Sunday , July 3 2022

„The Times”: Rusia ar fi pus la punct un plan pentru a ataca Republica Moldova

„The Times”, care citează surse din conducerea militară ucraineană, susține că Moscova a pus deja la punct un plan de atacare a Republicii Moldova, care prevede proteste pro-ruse organizate la Chișinău și, ulterior, aterizarea trupelor lui Putin la Tiraspol, capitala autoproclamate republici Transnistria.

„Credem că Putin a decis deja să atace Moldova. La ce vor duce evenimentele din Moldova, va fi crucial pentru noi. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar”, a spus un reprezentant al armatei ucrainene.

Surse ale publicației mai notează că Rusia ar putea recunoaște Transnistria, data posibilă este 9 mai. Potrivit armatei ucrainene, în Moldova pot fi provocate proteste și revolte pentru a găsi un motiv pentru atac.

Surse sugerează, de asemenea, că rușii ar putea încerca să aterizeze la Tiraspol, dar acest lucru va necesita mai întâi trecerea de apărarea antiaeriană ucraineană.

Totodată, „The Times” notează că aceste prognoze ale armatei ucrainene nu corespund concluziilor informațiilor occidentale, care susțin că rușii nu au puterea să străpungă apărarea aeriană din regiunea Odesa.

La 1 mai, serviciile de informații ale Ministerului Apărării din Ucraina au declarat că Rusia ar putea pregăti o nouă agresiune împotriva Ucrainei și o bază pentru ocuparea „oficială” a unei părți din teritoriul Moldovei independente.

Potrivit spionilor ucraineni, a fost tipărit în Transnistria un ziar cu tiraj mare, în noaptea de 1-2 mai 2022. Material central – „Apelul oficial al poporului din Transnistria către Președintele Federației Ruse Putin”.

Textul solicită „implicarea forțelor armate ale Transnistriei în acțiunile armatei ruse”. Ziarul conține, de asemenea, o serie de materiale propagandistice despre „atacuri teroriste sângeroase asupra transnistrenilor de 1 Mai, cu zeci de persoane ucise, inclusiv copii, bătrâni și femei”.

Amintim că autorităţile din Transnistria nerecunoscute internațional, au declarat la 25 aprilie că Ministerul Securităţii Statului de la Tiraspol a fost lovit cu lansatoare de grenade. Spionii ucraineni au spus că exploziile au fost o provocare organizată de serviciul federal de securitate al Rusiei pentru a alimenta și a intensifica sentimentul anti-ucrainean.

În dimineața zilei de 26 aprilie, în Transnistria au mai fost semnalate două explozii: au fost distruse două antene care retransmiteau emisiuni ale radioului rusesc. Unitățile grupului operațional de trupe ruse din „republica” nerecunoscută au intrat în stare de luptă.

 

Vezi si

Marea Britanie – Ipoteci pe 50 de ani, transmise între generații, pentru oprirea crizei imobiliare

Guvernul Marii Britanii ia în considerare ipoteci pe 50 de ani, care ar putea trece …