28 de posturi de inspector școlar ar urma să fie scoase la concurs în primăvară

reportersite
20 ianuarie 2021, 2:41

In cadrul Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava sunt angajați 33 de inspectori școlari, iar dintre aceștia doar cinci ocupă posturile în baza promovării unui concurs, restul fiind numiți în funcții prin detașare în interesul învățământului. Important de precizat că mandatele celor cinci inspectori care ocupă posturile în baza promovării unui concurs expiră în luna mai a acestui an. Ministrul Educației a declarat, la finalul săptămânii trecute, că va organiza în primăvara acestui an un concurs pentru posturile de inspectori școlari. Astfel, dacă concursul va fi organizat mai târziu, atunci toate cele 33 de posturi ar urma să fie scoase la concurs

În primăvara acestui an ar urma să fie organizat un concurs pentru posturile de inspectori școlari, după cum a anunțat însuși ministrul Educației, la finalul săptămânii trecute. Informația a fost lansată în contextul schimbărilor de directori școlari ce au avut loc în prima săptămână a lunii ianuarie, după ce mandatele le-au expirat. Pentru a putea organiza un concurs pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că trebuie, mai întâi, să fie aleși, tot prin concurs, inspectorii școlari.

În cadrul Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava sunt angajați 33 de inspectori școlari, iar dintre aceștia doar cinci ocupă posturile în baza promovării unui concurs, restul fiind numiți în funcții prin detașare în interesul învățământului. Potrivit metodologiei, pentru postul neocupat prin concurs, sau eliberat între perioadele de concurs, inspectorul școlar general numește un inspector școlar, prin detașare, cu avizul Ministerului Educației, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar respectiv.

”În cadrul IŞJ sunt angajați 29 de inspectori școlari, trei inspectori generali și directorul Casei Corpului Didactic, a cărui funcție este echivalată cu cea de inspector școlar general adjunct, deci sunt 33 de inspectori în total. Doar cinci dintre ei sunt angajați pe bază de concurs, restul fiind numiți prin detașare în interesul învățământului”, a informat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Drept urmare, la concursul pentru ocuparea posturilor de inspector școlar în cadrul IŞJ Suceava ar urma să fie scoase la concurs 28 de posturi, dat fiind faptul că mandatele celor cinci inspectori care ocupă posturile în baza promovării unui concurs expiră în luna mai a acestui an. Totuși, dacă concursul va fi organizat mai târziu decât a anunțat ministrul Educației, atunci toate cele 33 de posturi ar urma să fie scoase la concurs.

Ultimul concurs organizat pentru ocuparea posturilor vacante de inspectori școlari a avut loc în anul 2017 și au promovat toți cei 7 candidați evaluați la acea vreme. Dintre cei 7, doar 5 mai activează ca inspectori școlari în cadrul IŞJ Suceava, după cum a explicat inspectorul Puiu.

Inspectorii școlari din cadrul IŞJ sunt împărțiți în două domenii, și anume Management, aici fiind stabilite 8,5 norme, și Curriculum și inspecție școlară, cu 17 norme. Unii inspectori au atribuții în două domenii, alții au doar câte o jumătate de normă, astfel explicându-se cei 29 de angajați pentru cele 25,5 norme. (Oana NUȚU)