Saturday , November 26 2022

Rusia se declară pregătită pentru negocieri. Condiția pe care o pune Statelor Unite

Negocieri între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden ar putea avea loc dacă Statele Unite ar fi dispuse să asculte îngrijorările Rusiei și să revină la discuțiile despre garanțiile de securitate din decembrie anul trecut, a declarat Dmitri Peskov (foto), purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la postul tv Rusia 1, potrivit TASS.

Dmitri Peskov a fost întrebat ce ar putea constitui o platformă pentru astfel de negocieri. „Dorința Statelor Unite de a asculta îngrijorările noastre”, a răspuns el. „Aceasta este, de fapt, dorința ca Statele Unite să se întoarcă la situația din decembrie-ianuarie și să se întrebe: oferta Rusiei nu ni se potrivește, dar poate ar merita să ne așezăm la masa negocierilor?”, a mai spus Dmitri Peskov.

Și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat duminică faptul că Kremlinul este pregătit să negocieze dacă Occidentul „ține cont pe deplin de interesele” Rusiei, potrivit postului de știri controlat de stat RIA Novosti. El a declarat că liderii occidentali vor trebui, de asemenea, să ofere „unele abordări serioase care vor contribui la dezamorsarea tensiunilor”.

În decembrie anul trecut, Ministrul rus de Externe a publicat un draft de acord privind garanțiile de securitate pe care Moscova le așteaptă de la Statele Unite și NATO. Printre altele, proiectul prevedea că alianța nord-atlantică nu se va mai extinde spre est și că va refuza aderarea Ucrainei. În documente, Rusia ceruse ca NATO să renunțe la orice activitate militară pe teritoriul Ucrainei, al altor state din Europa de Est și din Asia Centrală. Ulterior au avut loc mai multe rânduri de discuții în diverse formate, dar nu s-a ajuns la niciun acord.

În ianuarie 2022, SUA și NATO au trimis Rusiei un răspuns scris la propunerile Moscovei: Occidentul nu face nicio concesie de principii pentru Rusia și a indicat direcția pentru negocieri viitoare. La scurt timp Rusia a pornit războiul în Ucraina, iar dialogul între părți nu a mai fost reluat.

 

Vezi si

6 milioane de gospodării din Ucraina sunt încă fără energie electrică

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că șase milioane de gospodării ucrainene sunt încă fără energie …