Monday , April 29 2024

A încetat din viață ÎPS Vlasie Mogârzan, fost stareț al Mănăstirii Slătioara și mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România vreme de 30 de ani 

Sâmbătă, 2 septembrie 2023, IPS Vlasie Mogârzan,  fost Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi a trecut la cele veșnice. În vârstă de 81 de ani, acesta se afla internat la Spitalul Județean Suceava. Vlasie Mogârzan a condus Biserica Ortodoxă Română de Stil Vechi timp de trei decenii, între anii 1992 și 2022. Sinodul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi, convocat de urgență de către Mitropolitul succesor, Demosten Ioniță, a decis ca funeraliile fostului Ierarh să aibă loc la Mănăstirea Slătioara, pe data de 5 septembrie 2023, unde Vlasie Mogârzan a viețuit cea mai mare parte din viața sa pământească.

Vlasie Mogârzan s-a născut la data de 18 octombrie 1941, în comuna Slatina (judeţul Baia, în prezent judeţul Suceava), primind la botez numele de Vasile. Provenea dintr-o familie cu șapte copii, iar în anul 1957, fiind în vârstă de numai 16 ani, a intrat ca frate la Mănăstirea Slătioara.  El urmase cursurile şcolii de muzică psaltică de la mănăstire, părinţii săi dorind să-l facă cântăreţ bisericesc. După cum a afirmat ulterior, a ales calea monahală pentru că dacă ar fi devenit cântăreţ ar fi cântat doar sâmbăta şi duminica, pe când ca monah avea posibilitatea să cânte muzică religioasă în fiecare zi.

A fost obligat de multe ori să fugă în pădure pentru a nu fi scos din mânăstire. În perioada 1965-1967 şi-a efectuat serviciul militar obligatoriu în Armata Română. După efectuarea stagiului militar, a revenit pentru a-şi duce mai departe viaţa de călugăr în obştea aceleiaşi mănăstiri. Şi-a efectuat studiile teologice şi pregătirea monahală la Mănăstirea Slătioara.

După ce a fost timp de 11 ani frate în obştea Mănăstirii Slătioara, la 18 noiembrie 1968, de ziua Cuviosului Alipie Stâlpnicul, a fost tuns în monahism cu numele de Vlasie (nume luat în onoarea Sf. Sfinţit Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei) de către IPS Mitropolit Glicherie Tănase al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România. O săptămână mai târziu, de ziua Sf. Prooroc Avacum (26 noiembrie 1968), a fost hirotonit ierodiacon de către PS Episcop Silvestru Onofrei. De atunci, şi-a împărţit timpul între ascultările mănăstireşti şi slujbele bisericeşti. A fost  desemnat ca profesor de muzică psaltică pentru monahii de la Mănăstirea Slătioara.

La 31 iulie 1981, a fost hirotonit ieromonah de către P.S. Silvestru Onofrei. A urmat la data de 25 aprilie 1984 alegerea sa ca stareţ al Mănăstirii Slătioara, fiind ridicat la rangul de arhimandrit.

Ca urmare a faptului că Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România nu era recunoscută oficial drept cult de către regimul comunist, autorităţile comuniste au făcut presiuni pentru a fi expulzaţi din Mănăstirea Slătioara toţii fraţii şi călugării aflaţi sub 50 de ani. Strareţul Vlasie le-a răspuns autorităţilor astfel: „Nu i-am chemat eu la mănăstire, nu-i pot scoate eu. Cine i-a chemat la călugărie, Acela să-i scoată”. Fiind ameninţat de col. Murgoci, şeful biroului de evidenţa populaţiei, l-a înfruntat cu mare curaj, întinzând mâinile pentru a fi “legat”, după expresia ofiţerului zelos.

La data de 29 iulie/11 august 1985, PS Silvestru a fost ales ca mitropolit şi în aceeaşi zi arhimandritul Vlasie Mogârzan este hirotonit episcop-vicar al Bisericii Ortodoxe de Stil vechi din România, de către Î.P.S. Mitropolit Silvestru Onofrei şi P.S. Episcop Demosten Nemţeanul.

Mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

În martie 1992,  după trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Silvestru Onofrei, P.S. Episcop Vlasie Mogârzan este ales noul Arhiepiscop şi Mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, instalarea sa, având loc în următoarea duminică de după Paşte (Duminica Tomei) din anul 1992. Reşedinţa sa a rămas la Mănăstirea Slătioara.

ÎPS Vlasie a fost admis la cursurile Centrului de Studii Ortodoxe Tradiţionaliste din Etna (California). Astfel, la data de 1 ianuarie 1995, Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Vlasie a obţinut licenţa în studii teologice ortodoxe din partea „The Center for Traditionalist Orthodox Studies”, seminar teologic care funcţionează în cadrul St. Gregory Palamas Monastery din oraşul Etna (California).

A apărut des la televiziune, pentru emisiuni şi interviuri, făcând cunoscută şi apărând în faţa ţării întregi cauza Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România. Profitând de situaţia de libertate religioasă, IPS Vlasie a îmbogăţit zestrea lăsată moştenire de mitropoliţii care au păstorit Biserica înaintea sa. Astfel, la Mănăstirea Slătioara s-a început construirea unei impunătoare catedrale, cu hramul “Duminica Pogorârii Sf. Duh”. Au fost construite biserici ortodoxe de stil vechi în numeroase localităţi din România (în special în Moldova).

Vezi si

Trei mențiuni pentru elevii suceveni, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, clasele IX- XII, a fost organizată de Inspectoratul …

One comment

  1. Altul, care se ruga, dar tot la medici a ajuns. Prin urmare, a murit că s-au rugat cu prea multă pioșenie. Acum toți în genunchi, mătănii, cruci șiDumnezei!