Saturday , April 27 2024

554 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna

Duminică, 3 septembrie s-au împlinit 554 de ani de la sfințirea mănăstirii Putna. și nu a fost întâmplător faptul că la aceeași dată s-au încheiat lucrările celei de-a XXIX-a ediții a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei” (30 august–3 septembrie), simpozion derulat – unde altundeva, de fapt?- la Mănăstirea Putna cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Precizăm că la data de 3 septembrie 1469 a avut loc sfințirea Mănăstirii Putna iar asta se întâmpla chiar în ziua de prăznuire a Sf. Cuv. Teoctist al Palestinei. Desigur, sfințirea ctitoriei domnitorului s-a făcut de către Mitropolitul de atunci al Moldovei, Teoctist iar faptul că sfințirea mănăstirii de către Mitropolitul Teoctist s-a făcut în ziua de prăznuire a unui sfânt care purta Teoctist a fost un gest interpretat drept mărturie despre cinstirea (bunele relații) pe care Ştefan cel Mare o avea față de chiriarh. Acesta din urmă, de altfel, fusese înmormântat (1478) în pridvorul bisericii Mănăstirii Putna, lăcaș de cult al cărei construcție începuse în 1466.

În ceea ce privește ediția din acest an a „Colocviilor Putnei” menționăm că a cuprins și o secțiune de muzicologie iar în deschiderea lucrărilor a avut loc lansarea filmului „Cuviosul Eustatie Protopsaltul și școala muzicală de la Putna”, realizat de Trinitas TV. Întrucât Mănăstirea Voroneț (o altă ctitorie Ştefaniană) împlinește anul acesta 535 de ani de la zidire (14 septembrie 1488), în cadrul „Colocviilor Putnei” a existat și o secțiune specială dedicată acestei aniversări. (D.P.)

 

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …