Saturday , December 3 2022

Turcia: Premierul Erdogan castiga al treilea mandat

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis sa construiasca consensul cu partidele politice, dupa ce a obtinut un al treilea mandat, in urma alegerilor legislative de duminica.

Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan a castigat 50% din voturile exprimate duminica, ceea ce inseamna 325 de locuri in Parlament, cu cinci mai putin de majoritatea necesara pentru a face schimbari constitututionale unilaterale, fara referendum popular, scrie BBC.

In alegerile din 2007, AKP a obtinut 331 de locuri in Parlament.

In discursul victorios de la Ankara, Erdogan a spus ca partidul sau va fi “umil”, intrucat “poporul ne-a transmis mesajul sa construim noua constitutie prin consens si negociere”.

“Vom cauta sa obtinem consensul cu principala opozitie, cu opozitia, cu partidele din afara parlamentului, cu media, cu ONG-urile, cu academicienii si oricine are ceva de spus”, a mai spus premierul.

Rezultatul alegerilor de duminica este o confirmare puternica a faptului ca “reteta” AKP de liberalism economic si conservatorism religios este preferat de turci. Prin aceasta victorie, estimeaza sursa citata, Erdogan devine cea mai puternica figura politica din Turcia de la parintele fondator al tarii, Kemal Ataturk, incoace.

Erdogan a promis ca AKP si celelalte parti sa scrie o “constitutie civila, libera, care imbratiseaza toate partile societatii”. In plus, a facut si o aluzie la spiratiile Turciei de a deveni o voce importanta in occident cu privire la Orientul Mijlociu si musulmani, spunand ca bosniacii, libanezii, sirienii si palestinienii beneficiaza si ei de pe urma victoriei sale.

Peste 50 de milioane de turci au fost asteptati duminica la urne, si televiziunea NTV a anuntat ca 84,5% din votanti s-au prezentat la vot. Sustinatorii AKP au sarbatorit victoria partidului pe strazile Ankarai duminica noapte.

Vezi si

SUA a  prezentat noul bombardier “invizibil” B-21 Raider. Costă 750 de milioane de dolari

Northrop Grumman Corp a prezentat noul bombardier “invizibil” B-21 Raider, primul dintr-o nouă flotă de …