Tuesday , May 21 2024

Biserica Mirăuți va fi transformată în mănăstire

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a anunțat oficial – rubrica „Răspunsul Ierarhului” de pe pagina de internet a eparhiei sucevene fiind o sursă oficială –  transformarea în mănăstire a Bisericii Sf. Gheorghe – Mirăuți. Confirmarea a fost făcută printr-un răspuns parțial la mai multe întrebări adresate on-line de un localnic, una dintre aceste întrebări fiind „când va fi slujba de instalare a noului stareț și cine va fi noul stareț?”. Iar răspunsul dat de ÎPS Calinic suna în felul următor: „eu nu transform nimic, ci doar redau istoriei, în măsura în care este posibil, ceea ce a avut. Vechea catedrală mitropolitană a fost dintru început mănăstire, cu stareț si obște și nu biserică de mir”.

Alte întrebări adresate chiriarhului erau: Credincioșii care aparțineau de această parohie ce vor face, cine le va face obișnuita vizită pastorală de Crăciun și Bobotează? și, respectiv Preoții vor sluji în continuare acolo sau vor fi mutați?. În acest caz, răspunsul dat de ÎPS Calinic suna destul de concis: „Cât despre cine îi va vizita în Postul Nașterii Domnului și la Bobotează pe credincioși sau cine le va face serviciile religioase în parohia respectivă, răspunsul este unul singur: preoții parohiei respective, nu părinții călugări”.

Toate aceste întrebări au primit răspunsul în data de 1 septembrie, încă cu câteva zile mai devreme ÎPS Calinic răspunde unei alte întrebări, atât întrebarea, cât și răspunsul din data de 30 august fiind un fel de „uvertură” a întrebărilor care și-au aflat răspunsul odată cu începutul anului bisericesc. În cele ce urmează vă prezentăm textul întrebărilor care și-au găsit răspunsul în data de 30 august. „Citisem pe pagina de Facebook următorul articol ce include paragraful: „La momentul rânduit, teologul Andrei Ignat a fost hirotonit întru diacon pe seama Mănăstirii Mirăuți, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”. Există această mănăstire la noi în județ sau este o greșeală de redactare? Știu doar de biserica ce se află în proximitatea Mănăstirii „Sfântul Ioan”, unde slujește părintele Hostiuc și încă un preot. Dacă s-a creat mănăstire în locul aceleiași biserici, îl voi putea găsi pe părintele Hostiuc în continuare pentru a programa un botez pentru luna octombrie? Este parohia de unde aparțin, doar că momentan locuiesc în …”. Răspunsul ÎPS Calinic din 30 august vine cu detalii interesante: „Adresați-vă în continuare părintelui paroh, respectiv părintelui coslujitor, pentru servicii. După ce va fi instalat starețul mănăstirii, serviciile în parohie vor fi săvârșite tot de către cei doi părinți (s.red.), desigur, cu înștiințarea părintelui stareț, pentru a se evita suprapunerile.” (Dan PRICOPE)

Vezi si

Gheorghe Flutur: ”Sadova, cu primarul Constantinescu stâlp liberal al zonei de munte, poate fi considerată un adevărat bibelou turistic”

Luni după-amiază, după ce a coborât de pe muntele Bodea de la plantat, Gheorghe Flutur, …