Thursday , September 29 2022
Breaking News

Fostul şef al IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Crap, a fost achitat

Comisarul şef Ioan Crap a fost achitat de Tribunalul Suceava, după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi încasat subvenţii necuvenite de la APIA pentru terenurile pe care el şi familia sa le deţin în judeţul Botoşani. Ioan Crap a fost acuzat că a obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, subvenţii agricole în valoare totală de 86.697 de leicrap ioan

Tribunalul Suceava l-a achitat pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul şef Ioan Crap, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, ­i­nexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Această achitare este o nouă lovitură primită de DNA Suceava, care în ultima perioadă are parte de sentinţe potrivnice în multe dintre dosarele pe care le întocmeşte. Trebuie menţionat totuşi că decizia judecătorilor suceveni nu este definitivă.

Amintim că la mijlocul lunii iunie 2016, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Ioan Crap, la data faptei adjunct al şefului IPJ Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că „în perioada 2010 – 2013, Ioan Crap a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente inexacte şi incomplete, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafaţă, pentru o suprafaţă de teren agricol pe care nu o deţinea în totalitate. Astfel, în 2010, inculpatul a depus documente pentru 38,38% din suprafaţa solicitată, în anul 2011 pentru 35,71% din suprafaţă, iar în anii 2012 – 2013 pentru 78,88% din suprafaţa soli­citată. Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Ioan Crap a obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de 86.697,77 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie din Agricultură s-a constituit parte civilă. În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Crap Ioan“.

Spre ştiinţa opiniei publice, mai trebuie arătat faptul că poliţistul Ioan Crap era, în vara anului 2014, şef delegat în fruntea IPJ Suceava, în condiţiile în care predecesorul său, Ioan Nicuşor Todiruţ, intrase deja într-o anchetă vizând modul în care a cheltuit banii publici pentru a cumpăra sedii de poliţie nefuncţionale la preţuri supraevaluate, în Suceava şi Câmpulung Moldovenesc.

Considerat atunci ca cel mai potrivit ofiţer care să preia frâiele IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Crap, fost şef al Poliţiei Rădăuţi, a fost rapid detronat printr-o suită de denunţuri ce l-au indicat ca persoana din fruntea IPJ sunată de un preot care a cerut un favor – să nu i se ridice carnetul de conducere fostei şefe a structurii APIA Suceava, Delia Munteanu. Preotul şi-a pierdut postul de secretar al Arhiepiscopiei, Ioan Crap a fost trimis din biroul şefului de inspectorat la munca de jos, Delia Munteanu şi-a găsit un loc de muncă la fel de bine plătit, ca şefă APIA în judeţul Neamţ. Cercetările făcute de procurorii DNA nu au condus la indicii temeinice din care să rezulte săvârşirea vreunei fapte penale în capătul de dosar vizând eventuala acoperire, de către comisarul Crap, a încălcării legislaţiei rutiere, prin depăşirea vitezei legale, de către Delia Munteanu. S-a căutat în continuare şi s-au găsit alte aspecte care au făcut conţinutul unui nou dosar de corupţie, trimis în judecată de DNA Suceava, titular fiind comisarul şef Ioan Crap, dosar în care a fost achitat de prima instanţă. (Dănuţ ZUZEAC)

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …

One comment

  1. Fostul sef al IPJSuceava,comisarul sef Ioan Crap a fost cel mai competent si cu o experienta foarte buna pentru functia de sef al IPJ Suceava.La cineva nu ia convenit ca este corect si la lucrat ca sa nu mai poata indeplini aceasta functie.Acum ar trebui sa solicita despagubiri si celelalte drepturi ce i se cuvin.