Friday , April 26 2024

Sute de manifestanţi egipteni au luat cu asalt clădiri ale serviciului de securitate

Sute de manifestanţi egipteni au luat cu asalt sâmbătă clădiri ale Serviciului Securităţii statului, în căutarea de dovezi privind abuzurile comise de această instituţie aflată în subordinea Ministerului de Interne, a cărei dizolvare este cerută de militanţii pro-democraţie, au declarat martori.

Angajaţi ai Securităţii au tras câteva focuri de armă în timp ce manifestanţii încercau să forţeze intrarea într-o clădire a serviciului situată la Sheikh Zayed, la periferia capitalei Cairo, pentru a lua documente şi eventuale dovezi privind abuzuri.

Dizolvarea Serviciului Securităţii statului, acuzat de abuzuri şi tortură de organizaţiile pentru drepturile omului, este una dintre revendicările militanţilor pro-democraţie.

Unul dintre manifestanţi a afirmat că scopul lor era să ia dosare ale securităţii, “de teamă că dovezile privind încălcările vor fi distruse”.

“Puteam vedea poliţia în interiorul clădirii, pe cale să ardă documente”, a afirmat un martor.

“Ferestrele erau deschise şi documente zburau pe geam”, a adăugat un alt martor.

La Marsa Matruh, un oraş situat la nord-vest de Cairo, pe coasta Mediteranei, un grup de manifestanţi a intrat în sediul securităţii şi a luat documente, înainte de a da foc clădirii, de unde se ridica un nor de fum negru, a declarat un martor.

Manifestanţii s-au aşezat apoi la mese într-o cafenea din apropiere, pentru a studia actele recuperate, a adăugat el.

Mai mulţi manifestanţi au fost răniţi vineri de gloanţe, în timpul unui miting care cerea dizolvarea Serviciului Securităţii de stat din Alexandria, un oraş important din nordul Egiptului.

Armata, care conduce ţara de la demisia preşedintelui Hosni Mubarak, la 11 februarie, a intervenit pentru a restaura calmul.

Potrivit unui reprezentant al serviciilor de securitate, aproape 100.000 de persoane lucrează pentru Scuritatea statului, fără a include informatorii.

Vineri, manifestanţii care îl înconjurau pe noul premier Essam Sharaf, în Piaţa Tahrir din Cairo, au scandat “Poporul vrea sfârşitul Securităţii statului”.

“Mă rog ca Egiptul să fie o ţară liberă şi ca serviciile de securitate să fie în slujba cetăţenilor”, a răspuns Sharaf, numit joi în locul lui Ahmad Shafik.

Furia împotriva abuzurilor cotidiane şi torturii comise de poliţie a fost unul dintre elementele care au declanşat, la 25 ianuarie, manifestaţiile fără precedent împotriva regimului lui Mubarak, care se afla la putere de aproape 30 de ani.

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …