Saturday , April 27 2024

Bazin subteran suplimentar pentru rezerva de apă în caz de incendiu la USV

Universitatea „Ştefan cel Mare” începe din acest an construirea unui bazin subteran pentru rezerva de apă în caz de incendiu la clădirile cu ieșire directă la strada Universității: Corp A și D. Realizarea unui bazin cu apă subteran pentru alimentarea hidranților exteriori și interiori de incendiu, extinderea rețelei de apă incendiu a fost impusă Universității prin Scenariul de Securitate la incendiu. În acest scenariu s-au avut în vedere lucrările de reabilitare ce se execută la clădirea corpului D și faptul că imobilul în cauză este alipit de corpul A formând împreună un singur compartiment de incendiu ce depășește aria maximă construită la sol de 2.500 mp admisă pentru clădiri de gradul II de rezistență la foc.

Proiectarea bazinului de apă pentru incendiu, a racordurilor de alimentare la rețeaua de apa existentă în zonă și a celui la rețeaua de canalizare existentă, precum și racordurile electrice la tabloul de distribuție general din Căminul C2, priza de împământare, stația de pompare, sursa de rezervă (grup electrogen), tablou de distribuție pentru pompele de incendiu vor fi realizate de firma MOLDPROIECT-ASD. Aceste racorduri necesare deservirii corpurilor de clădire A și D sunt incluse în lucrările ca atare.

Amplasat în campusul universitar I pe suprafața de teren unde a funcționat Casa Albă, rezervorul va fi construit din beton armat, etanș la apă amplasat sub adâncimea de îngheț la care se aplica hidroizolații la interior și exterior cu un volum util de 300 mc prevăzut cu diafragme de rigidizare pentru a putea alimenta instalațiile de stingere cu hidranți interiori și exteriori de incendiu ale corpurilor de clădire A și D. Acesta va avea și o instalație de semnalizare optică și acustică a nivelului apei cu indicatoare de nivel locale, vizibile de la nivelul solului cu încadrarea dimensiunilor în limita terenului pus la dispoziție cu limitarea adâncimii funcție de volumul necesar și nivelul hidrostatic rezultat din studiul geotehnic ce se va elabora.

Stația de pompare este prevăzută a fi amplasată în construcție separată din beton armat și va fi alipită de rezervorul subteran. De asemenea, stația va fi prevăzută cu: grup pompare pentru hidranți exteriori și interiori cu un debit minim de 20 l/s care să sigure funcționarea simultană a 3 hidranți exteriori de incendiu pe timp de 180 minute și a hidranților interiori de incendiu din corpurile A si D minim 60 de minute. Totodată, stația va fi complet automatizată, prevăzută cu pompe principale și pompe de rezervă cu aceleași caracteristici tehnice și, printre altele, amintim că instalația de iluminat de Securitate pentru continuarea lucrului va avea autonomie de 3 ore. Racordul la rețeaua de canalizare a campusului universitar are o lungime de 10 metri iar racordul de alimentare la rețeaua de apă existentă se va face cu o conductă având diametrul 80 mm pentru refacerea rezervei de incendiu în maxim 24 de ore.

Valoarea contractului de proiectare și execuție este de 1.364.000 lei, fără TVA, față de 1.520.000 lei fără TVA cât fusese estimat. Termenul de elaborare a documentației tehnice si predarea acesteia la beneficiar este de 60 de zile calendaristice pentru toate fazele de proiectare, numai că timpul de așteptare datorat emiterii avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism si emiterii Autorizației de Construire, verificarea si aprobarea documentației predate către beneficiar nu este inclus în durata contractului.

Prin urmare, faptul că un contract în acest sens a fost semnat în data de 8 februarie nu înseamnă că în prima parte a lunii aprilie va fi și finalizată documentația și emisă autorizația de construire după care să urmeze emiterea de către USV a ordinului de începere a lucrărilor. Acestea vor fi realizate de o asociere a mai multor firme având ca lider ALMA TEAM CONSTRUCT iar ca asociat societatea EURO EST GROUP alături de alți doi subcontractanți: TEHNOELECTRIC și, respectiv TEHNOLOGIC SRL. Durata de realizare a lucrărilor ar fi de patru luni (120 de zile), însă deocamdată rămâne de văzut când va fi data efectivă de începere a acestora va fi în prima jumătate a anului sau procedura de autorizare va ține mai multă vreme. Perioada de garanție este de minim 36 luni de la data semnării procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

La terminarea lucrărilor – după cum rezultă din caietul de sarcini – MOLDPROIECT-ASD va elabora PT – „as built” („așa cum s-a construit”) – documentație tehnică post execuție. Documentația astfel întocmită va fi verificată in condițiile legii. PT – „as built” va completa cartea tehnică a construcției. (D.P.)

Vezi si

10.000 de lei amendă de la Garda de Mediu, pentru un operator care gestionează anvelope uzate

Comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava împreună cu lucrători din …