Wednesday , October 5 2022

UPDATE: Bloc in flacari la Gura Humorului. Apartamentele de la mansarda unui bloc distruse de un incendiu devastator (FOTO, VIDEO)

Cinci persoane au ajuns la spital: trei intoxicate cu fum și două în urma unor atacuri de panică. Starea lor este stabilă, conform medicilor . Opt familii din două scări de bloc au rămas fără acoperiș deasupra capului, chiar în preajma Paștelui. Aseară, primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, căuta, cu prea puțin succes, să convingă oamenii din blocul afectat de incendiu să își elibereze locuințele pentru a se realiza o verificare completă privind siguranța imobilului. Pentru 44 de persoane din cele 84 câte locuiau în blocul respectiv, Primăria a pus la dispoziție locuri de cazare într-un cămin de la Colegiul “Alexandru cel Bun”

 inc 15

Miercuri seară, în jurul orei 22.40, militarii Gărzii de Intervenție Gura Humorului, sprijiniți de colegii de la subunitățile din Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Solca au intervenit pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un apartament situat la mansarda unui bloc din centrul orașului Gura Humorului. Pompierilor suceveni li s-au alăturat colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani și de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Cornu Luncii.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta generalizat în apartament și exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcție, dar și la blocurile învecinate, la Catedrala Ortodoxă, dar și la o gospodărie aflată în imediata apropiere. Salvatorii au evacuat de urgență toate persoanele aflate pe nivel, după care și pe cele aflate la etajele inferioare și în scara învecinată a blocului.

Cinci persoane, conștiente, au ajuns la spital pentru investigații și tratament de specialitate. Trei dintre acestea, o familie cu un copil în vârstă de patru ani, au fost intoxicate cu fum și au fost transportate de către echipajul SMURD la spital. Celelalte două persoane au fost preluate de Serviciul de Ambulanță Județean Suceava.

Intervenția a fost deosebit de grea, din cauza lemnului din care era construită structura mansardei și care a favorizat propagarea foarte rapidă a flăcărilor pe întreaga suprafață a blocului. De asemenea, învelitoarea din tablă a acoperișului, care acoperea ca o cochilie materialele combustibile, nu a permis salvatorilor să acționeze direct cu apă asupra flăcărilor. Pentru a interveni eficient, la fața locului au fost mobilizate, pe rând, 16 autospeciale, din care patru autoscări pentru lucru la înălțimi și o ambulanță SMURD.

Pompierii au desfășurat dispozitive de intervenție pe toate laturile blocului și au refulat apă în permanență pentru a bloca flăcările să se propage la vecinătăți și la apartamentele de la etajele inferioare. Intervenția s-a desfășurat atât din exterior, de pe autospecialele pentru lucru la înălțimi, cât și din interior, în locurile unde salvatorii au putut pătrunde în siguranță deasupra blocului. Din fericire, incendiul a fost localizat la nivelul mansardei și astfel au fost salvate o casă, cu anexele aferente, Catedrala Ortodoxă și blocurile învecinate.

Au ars toate apartamentele situate la mansardă, cu bunurile din interior, pe o suprafață desfășurată de aproximativ 800 de metri pătrați.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de cercetare. După mai bine de 10 ore de intervenție susținută, pompierii militari au stins și ultimele flăcări.

 

Câteva zeci de persoane au fost evacuate, miercuri spre joi noaptea, în urma incendiului, Primăria din localitate asigurându-le cazare pe o perioadă nedeterminată în campusul de la Colegiul “Alexandru cel Bun” din oraș.

Conform prefectului Mirela Adomnicăi, 44 de persoane, din totalul de 84 care locuiau în imobilul afectat de incendiu, au fost evacuate, respectiv 25 care locuiau la mansardă și ale căror apartamente au fost distruse, precum și 19 locatari din apartamentele de la ultimul nivel.

”Ca măsură preventivă în vederea eliminării riscului de producere a unor accidente, toate persoanele evacuate au fost cazate, pe o perioadă nedeterminată, la Colegiul “Alexandru cel Bun” din orașul Gura Humorului, asigurându-li-se mesele zilnice necesare”, a spus Adomnicăi.

Totodată, prefectul a precizat, după o ședință cu reprezentanții ISU Suceava, că în cursul zilei joi Inspectoratul de Stat în Construcții urma să stabilească dacă planșeul de la ultimul nivel al imobilului în cauză a suferit avarii la structura de rezistență, în vederea luării de măsuri impuse în astfel de situații.

La cele două scări de bloc, mansarda era constituită din zece apartamente duplex, la prima scară, dintre care șapte locuite și trei nelocuite, precum și opt apartamente duplex la a doua scară, dintre care patru locuite și patru nelocuite. In blocul respectiv locuiesc în total 84 de persoane. 25 de persoane locuiau în apartamentele de la mansardă distruse de incendiu, iar în apartamentele de la etajul 4, puternic afectate, locuiau 19 persoane.

Primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, era aseară la fața locului, încercând să convingă locatarii de la etajele inferioare ale blocului unde a ars mansarda că trebuie să părăsească apartamentele pentru ca să se poată interveni pentru reabilitarea acestora, în cazul în care structura de rezistență a clădirii a fost afectată. Deocamdată nu există detalii privind felul în care s-a produs dezastrul. Inspecția în Construcții va face o investigație, iar locatarii din apartamentele din cele două scări de bloc deasupra cărora s-a produs incendiul încă nu cred că ar trebui să își pună la dispoziție locuințele pentru a realiza verificări complete privind siguranța imobilului. (D.Z.)

 

Pompierii militari suceveni au intervenit, miercuri seară, la un incendiu care a afectat mansarda unui bloc de locuinţe, din oraşul Gura Humorului.
Militarii Gărzii de Intervenţie Gura Humorului, sprijiniţi de colegii de la subunităţile din Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Solca au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un apartament, situat la mansarda unui bloc, din oraşul Gura Humorului. Pompierilor suceveni li s-au alăturat cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani şi de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Cornu Luncii.
La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta generalizat în apartament şi exista pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcţie, dar şi la blocurile învecinate, Catedrala Ortodoxă, dar şi o gospodărie privată, ultima aflată în imediata apropiere. Salvatorii au evacuat de urgenţă toate persoanele aflate pe nivel, după care şi pe cele aflate la etajele inferioare şi în scara învecinată a blocului.

5 persoane, conştiente, au ajuns la spital pentru investigaţii şi tratament de specialitate. Trei dintre acestea (o familie, cu un copil în vârstă de 4 ani) au fost intoxicate cu fum şi au fost transportate de către echipajul SMURD. Celelalte două persoane au fost preluate de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean.
Intervenţia a fost deosebit de grea, din cauza materialului lemnos din care era construită structura mansardei şi care a favorizat propagarea foarte rapidă a flăcărilor pe întreaga suprafaţă a blocului. De asemenea, învelitoarea din tablă a acoperişului, care acoperea ca o cochilie materialele combustibile, nu a permis salvatorilor să acţioneze direct cu apă asupra flăcărilor. Pentru a interveni eficient, la faţa locului au fost mobilizate, pe rând, 16 autospeciale, din care 4 autoscări pentru lucru la înălţimi şi o ambulanţă SMURD.
Pompierii au desfăşurat dispozitive de intervenţie pe toate laturile blocului şi au refulat apă în permanenţă pentru a bloca flăcările să se propage la vecinătăţi şi la apartamentele de la etajele inferioare. Intervenţia s-a desfăşurat atât din exterior, de pe autospecialele pentru lucru la înălţimi, cât şi din interior, în locurile unde salvatorii au putut pătrunde în siguranţă deasupra blocului. Din fericire, incendiul a fost localizat la nivelul mansardei şi astfel au fost salvate o casa P+1, cu anexele aferente, Catedrala Ortodoxă şi blocurile învecinate.
Au ars toate apartamentele situate la mansardă, cu bunurile din interior, pe o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 800 de metri pătraţi.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de cercetare. . Joi dimineata, după aproximativ 9 ore de intervenţie susţinută, pompierii militari lucrau inca pentru lichidarea ultimelor focare ascunse şi pentru îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de foc.

Vezi si

TIR din Suceava, încărcat cu 24 de tone de vechituri și gunoaie din Suedia, oprit la intrarea în țară

Marți, 04 octombrie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, …

3 comments

 1. Pompierii “au inchis ochii” la toate autorizatiile date de primarie!
  Dar au facut-o cu interes …nu degeaba!!!
  Acum ar trebui “legati” toti cei care au semnat ca aceste mansarde sunt conform legii! Se poate afla f usor…totul a ramas scris…doar sa caute cine trebuie in arhivele primariei!
  Sa vedeti atunci cate capete ar trebui sa cada.
  Dar nu exista interes sa se afle adevarul pentru ca asa asa e in ROMANICA : cand e vorba de aia sus pusi…legea nu se mai aplica!

 2. multumiti lui ursaciuc care a dat autorizatie de constructie pe mansarde.

 3. unde erau pompierii cand orasele s-au umplut de cutii de chibrite cocotzate la inaltime pe blocuri ???? n-am auzit vreun cadru ISU sa iasa si sa spuna despre pericolul reprezentat de porcariile astea. preventia e prima misiune a pompierilor. ca sa nu mai vorbim de faptul ca realizarea mansardelor din lemn MODIFICA gradul de rezistenta al intregii cladiri (una e facuta din scobitori, cealalta bucata e cu pereti din caramida, plansee beton, etc) fapt interzis de lege. ia luati colectivul de proiectare la verificat. mansarde se puteau face si metalice, poate si cu zidarie….