Tuesday , May 24 2022

Vladimir Putin a câştigat cu 63,9 la sută din voturi după numărarea a 98,47 din buletine

Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia cu 63,9 la sută din voturi, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a aproximativ tuturor voturilor.

Putin a obţinut 63,9 la sută după numărarea buletinelor din 98,47 la sută din birourile de vot, potrivit datelor anunţate de Comisia Electorală Centrală.

Comunistul Ghennadi Ziuganov obţine 17,18 la sută din voturi, liberalul Mihail Prohorov 7,7 la sută, populistul Vladimir Jirinovski 6,24 la sută, iar candidatul de centru Sergehi Mironov 3,84 la sută.

Rata de participare a atins 64 la sută.

Vladimir Putin, premier din 2008, a părăsit Kremlinul în acelaşi an deoarece Constituţia nu îi permitea să efectueze mai mult de două mandate consecutiv.

El l-a propulsat pe subordonatul său Dmitri Medvedv la preşedinţie, iar acesta din urmă a renunţat la un nou mandat prezidenţial în favoarea mentorului său.

O reformă constituţională a ridicat mandatul de la patru la şase ani, astfel că Putin va avea dreptul să se prezinte şi la alegerile din 2018 şi să se menţină la putere până în 2024.

Vezi si

Percheziţii acasă la Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, într-un dosar de corupţie

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, alături de procurorii anticorupție, au descins …