Sunday , May 26 2024

Anul școlar începe tot cu școli fără apă curentă și cu toaletă în curte

Aceasta este situația în aproape 50% dintre unitățile de învățământ din județul Suceava. Din totalul de 760 de unități școlare și preșcolare, 341 nu dețin autorizații sanitarescoala cu buda-n curte-min

Elevii vor reveni în bănci pe data de 10 septembrie, după vacan­ța de vară care a ținut aproximativ trei luni, însă nu toți vor păși în școli sigure și moderne. Responsa­bilii au igienizat și au efectuat lucrări de reparații la unitățile de învățământ din municipiu și din judet, pentru ca totul să fie curat în noul an, însă din păcate în continuare multe școli vor funcționa fără autorizația sanitară sau cea de securitate la incendiu. Obținerea autorizației de la Direcția de Sănătate Publică este o problemă întâlnită mai ales în mediul rural, iar cau­zele le reprezintă lipsa apei potabile și toaletele situate în curte. Spre deosebire de anii anteriori, a mai crescut numărul clădirilor care au obținut autorizația, dar procentul negativ este în continuare unul destul de mare. Explicația este sim­plă: în urmă cu 11 ani, acest aviz nu era prevăzut în lege, astfel că toate clădirile ridicate anterior anului 2007 nu respectă noile reguli.

În total, 77 de școli nu au primit din partea ISU autorizația privind securitatea la incendiu. Unitățile nou construite sau cele care au fost reconsolidate sunt cele care îndeplinesc regulile stricte din lege. Autorizația de securitate la incen­diu este actul administrativ emis, în baza legii, de Inspectoratul pentru Situații de Urgență judetean, prin care se certifică, în urma veri­ficărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerințelor de securitate la incendiu.

 Aproape 50% dintre școli – fără autorizație sanitară

În prezent, din totalul de 760 de unități de învățământ din județul Suceava, 341 nu au autorizație sanitară de funcționare, eliberată de către Direcția de Sănătate Publică. Nu au această autorizație pentru că multe școli din mediul rural sunt private de apă curentă sau au toalete în curte. De asemenea, aproape 10% dintre clădiri sunt într-o stare precară.

Combustibilul, asigurat pentru anotimpul geros

Chiar dacă în momentul de față nu toate unitățile de învățământ au fost aprovizionate pentru sezonul rece, reprezentanții IŞJ Suceava, prin vocea profesorului Gheorghe Lazăr, inspector școlar general, susțin că toți elevii din județ vor avea parte de căldură în sălile de clasă pe timpul iernii. Nu vor fi probleme cu asigurarea combustibilului, nici în ceea ce privește buna funcționare a surselor de încălzire cu care sunt dotate unitățile. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

 Bucovina Rădăuți a ratat calificarea în finala barajului de promovare în Liga a II-a

Bucovina Rădăuți a ratat calificarea în finala barajului de promovare în Liga a II-a, după …