Tuesday , August 16 2022

Negocieri între miniștrii de Externe din Rusia și Ucraina. Lavrov neagă atacul asupra maternității din Mariupol și amenință statele occidentale care dau arme Ucrainei

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că negocierile cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitry Kuleba, care s-au încheiat joi în Antalya, s-au concentrat doar pe deschiderea coridoarelor umanitare, asta pentru că Rusia așteaptă un răspuns la propunerile deja avansate.

”Suntem deschiși negocierilor pentru a pune capăt conflictului. Primul lucru pe care l-am spus încă de la începutul întâlnirii este că nu dorim să înlocuim negocierile acestea cu cele care se poartă pe teritoriul Belarusului. Întâlnirea de astăzi confirmă intenția Rusiei de a se ajunge la o soluție. Am vorbit în mare parte despre măsuri umanitare și despre măsurile luate de armata rusă pentru a ușura soarta cetățenilor, care au fost prinși în acest conflict.

Oficialii noștri au venit cu mai multe informații și am confirmat intenția Rusiei de a stabili coridoare umanitare. Orele, rutele sunt stabilite de trupele din teritoriu. La ultimele negocieri din Belarus, Rusia a propus documente concrete pentru a se ajunge la un acord. Partea ucraineană a spus că vor fi analizate și așteptăm un răspuns.”, a spus Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a reclamat joi, după negocierile din Ankara, și faptul că țările europene trimit ajutor militar Ucrainei, spunând că atitudinea și comportamentul acestora sunt „ extrem de periculoase”. El a precizat că cei care trimit arme în Ucraina trebuie să fie conştienţi că răspund pentru acţiunile lor, ca şi cei care trimit merecenari în Ucraina.

„Nu plănuim să atacăm alte țări, noi nu am atacat nici Ucraina. Am explicat de nenumărate ori. Situația a degenerat în Ucraina, unde era o amenințare directă pentru Federația Rusă, în ciuda a numeroși ani de discuții, propuneri și negocieri. Nu am fost niciodată ascultați, iar președintele Vladimir Putin a vorbit despre asta de foarte multe ori. Faptul că am vrut să eliberăm aceste teritorii ne arată faptul că erau atacuri plănuite asupra oamenilor, chiar în această lună. Sunt foarte multe acțiuni flagrante ale părții ucrainene”, a mai spus Lavrov.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat într-o conferință după întâlnire că nu s-au făcut progrese în privința încetării focului, iar Serghei Lavrov nu și-a asumat angajamente în privința unui coridor umanitar în Mariupol, unde situația este foarte dificlă.

El a mai afirmat că discuția nu a fost ușoară, dar este gata să aibă o nouă întâlnire în același format.

Ministrul de Externe rus a negat la conferința de presă de după discuții bombardarea civililor la maternitatea din MAriupol. El a susținut, în aceeași linie cu declarațiile anterioare ale oficialilor ruși, că maternitatea fusese transformată într-o bază militară de către naționaliștii ucraineni, de unde se trăgea împotriva soldaților ruși.

De asemenea, Lavrov a continuat să acuze Ucraina că deține arme biologice și chimice pe care vrea să le folosească și că țara este manipulată și acționează la comanda Occidentului.

Vezi si

Tragedie în Egipt: Incendiu la o biserică, cel puțin 40 de morți, mulți dintre ei copii

Cel puțin 40 de persoane au fost ucise și 45 rănite într-un incendiu izbucnit duminică …