Thursday , February 2 2023

SUA a încercat să împiedice Ucraina să-l omoare pe șeful Statului Major al Armatei Roșii

O anchetă recentă a celor de la  The New York Times despre războiul lui Putin din Ucraina, preluată de publicația ucraineană Ukrainska Pravda , relevă faptul că oficialii americani au aflat că generalul Valeri Gherasimov – șeful Statului Major al Armatei Federației Ruse – plănuia o călătorie în prima linie a frontului, dar ar fi ascuns această informație de ucraineni, temându-se că un atentat la viața lui ar putea duce la război între Statele Unite și Rusia.

Valeri Gherasimov – șeful Statului Major al Armatei Federației Ruse

Cu toate acestea, partea ucraineană a aflat despre călătoria lui Valeri Gherasimov și, în mod evident și predictibil, inițiază pregătiri pentru a lichida pe șeful Armatei Roșii. Desigur, astfel de demersuri nu au scăpat din vedere celor de la Washington care, după dezbateri interne, a decis să ceară Ucrainei să oprească atacul. „Le-am spus să nu o facă. Am spus: „Hei, asta e prea mult!”, a declarat un înalt oficial american, citat de NYT, sub rezerva anonimatului.

Dar mesajul a sosit prea târziu pentru că armata ucraineană i-a informat pe americani că au lansat deja un atac asupra poziției generalului Valeri Gherasimov. Iar zeci de ruși au fost uciși în timpul atacului, au spus oficialii, însă nu s-a aflat printre morți și generalul Valeri Gherasimov. Asta s-ar fi întâmplat în jurul datei de 28 aprilie, în zona localității Izyum.

Pe de altă parte, deși referințele NYT nu sunt în acest sens, este de precizat că multă vreme s-a vehiculat faptul că șeful Statului Major al Armatei Federației Ruse a fost rănit grav (inclusiv încă influentul ex-ministru de interne al Ucrainei, rusofonul Arsen Avacov ar fi spus despre așa ceva) iar unele argumente erau legate de absența în spațiul public pentru o lungă perioadă de timp a generalului Valeri Gherasimov.

Numai că fel de fel de zvonuri s-au tot spus în spațiul public și cu privire la absența din preajma lui Vladimir Putin sau din fața camerelor a ministrului Apărării din Federația Rusă, generalul Serghei Șoigu.

În cazul ambilor generali, este discutabil cât de adevărate au fost toate zvonurile privind îmbolnăvirea sau rănirea. Este de precizat că nici sursele de informații ale Pravdei ucrainene nu au adus confirmări cu privire la informația vehiculată privitoare la rănirea generalului Gherasimov.

Doar că la data de 1 mai, „Pravda ucraineană” – citând surse din servicii secrete ucrainene – a confirmat plecarea lui Gerasimov nu numai din teritoriile ocupate de ruși, ci chiar din regiunea Belgorod – un oblast care este subiect federal al Rusiei, la graniță cu regiunea ucraineană Harkov. Ceea ce este cert însă este faptul că după 1 mai, liderii militari ruși și-au redus vizitele pe front. Sau, dacă le-au menținut, au avut un grad de secretizare mult mai ridicat decât până atunci. Poate chiar fără precedent. (D.P.)

Vezi si

Ucraina va primi din SUA rachete cu rază mai lungă de acţiune. Rusia: Nu vor schimba mersul evenimentelor

Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune …