Monday , April 29 2024

100 de copii `nscrisi pe listele de asteptare ale singurei crese din municipiul Suceava

Liste de a[teptate lungi c=t o zi de post sunt `ntocmite `n cadrul singurei cre[e din municipiul Suceava, adresabilitatea din partea m\micilor fiind foarte ridicat\ dat fiind faptul c\ nu trebuie s\ achite lunar dec=t 120 de lei, `n condi]iile `n care serviciile unei bone sau babysitter ar trebui remunerate mult mai consitent N `n prezent, Cre[a Nr. 1 din Suceava are `n grij\ 120 de copii cu v=rsta p=n\ la patru ani n reprezentan]i ai Consiliului Jude]ean Suceava au anun]at, la finele lunii martie a acestui an, c\ vor fi construite 29 de cre[e [i gr\dini]e noi, `n 27 de localit\]i din jude]ul Suceava

Dat fiind faptul c\ p\rin]ii rareori `[i mai permit ca `n cadrul familiei tat\l s\ fie unicul sus]in\tor financiar, mamele aleg s\ se `ntoarc\ la locul de munc\ `naintea `ncheierii concediului de maternitate sau opteaz\ pentru un singur an de concediu pentru cre[terea copilului, `n loc de doi. În ultima perioad\, în municipiul Suceava, s-a observat o cre[tere a cererilor de înscriere la cre[e, [i asta în timp ce, la nivelul municipiului, exist\ doar o singur\ unitate de acest fel. De cele mai multe ori, p\rin]ii vin, î[i înscriu copiii, dup\ care sunt pu[i pe lista de a[teptare pentru ob]inerea unui loc. Singura cre[\ din municipiul Suceava pune la dispozi]ia proaspetelor m\mici un num\r de 104 locuri, num\r insuficient `ns\, ]in=nd cont de adresabilitatea extrem de ridicat\ a p\rin]ilor. ~n prezent, personalul institu]iei are `n `ngrijire 120 de copii, [i cu toate c\ num\rul acestora este u[or mai mare dec=t permite capacitatea [i personalului unit\]ii, listele de a[teptate mai adun\ circa 100 de cereri.
“~nainte de ’89 existau la nivelul minicipiului Suceava, un num\r de patru cre[e, iar `n prezent, `n `ntreg jude]ul, mai exist\ cre[a din Suceava [i `nc\ o cre[\ `n Vatra Dornei care are `n `ngrijire 35 de copii, organiza]i `n dou\ grupe. Num\rul de locuri disponibile nu este nici pe departe suficient `nc=t s\ acopere num\rul actual de solicit\ri venite din partea p\rin]ilor. Cererile vin pe toat\ durata anului, `ns\ remarc\m o cre[tere a acestora `n perioada verii c=nd copiii sunt `n vacan]\, iar p\rin]ii se v\d nevoi]i s\ g\seasc\ solu]ii pentru a putea merge `n continuare la munc\. C\minele sau gr\dini]ele nu au capacitatea s\ absoarb\ categorii de copii cu v=rsta cuprins\ `ntre [ase luni [i un an, de exemplu. Astfel, cre[a e o alternativ\ care vine `n sprijinul p\rintelui”, a explicat dr. Daniela C`mpan, director al Cre[ei Nr. 1 Suceava [i pre[edintele Uniunii Cre[elor din Rom=nia. Aproximativ jum\tate din copiii cre[ei sucevene petrec cinci zile din s\pt\m=n\ `n unitate, v\z=ndu-[i p\rin]ii doar `n weekend, c=nd sunt lua]i acas\. {efa cre[ei Nr.1 poveste[te c\ p\rin]ii care vin s\-[i înscrie copiii la cre[\ sunt dispera]i [i nu dispun de alt\ alternativ\ `n perioada p=n\ c=nd va fi posibil\ `nscrierea la gradini]\.
Tariful pe care p\rin]ii trebuie s\-l pl\teasc\ lunar pentru un copil l\sat `n grija acestei unit\]i este de maxim 120 de lei, zilnic fiind distribui]i c=te [ase lei pentru mesele principale [i pentru gust\ri, gust\ri ce sunt preparate doar din ingrediente naturale.
N 30 de copii, `n loc de 10, `n grija unui singure persoane
Cre[a din municipiu dispune de speciali[ti care s\ interac]ioneze cu micu]ii, s\ le stimuleze dezvoltarea [i s\-i incite la joc [i cunoa[tere. Conceptul de educa]ie timpurie a intrat [i în cre[ele de stat, `ngrijitorii `nv\]=nd c\ bebelu[ii [i copiii mici au [i alte nevoi decât hrana [i somnul. „Cre[a este o continuare a familiei. Avem asisten]i medicali, infirmiere, medic, personal pentru cur\]enie, buc\t\rie, num\rul lor fiind insuficient `ns\. Nu ne permitem nici concediu medical sau de odihn\, dat fiind faptul c\ nu putem suplini lipsa unui angajat. E „omul [i locul””, explic\ Daniela C`mpan. Personalul asigur\ un program de educa]ie [i joc adecvat v=rstei copiilor, este atent la nevoile lor [i asigur\ supravegherea st\rii de s\n\tate [i igien\ a micu]ilor. De[i, `n mod normal, o `ngrijitoare ar trebui s\ aib\ sub supraveghere zece copii, `n cadrul cre[ei sucevene, din pricina lipsei de personal, o `ngrijitoare are `n grij\ chiar [i c=te 30 de copii. “Programul care se instituie aici formeaz\ copilului o anumit\ disciplin\. Exist\ un echilibru permanent `ntre coerci]ie [i educa]ie, ei deprind o serie de comportamente, m\n=nc\ singuri, sunt aten]i cu igiena lor, socializeaz\, se joac\, leag\ pritenii, iar cu aceste servicii venim at=t `n ajutorul copilului dar [i al familiei. Nu am primit sprijin din partea administra]iei locale, administra]ie care trebuie s\ ]in\ seama de puterea economic\ a zonei care este una sc\zut\ [i astfel, mul]i p\rin]i nu se pot `ndrepta c\tre o gr\dini]\ privat\. Consider c\ Administra]ia Local\ ar trebui s\ revad\ optica privind copilul [i s\ nu duc\ o politic\ distructiv\ `n acest sens”, a conchis Daniela C`mpan.
N 29 de cre[e [i gr\dini]e noi, promise de Consiliul Jude]ean
Reprezentan]i ai Consiliului Jude]ean Suceava au anun]at, la finele lunii martie a acestui an, c\ vor fi construite 29 de cre[e [i gr\dini]e noi, `n 27 de localit\]i din jude]ul Suceava. Din cele 29 de unit\]i, 14 vor fi gr\dini]e sau cre[te cu o singur\ grup\, [ase cu dou\ grupe [i nou\ cu trei grupe. Astfel, gr\dini]ele cu o singur\ grup\ vor fi construite `n ora[ele Gura Humorului, Salcea, Siret [i Vicovu de Sus, precum [i `n comunele B\l\ceana, Cioc\ne[ti, F=nt=nele, For\[ti, Moldova Suli]a [i Vulture[ti. Totodat\, `n comunele Vadu Moldovei [i Moldovi]a vor fi construite c=te dou\ astfel de obiective. Cre[ele sau gr\dini]ele cu dou\ grupe vor fi construite prin programul MDRT `n ora[ele Frasin [i Mili[\u]i, dar [i `n comunele Ad=ncata, M\lini, Ude[ti [i Vere[ti. De asemenea, cre[ele [i gr\dini]ele cu trei grupe se vor construi `n municipiul F\lticeni, ora[ele Cajvana, Dolhasca, Gura Humorului [i Liteni, precum [i pe raza comunelor Bosanci, Brodina, Fr\t\u]ii Vechi [i Zvori[tea. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Programul slujbelor din Săptămâna Patimilor, la Catedrala Arhiepiscopală

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat pe site-ul propriu programul de slujbe şi rânduieli la …

No comments

  1. iata cine se gasi sa o perie pe madam!hai las-o balta!

  2. baba asta de directoare nu a mai iesit la pensie?are aproape 61 de ani sa mai lase loc si la altii tineri ca nu au loc de munca!

    • Am deosebita placere sa subscriu articolului scris de Adelina Talpalariu si sa fiu concomitent si mamica unuia dintre copiii inscrisii in institutia cresei de stat.Sunt extrem de incantata de universul familial pe care l-am intalnit aici si consider a fi o mare privilegiata a soartei.Cuvintele isi pierd valorea semantica,daca ar fi sa descriu starea sufleteasca ce mi-a dat-o acest minunat si distins colectiv,prin ceea ce eforteaza doamnele de la cresa sa realizeze cu si prin copiii nostri.Atmosfera si aria relationarii este la parametri paroxismici si comentariile rautacioase isi au sorgintea in frustrarea unora de a se afla in incapacitatea de a nu putea exprima valentele reale ale umanitatii.In acest sens….am sustinut un proiect la Universitatea”Stefan cel Mare”pe tema cresei de stat vs cresa privata,unde am incercat sa dezvolt prin argumentele unei realitati crude,sustinerea unei astfel de institutii(la cea de stat ma refer).Cat despre doamna Campan va pot spune ca este un om de inalta tinuta morala,o persoana desavarsita,determinata,cu enorm de mult bun simt si rafinament.Are un colectiv minunat si devotat muncii pe care dumnealor o presteaza.Iti multumesc Adelina ca ai scris un asemenea articol-ne si cunoastem de fapt de la un alt gen de relationare-si-ti multumesc ca imi dai ocazia,ca prin intermediul ziarului la care lucrezi,sa inaintez o reverenta metaforica in fata doamnelor de la Cresa nr.1 Suceava.Sunt mandra de intreg colectivul cresei si ma bucur ca am avut sansa sa-mi inaintez votul de incredere,garantand prin optiunea de a va lasa copilul pe mainile dvs.”Mamicile de imprumut”sunt absolut speciale.Doamne ajuta!