SUA creează un cont Twitter în persană pentru a se adresa iranienilor

reportersite
15 februarie 2011, 18:03

Departamentul de Stat american a început duminică să scrie mesaje pe Twitter în limba persană, pentru a se adresa iranienilor, insistând asupra necesităţii ca Teheranul să îşi lase populaţia să manifesteze paşnic şi liber, ca şi în Egipt.

La lansarea acestui nou cont Twitter, @USAdarFarsi, Statele Unite evocă „rolul istoric” pe care reţelele de socializare îl joacă la iranieni. „Vrem să ne alăturăm vouă, în conversaţiile voastre zilnice”, se arată în acest mesaj.

Statele Unite au acuzat de asemenea, duminică, autorităţile iraniene că dau dovadă de ipocrizie, salutând revolta egipteană, dar interzicând în acelaşi timp manifestaţiile antiguvernamentale în Iran.

„Iranul a arătat că îi salută pe egipteni pentru acţiunea lor, dar că apreciază ilegal şi ilegitim acest tip de comportament, când este vorba despre propriul său popor”, se arată într-unul dintre cele trei mesaje care au fost publicate online luni dimineaţă.

„Statele Unite solicită Iranului să permită poporului să beneficieze de aceleaşi drepturi universale, de a se reuni şi de a manifesta paşnic, ca în Cairo”, se arată într-un alt mesaj.

În Iran, luni, mai multe mii de persoane încercau să se reunească în diferite puncte din centrul Teheranului, în condiţiile în care numeroase unităţi de poliţie şi de forţe de ordine au fost mobilizate, în tentativa de a le împiedica, potrivit unor martori şi mai multor site-uri de opoziţie.

Persana este limba oficială în Iran şi este una din limbile oficiale în Afganistan şi Tadjikistan.