Friday , May 24 2024

Încă un avion al contrabandiștilor ucraineni a trecut nestingherit, dus-întors, prin șvaițerul de la granița de nord a României

UPDATE: Într-o conferință de presă susținută miercuri dimineață, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Moldova, Rosian Vasiloi, a dat detalii despre cazul avionului ucrainean An-2 capturat marți dimineață.

Conform acestuia, oficialitățile din Moldova aveau informații că aeronava a intrat din Ucraina în Republica Moldova în seara zilei de sâmbătă, 10 septembrie 2021, la ora 20.58. Rosian Vasiloi a declarat că până luni, 13 septembrie, polițiștii de frontieră moldoveni, împreună cu cei ucraineni, au efectuat mai multe operațiuni de căutare a locului unde ar fi aterizat respectivul avion.

”În noaptea de 13 spre 14 septembrie, la ora 01.40, patrula de frontieră a văzut un aparat de zbor An-2 care zbura spre România. Despre acest caz imediat au fost informate autoritățile competente ale statului vecin. (…) La ora 02.57, pe sectorul poliției de frontieră Valea Rusului, a fost depistat aparatul de zbor la ÎNTOARCEREA în Republica Moldova. Conform procedurilor standard de operare, același lucru s-a întâmplat, de informare a tuturor partenerilor. În jurul orei 3.30, pe câmpurile învecinate cu localitatea Hlinaia Mică a fost depistat avionul și s-a acționat imediat”, a declarat șeful Poliției de Frontieră din Moldova.

Avionul ucrainean An-2 a intrat în noaptea de luni spre marți în România după ce a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. La întoarcerea spre Ucraina a fost nevoit să aterizeze, cel mai probabil pentru realimentare, pe un câmp din Moldova și a fost capturat de polițiștii de frontieră moldoveni. “Am sesizat despre acest caz și colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns țigările”, a declarat Daniel Martnos, șeful-adjunct al Poliției de Frontieră din Moldova. Acum o lună de zile, OBIECTIV a relatat faptul că un alt avion An-2 al contrabandiștilor ucraineni a intrat ilegal în România, ar fi aterizat în județul Suceava, a descărcat țigările și a fost capturat la întoarcere de ucraineni, care au fost nevoiți să ridice un MiG 29 pentru a forța avionul contrabandiștilor să aterizeze. Ambele incidente foarte grave petrecute la frontiera NATO și UE au lăsat mute oficialitățile române, care nu pot oferi nicio explicație pentru faptul că avioanele ucrainene au intrat în spațiul aerian al României, au descărcat marfa de contrabandă și s-au întors nestingherite, fiind oprite doar de autoritățile statelor vecine.

Avionul ucrainean capturat în Moldova
Avionul ucrainean capturat în Moldova

Polițiștii de Frontieră din Republica Moldova au capturat in zorii zilei de marti un avion An-2, care decolase din Ucraina și a adus în România țigări de contrabandă via Republica Moldova.

La întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț, unde a fost capturat.

„Aeronava a survolat spațiul aerian al R.Moldova și a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț. Am sesizat despre acest caz și colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns țigările”, a declarat Daniel Martnos, șeful-adjunct al Poliției de Frontieră, pentru deschide.md.

La fața locului polițiștii de frontieră au depistat și un vehicul cu combustibil pentru aeronavă, dar și un tractor.

Daniel Martnos nu a putut spune ce cantitate de țigări ar fi transportat aeronava în România, însă presupune că ar fi vorba de cel puțin 100 de cutii.

Potrivit Poliției de frontieră, trei cetățeni din Ucraina au fost reținuți, iar cercetările continuă.

Într-o notă informativă, responsabilii Poliției de Frontiera din Republica Moldova (IGPF) susțin că au mai reținut încă un complice în acest caz. Acesta a fost depistat într-un hotel din orașul Edineț.

„În cadrul măsurilor de căutare pe cazul depistării aeronavei, într-un hotel din orașul Edineț a fost găsit încă un complice cetățean al Ucrainei. Cercetările continuă în comun cu reprezentanții Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, în acest sens fiind creat un grup comun de investigații”, anunță IGPF.

Ulterior, reprezentanții instituției au mai ținut să precizeze: „Informăm că la ora 01.42 patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cuhnești antrenată pe direcția Chetriș – Tabăra a observat un aparat de zbor de dimensiuni mici la înălțimea de aproximativ 100m care a traversat hotarul țării din Republica Moldova în România. Ulterior, la ora 02:57 patrula poliției de frontieră a Sectorului Valea Rusului a remis informația precum că pe direcția Drujineni – Zaboloteni a fost observat un aparat de zbor de mici dimensiuni, care a traversat hotarul din România în Republica Moldova. Pe faptul dat a fost informat dispeceratul CCSA și reprezentanții autorităților române. Investigațiile continuă. Vom reveni cu detalii.”

Din informațiile preliminare, “avionul respectiv era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă. Acesta a decolat de pe teritoriul Ucrainei și avea ca destinație finală țara vecină România”, relatează Realitatea.md

Reamintim că „Obiectiv de Suceava” a relatat faptul că în dimineața zilei de 7 august 2021, autoritățile din Ucraina au capturat un avion An-2 care se întorcea din România, unde se presupune că adusese țigări de contrabandă. Avionul An-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică „Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol și forțat să aterizeze pe  unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuți). “Agenți ai Serviciului de Poliție al Frontierei de Stat și militari ai unității speciale DOZOR au reținut 4 persoane. După ce aerona­va a aterizat, au încercat să scape într-o mașină”,  preciza un comunicat al Servi­ciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina.

Avionul capturat pe 7 august 2021

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, „Sâmbătă, 7 august, în jurul orei 6.00, un echipaj din cadrul Poliției de Frontieră Vicovu de Sus (Suceava), aflat în misiune de supraveghere şi control a frontierei de stat, a auzit și observat un aparat de zbor de mici dimensiuni care a zburat dinspre Ucraina spre România”. „Echipajul a anunțat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Centrul de Operaţiuni Aeriene Baloteşti şi autorităţile de frontieră ucrainene prin Punctul de Contact Porubne”. În misiunea de cercetare și verificare a zonei au mai fost implicați polițiști și jandarmi din Suceava, se arată în răspunsul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației.
Nicio o oficialitate din România nu a reușit să clarifice, nici atunci și nici acum, de ce avioanele contrabandiștilor ucraineni au fost lăsate să intre în spațiul aerian al României, de ce au fost lăsate să aterizeze și să descarce marfa de contrabandă, pentru ca apoi să fie lăsate să iasă din țară, fiind capturate doar de autoritățile statelor vecine. (O.S.)

Vezi si

Flutur anunță proiectul „Adâncata la Autostradă”. Primarul Cucu – un campion care a schimbat din temelii fața comunei

Un regal la Adâncata, cum era de așteptat în comuna campionului Viorel Cucu. Sute de …

3 comments

  1. Cu complicitatea securiștilor pensionari de etnie ucraineană

  2. Nu este interes sa se rezolve…. Se fura peste tot. Sistem mafiot.

    • Corect 100%.
      Nimeni nu stie nimic si nu face nimic referitor la aeroportul privat, clandestin, de langa soseaua de centura. Se vede si din satelit pe internet (MAPS), dar autoritatile nu.