Friday , April 26 2024

Protestele violente continuă în numeroase oraşe SUA

Proteste violente au loc în zeci de oraşe din Statele Unite, după moartea lui George Floyd. Cazul bărbatului de culoare care şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat brutal de agenţi de poliţie din Minneapolis, Minnesota a strârnit reacţii puternice

În urma confruntărlor violente dintre protestatari şi forţele de ordine trei autovehicule ale Serviciului Secret din apropiere de Casa Albă au fost vandalizate de protestatari sâmbătă. Protestatarii au spart parbrizele celor trei vehicule şi le-au vopsit cu graffiti. Imaginile aeriene arată o prezenţă mare a protestatarilor în Philadelphia, aceştia au vandalizat o statuie din centrul oraşului şi au pornit un incendiu la baza statuii.

Minneapolis

De asemenea, CNN informează că în Los Angeles, Chicago şi în alte oraşe mai multe maşini au fost incendiate, inclusiv un autovehicul al poliţiei.

Preşedintele Donald Trump a transmis o serie de mesaje prin Twitter prin care a condamnat violenţele. “Administraţia mea va fi întotdeauna împotriva violenţei, a haosului şi a tulburărilor. Vom fi alături cu familia lui George Floyd, cu protestatarii paşnici şi cu fiecare cetăţean care respectă legea care doreşte decenţă, civilizaţie, siguranţă şi securitate”, a declarat Trump. “Susţinem dreptul protestatarilor paşnici şi le ascultăm motivele. Dar ceea ce vedem acum pe străzile oraşelor noastre nu are nicio legătură cu justiţia sau pacea”, a adăugat acesta.

Mai mulţi ofiţeri de poliţie şi jurnalişti locali au fost răniţi în timpul protestelor de la Pittsburgh, a scris Departamentul de Securitate Publică al oraşului într-o serie de tweet-uri sâmbătă. De asemenea, în mai multe oraşe a fost instituită starea de alertă pentru 24 de ore, relateaza Mediafax.

Oakland, California

Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta fac parte din oraşele americane care au anunţat sâmbătă interdicţia de a circula pe timpul nopţii, cu scopul de a stăvili manifestaţiile violente care au izbucnit pe întreg teritoriul Statelor Unite, scrie AFP. Interdicţii similare au fost introduse în Kentucky, în special la Louisville, în contextul în care Statele Unite continuă să fie zguduite de manifestaţii violente şi revolte după moartea lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani decedat luni la Minneapolis (nord) în cursul unei interpelări poliţieneşti şi devenit noul simbol al brutalităţii poliţiei împotriva acestei comunităţi.

Houston (FOTO: Mark Mulligan, sfchronicle.com)

Poliţişti în ţinută specială au acţionat sâmbătă seară împotriva manifestanţilor care încălcau interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la Minneapolis, trăgând cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta de un comisariat, a constatat un fotoreporter al agenţiei France Presse. Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, dornic să împiedice o nouă noapte de revolte, i-a prevenit pe manifestanţi că se vor găsi într-o “situaţie foarte periculoasă” dacă încalcă din nou starea de asediu. Până în prezent, forţele de ordine, secundate de soldaţi din Garda Naţională, au stat în retragere, mai întâi pentru a nu deteriora mai mult atmosfera şi apoi fiindcă erau în număr insuficient, au recunoscut autorităţile.

Vezi si

Război în Big Pharma. GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech pentru tehnologia vaccinurilor anti-COVID

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din …