Saturday , April 27 2024

Casa de copii “Pâinea vieții” din Broșteni a fost amendată cu 20.000 de lei de reprezentanții ISU Suceava

Inspectorii DSP au constatat că angajații acestui centru nu au avut niciodată buletin de analize medicale conform legislației în vigoare. Aceștia au primit un termen de doar trei zile pentru efectuarea unui examen clinic general. Nici după doi ani de când reporterii “Obiectiv” tot menționează că acest centru funcționează fără acreditările necesare, conducerea nu a reușit să intre în legalitate. La Casa de Copii “Pâinea vieții” stau 64 de copii, chiar dacă instituția este acreditată doar pentru acordarea de servicii sociale pe timp de zi

copii la masa

Chiar dacă Prefectura Suceava trage de timp și încearcă să amâne cât de mult posibil momentul în care va face publice rezultatele controlului realizat la Casa de copii “Pâinea vieții” din Broșteni, neregulile descoperite la acest centru încep să iasă la iveală. După cum v-am relatat și în numărul anterior al cotidianului “Obiectiv”, ca urmare a articolelor prezentate, în care am relatat despre problemele care se pare că se petrec la Casa de copii “Pâinea vieții” din Broșteni, Instituția Prefectului s-a autosesizat, după aproape doi ani, și a trimis luni, 21 martie, o comisie mixtă care a luat la puricat activitatea acestui centru. “Având în vedere aspectele prezentate de presă referitoare la neregulile de la Centrul de îngrijire “Pâinea vieții” din Broșteni, la sediul Instituției Prefectului a avut loc pe 16 martie 2016 o ședință de lucru în cadrul căreia s-au stabilit detalii referitoare la efectuarea de verificări la acest cămin, care găzduiește aproximativ 70 de copii proveniți din familii sărace”, a anunțat Prefectura suceveană printr-un comunicat de presă, la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, printr-un ordin al prefectului, s-a constituit o comisie interinstituțională care a verificat legalitatea funcționării acestui centru, după doi ani de când redactorii “Obiectiv” au început să relateze despre aspectele povestite de copiii instituționalizați. Din comisie au făcut parte reprezentanți ai DSP, DSVSA, ISU,IPJ, AJPIS, ITM, ISJ, DGASPC. In numărul de ieri, v-am prezentat neregulile descoperite pe bandă rulantă de către inspectorii sanitar-veterinari, la care se pare că se adaugă multe altele.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au descoperit că personalul acestui centru nu are analize medicale efectuate după cum prevede legislația în vigoare și, mai grav, aceștia nu au avut niciodată buletine medicale. Angajații care lucrează cu acești copii ar fi putut fi purtători de tot felul de viruși și bacterii și tocmai din cauza gravității acestui fapt, inspectorii DSP au dat un termen de doar trei zile pentru efectuarea examenelor clinice ale tuturor angajaților. Tot pe lista neregulilor descoperite de către inspectorii DSP se află și lipsa unui contract cu o firmă autorizată pentru gestionarea deșeurilor rezultate din acte medicale, dar la fel de grav este că blocul alimentar necesită lucrări serioase de igienizare.
Tot cu ocazia acestor verificări s-a constatat că acest centru nu deține nici acum acreditare de funcționare ca centru rezidențial, ci este autorizat doar pentru acordarea de servicii sociale, în baza unui certificat eliberat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, document în posesia căruia cei de la orfelinatul privat “Pâinea vieții” au intrat abia la sfârșitul anului 2014, adică după ce reporterii cotidianului “Obiectiv” au început să relateze despre neregulile petrecute aici. Mai exact, reprezentanții Centrului “Pâinea vieții” au încercat să intre în legalitate abia după ce un copil instituționalizat acolo a ajuns în iulie 2014 la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava cu fractură de coloană cervicală, copilul rămânând paralizat și deplasându-se în prezent cu ajutorul unui scaun cu rotile. Băiatul în vârstă de 12 ani a rămas invalid după ce a fost folosit, după cum chiar el a povestit, la muncile agricole de către o angajată a centrului și s-a accidentat.
Centrul privat din Broșteni instituționalizează în prezent 64 de copii, dintre care doar 29 sunt din județul Suceava. Din acte reiese că aici stau în cursul zilei copii care primesc o masă caldă și beneficiază de o cameră unde își pot face temele pentru următoarea zi, și nicidecum că, de fapt, aici sunt aproape 70 de copii sub supravegherea personalului 24 de ore pe zi. Pe lângă copiii din Suceava, mai sunt și 16 copii din județul Neamț, trei din Bacău, câte unul din Botoșani și Iași, trei din Călărași și 11 din județul Vrancea.
Nereguli grave au descoperit și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care au amendat Centul “Pâinea vieții” din Broșteni cu suma de 20.000 de lei. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …