Thursday , June 20 2024

SUA: Ucraina a recuperat 50% din teritoriul capturat de Rusia

Ucraina a recuperat aproximativ 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat de la începutul războiului anul trecut, deși contraofensiva Kievului se va prelungi câteva luni, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, relatează Reuters.

„A fost deja recuperat aproximativ 50% din ceea ce a fost confiscat inițial”, a spus Blinken într-un interviu pentru CNN duminică. “Acestea sunt încă zile relativ timpurii ale contraofensivei. Este greu”, a spus el, adăugând: “Nu se va desfășura în următoarea săptămână sau două. Cred că va mai dura câteva luni”.

Declarația lui Blinken vine la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva ucraineană „a eșuat”.

„Nu există nicio contraofensivă”, a declarat Lukașenko, citat de agențiile de presă rusești. Putin a replicat: „Ea există, dar a eșuat”.

De asemenea, evaluarea SUA vine în ziua în care rușii au atacat din nou portul ucrainean Odesa care s-a soldat cu doi morţi şi a provocat distrugerea unei catedrale ortodoxe aflate pe lista UNESCO.

Cel puțin 25 de monumente arhitecturale din orașul ucrainean Odesa au fost avariate de rachetele rusești peste noapte, potrivit informațiilor preliminare ale unui oficial local.

Rusia „și-a îndreptat în mod deliberat rachetele spre centrul istoric al orașului Odesa”, care este protejat de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), a declarat duminică Oleg Kiper, șeful administrației militare a regiunii.

Contraofensiva mult aşteptată a armatei ucrainene, lansată luna trecută, a luat ceva timp de pregătire, timp în care forţele de ocupaţie ruse au construit mai multe linii defensive şi au minat intens teritoriul ucrainean, motiv pentru care lupta de recuperare a teritoriilor ocupate decurge lent.

Preşedintele ucrainean a repetat o evaluare anterioară conform căreia contraofensiva se desfăşoară mai lent decât şi-ar fi dorit. Campania s-a concentrat până acum pe cucerirea unor sate în sud şi a zonelor ocupate de Rusia în ultimele luni în est.

„Ucraina nu dă înapoi. Îşi eliberează treptat teritoriile, ceea ce este foarte important”, a spus Zelenski sâmbătă. „Totuşi, cred că ne apropiem de un moment când acţiunile relevante se pot accelera.Înţeleg că este mai bine ca victoria să vină mai repede. Asta ne dorim şi noi”, a adăugat el.

Mihailo Podoliak, consilier în cadrul președinției ucrainene, a declarat săptămâna aceasta că se așteaptă ca ofensiva lansată de Ucraina pentru a recuceri teritoriile aflate sub ocupație rusă să fie „lungă și dificilă”, din cauza problemelor de aprovizionare cu arme occidentale și a minelor puse de ruși. Potrivit lui Podoliak, principalul obstacol în calea avansării forțelor ucrainene este în prezent „amploarea câmpurilor minate”, amplasate timp de luni de zile de armata rusă, care se întinde de la „4 până la 16 kilometri”.

Vezi si

Ucraina rezistă pe tot frontul, în timp ce Rusia intensifică asaltul în Doneţk şi Lugansk

Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp …