara probleme,in conditiile meteo de ieri , azi sau din perioada urmatoare.
    Asa ca puteti adauga titulatura de aeroport de vara SCV-ului !