Friday , April 26 2024

A fost amânată licitația pentru modernizarea unei porțiuni de drum de la Panaci spre Bilbor

Este vorba despre o porțiune de circa 3,6 km din drumul județean care leagă Suceava de Harghita din comuna suceveană Panaci spre localitatea harghiteană Bilbor. Ulterior publicării anunțului de participare s-a constatat că listele de cantități de lucrări nu se regăsesc integral în conținutul documentației de atribuire și a fost repostat acest document, în formă completă. De asemenea, cu câteva zile înainte, CJ Suceava a atașat 5 documente care din motive tehnice nu se regăseau în cuprinsul documentației de atribuire

Consiliul Județean Suceava a amânat cu aproape o lună de zile licitația pentru un proiect considerat, de altfel, a fi unul prioritar și despre importanțăa căruia conducerea administrației județene sucevene nu o dată a vorbit. Este vorba despre porțiunea de circa 3,6 km din drumul județean care leagă Suceava de Harghita din comuna suceveană Panaci spre localitatea harghiteană Bilbor.

De fapt, drumul județean propus pentru modernizare este pe întreg traseul din pământ. Din cauza acțiunii agenților de mediu (ploi, zăpadă, cicluri repetate de îngheț – dezgheț), coroborat cu lipsa fondurilor pentru modernizare în anii trecuți (mai bine de un deceniu, după cum a relatat cotidianul “Obiectiv de Suceava” cu câteva luni în urmă – n.r.), precum și pentru întreținerea curentă, reparații și remedierea parților degradate, tronsonul respectiv de drum județean nu este pretabil circulației rutiere în condiții de confort și siguranță. Mai mult, în perioada de iarnă circulația este închisă.

Mai exact, prin acest proiect se propune modernizarea infrastructurii rutiere prin asfaltarea drumului DJ 174C, km 0+000 și 3+660 cu o lungime totală de 3,660 km iar CJ Suceava a aprobat, prin  Hotărârea nr. 7 din 29 ianuarie 2021, devizul general actualizat și indicatorii tehnico-economici actualizați, implicit cheltuielile de cofinanțare din bugetul Județului Suceava, pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 174C, km 0+000 – 3+660, Panaci – Bilbor, județul Suceava”. Sumka estimată la licitație este de 27.337.948,13 – după cum rezultă dintr-o erată publicată pe SEAP, deoarece inițial era menționată suma de 27.377.948,13 iar pe parcursul derulării procedurii a ieșit la iveală ceea ce CJ a indicat a fi o „eroare materială”. Ei bine, a doua erată publicată de CJ Suceava în SEAP cu câteva zile înainte de data de 11 mai – când trebuia, inițial, să fie data limită de depunere a ofertelor – vine cu o noutate, poate nu din cele mai bune: termenul final de deschidere a ofertelor este abia în data de 2 iunie.

Nu mai puțin adevărat este însă și faptul că patru clarificări au fost postate de CJ Suceava în SEAP, două fiind, pesemne, din culpa autorității contractante. Astfel, ulterior publicării anunțului de participare s-a constatat că listele de cantități de lucrări nu se regăsesc integral în conținutul documentației de atribuire și a fost repostat acest document, în formă completă. De asemenea, cu câteva zile înainte de aceasta, CJ Suceava a atașat 5 documente care din motive tehnice nu se regăseau în cuprinsul documentației de atribuire.

Reamintim că pe data de 5 martie a.c. președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, anunța că a semnat documentația pentru licitația de execuție a lucrărilor la obiectivul de investiție „Modernizare DJ 174C, km 0+000 – 3+660  Panaci – Bilbor, județul Suceava”, obiectiv inclus în Lista obiectivelor de investiții pentru finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL II). Totuși, anunțul de participare a fost transmis spre finele lui martie și încărcat pe SEAP la data de 1 aprilie.

Prin documentația tehnică actualizată în 2020, cât și ca urmare a efectuării expertizei tehnice se propun asfaltare a 3.660 m drum, precum și execuția de rigole, drenuri, podețe, ziduri de sprijin și de căptușire, lucrări de siguranța circulației. „Acest drum face legătura dinspre Vatra Dornei spre Toplița. Este o deschidere, o scurtătură cu avantaje excepționale pentru zona Vatra Dornei și pentru turismul din această zonă. După finalizarea acestui drum, distanța dintre Vatra Dornei și București va fi mai scurtă cu 110 kilometri. Mai mult, aici avem o zonă turistică cu un potențial uriaș care va fi pusă în valoare și mai bine. Este țara apelor minerale, este o zonă cu domeniu schiabil unde zăpada rămâne cea mai lungă perioadă din an. Apoi avem Parcul Național Călimani. Toată zona este mirifică. Modernizarea acestui drum reprezintă un câștig pentru județul Suceava, pentru investitori, pentru turism, pentru turiștii care vor veni în județ”, a spus la începutul lunii martie Gheorghe Flutur. (D.P.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …