Saturday , June 15 2024

APIA susţine iniţiativa MFP şi MAI referitoare la plata TVA pentru maşinile achiziţionate din UE

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) susţine iniţiativa Ministerului Finanţelor şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, care pregătesc un ordin comun pentru limitarea evaziunii fiscale legată de plata TVA la achiziţia intracomunitară de mijloace auto.
“Apreciem că măsura este cu atât mai importantă şi absolut necesară acum, când TVA-ul în România este sensibil mai mare decât în alte state ale UE, în lipsa acesteia piaţa auto din România (dar şi încasările la buget) urmând a suferi serioase prejudicii”, potrivit unui comunicat al APIA, remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Totodată, APIA consideră că această reglementare reprezintă “un real suport activităţii de distribuţie de vehicule”, care aduce “corecţiile necesare unei proceduri relativ deficitare din punctul de vedere al securităţii operaţiunilor de achiziţie intracomunitară de autoturisme şi care, în ultimii ani, a favorizat un fenomen important de evaziune fiscală pe palierul TVA-ului”.
“În mod concret, se are în vedere modificarea Ordinului MAI nr. 1501/2006 care stabileşte procedura şi documentele necesare înmatriculării, în sensul solicitării la înmatriculare a certificatelor privind dovada plăţii TVA, prevăzute în Ordinul ANAF nr. 1128/2009”, se arată în comunicat.
Conform proiectului de ordin, persoanele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA şi care solicită înmatricularea unui mijloc de transport cumpărat intracomunitar vor trebui să prezinte Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor documente suplimentare.
Dacă persoana respectivă este înregistrată în scopuri de TVA, nu mai este necesară prezentarea altor documente suplimentare decât cele deja menţionate în actul normativ.

Vezi si

Purtând un tricou ”Make Suceava Great Again”, premierul Ciolacu i-a felicitat în mod deosebit pe Gheorghe Șoldan și Vasile Rîmbu pentru victoriile obținute în alegerile de la Suceava

Vineri, 14 iunie, la Sâmbăta de Sus a avut loc o şedinţă a Consiliului Politic …

error: