Saturday , November 26 2022

CAS Suceava încă nu a primit noul Contract Cadru, dar medicii din judeţ au început deja să se plângă de noul pachet de servicii

medic

Asiguraţii care au peste 40 de ani trebuie să ajungă pe la medicul de familie cel puţin o dată pe an, medicii de familie nu sunt de acord cu această măsură

Sancţiunile la adresa medicului de familie prevăzute în noul contract-cadru stârnesc din nou nemulţumirea medicilor de familie, susţinând că lupta cu birocraţia pare fără sfârşit. Consultaţiile la cabinet clasificate pe timpi în funcţie de nevoia şi boala pacientului, introducerea obligativităţii dosarului electronic sunt doar câteva dintre precizările contractului cadru cu care medicii de familie nu sunt de acord. Pentru nerecpectarea protocoalelor medicale şi întârzierea la serviciu, medicii de familie îşi pot pierde contractul cu CAS.
Pacienţii vor fi obligaţi să facă controale periodice cu rol de prevenire şi depistare precope a bolilor. Ei vor fi programaţi la medicul de familie în funcţie de luna în care sunt născuţi iar controalele ulterioare vor fi stabilite în funcţie de afecţiunile descoperite în prima fază. Numărul controalelor periodice de care va beneficia un asigurat diferă de vârsta fiecăruia. Astfel, fiecare adult până în 40 de ani va fi obligat să treacă pe la medicul de familie o dată la trei ani, în timp ce persoanele de peste 40 de ani vor fi obligate să treacă pragul cabinetului medicului de familie cel puţin o dată pe an.
Medicii de familie suceveni nu sunt de acord cu măsura controalelor periodice, acestea presupunând un volum de muncă în plus însă medicii specialişti salută această iniţiativă. “Mergem la medic doar atunci când suntem grav bolnavi şi cred că o responsabilizare a pacienţilor este bine venită. Trebuie să mergem la medic şi când suntem sănătoşi. In alte ţări din Uniunea Europeană, pacienţii îşi pierd locul de pe listele medicilor de familie dacă nu-şi fac nici o programare pentru o consultaţie pentru o perioadă mai lungă de un an”, ne-a declarat doctorul Cristian Irimie, şef al secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava. Pe de altă parte, medicii de familie prin vocea secretarului Colegiului Judeţean al Medicilor, medicul Irina Badrajan, se plâng că vor avea prea mult de muncă. “Serviciile preventive oferite cetăţeanului sănătos ar trebuie să facă parte dintr-un program distict al Ministerului Sănătăţii”, a competat medicul de familie Irina Badrajan.
La Casa de Asigurări de Sănătate Suceava încă nu a ajuns Contractul Cadru pe care instituţia va trebui să-l semneze cu medicii de familie din judeţ. In momentul de faţă sunt încheiate 645 de acte adiţionale, dintre care 285 sunt cu medici primari, 101 cu medici de diferite specialităţi iar 25 de acte adiţionale sunt încheiate între Casa de Asigurări de Sănătate şi laboratoare de investigaţii şi analize. (Cristina RUSTI)
 

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …