Monday , December 5 2022

Seism catastrofal în Noua Zeelandă (VIDEO)

foto: Realitatea TV

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe Richter s-a produs în metropola neozeelandeză Christchurch. Cel puţin 65 de persoane au murit în urma cutremurului înregistrat marţi în Noua Zeelandă, a anunţat premierul John Key.

Cutremurul a fost urmat de cel puţin patru replici în tot atâtea ore. Adâncimea foarte mică la care s-a produs seismul, de numai 4 kilometri, a alimentat gradul uriaş de distrugeri din Christchurch şi din localităţile învecinate. Numeroase clădiri s-au prăbuşit, unele total, asfaltul şoselelor a crăpat în multe locuri, au izbucnit incendii, iar conductele rupte au provocat inundaţii.

Curentul electric, apa şi gazele au fost oprite în oraş, aeroportul internaţional a fost închis, la fel şi traficul feroviar. Potrivit poliţiei locale, pasagerii a două autobuze, peste care s-au prăbuşit clădiri, şi-au pierdut viaţa.

Laura Campbell, un locuitor din Christchurch, a declarat pentru CNN că se afla la parterul unei clădiri cu şase etaje atunci când s-a produs seismul. Ea a spus că a văzut “geamuri spărgându-se, cărămizi căzând, oameni ţipând”.

La rândul său, Philip Gregam a declarat că participa la o conferinţă comună SUA-Noua Zeelandă atunci când s-a produs cutremurul. “Văd multe clădiri avariate, sunt cărămizi şi sticlă pe drum. Am văzut un pod prăbuşit şi e multă apă de la conducte avariate”, a spus el. “Am văzut o persoană (rănită – n.red.) pe bancheta din spate a unei maşini de poliţie, iar colegii noştri au văzut o persoană strivită de dărâmături, aşa că există, cu siguranţă, morţi”, a adăugat el.

Autoritatea de transporturi din Noua Zeelandă a declarat pentru TVNZ că nu a putut contacta angajaţii din Christchurch şi din tunelul Lyttleton, situat în apropiere de epicentru.

Guvernul a decretat stare de urgenţă în regiune şi a cerut oamenilor să folosească telefoanele mobile numai pentru urgenţe. Echipele de salvare continuă să scoată numeroşi răniţi de sub ruinele clădirilor dărîmate. Australia a trimis o echipă de salvare de 40 de persoane pentru a ajuta la eforturile de salvare.

Premierul a anunţat constituirea unei celule de criză care să gestioneze situaţia, iar primarul a declarat că viaţa în oraş nu va mai fi niciodată la fel după acest seism. Cel puţin 65 de persoane au murit în urma cutremurului înregistrat marţi în Noua Zeelandă, a anunţat premierul John Key, citat de site-ul postului de televiziune TVNZ.

“Este posibil să asistăm la cea mai neagră zi a Noii Zeelande”, a spus Key. “Este o comunitate aflată în agonie totală. Avem nevoie ca această comunitate să se unească, iar oamenii să se ajute unii pe alţii, aşa cum au mai făcut-o în trecut şi o vor face din nou”, a adăugat el.

Presa locală scrie că distrugerile sunt mai puternice decît la seismul de 7,1 produs în aceeaşi regiune în septembrie anul trecut.

Vezi si

Vladimir Putin s-a deplasat în Crimeea, inspectând Podul peste Strâmtoarea Kerci (VIDEO)

 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a traversat, luni, podul peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu …