Saturday , April 27 2024

Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidențial

Președinta în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale din toamnă, în timp ce principalul său contracandidat, fostul președintele prorus Igor Dodon, a scăzut în preferințele alegătorilor sub 14%, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi de compania iData, la Chișinău, informează publicația Ziarul Național.

Astfel, Maia Sandu ar acumula 27,9% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 13,3%, de ex-premierul Ion Chicu – cu 5,7%, de actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban – cu 4,4%, de fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah – cu 4,3% și de controversatul om de afaceri Renato Usatîi – 3%.
Balanța ar putea fi înclinată de cei peste 30% din respondenți care nu știu, deocamdată, cu cine ar vota sau nu au dorit să răspundă.
Autorii sondajului afirmă că eșantionul nu cuprinde voturile din diasporă și din Transnistria, conform media citate.
În același timp, potrivit rezultatelor aceluiași sondaj, majoritatea cetățenilor moldoveni se pronunță pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează Deschide.md.
Conform rezultatelor anchetei, 57,4% dintre cei chestionați au răspuns că ar vota pentru aderarea la UE, în timp ce 32,8% s-au exprimat împotriva alăturării republicii la blocul comunitar. Totodată, circa 10% au refuzat să răspundă.
La întrebarea dacă acceptă organizarea referendumului pentru aderare la UE împreună cu scrutinul prezidențial, 43% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ, în timp ce 43,9% au declarat că sunt “contra”.
Cercetarea sociologică mai arată că sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este într-o ușoară creștere – 57,4% martie 2024, comparativ cu 56,7% în ianuarie 2024. Concomitent, cei care se declară împotriva integrării europene au scăzut de la 34,4%, în ianuarie 2024, la 32,8%, în martie 2024, remarcă publicația Ziarul Național din Chișinău.
În ceea ce privește o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO, un procent de 31,3% a spus că sunt “pentru”, în timp ce 56% s-au declarat împotrivă.
Sondajul a fost realizat în perioada 18-24 martie, pe un eșantion de 1.131 de persoane, având o marjă de eroare de ^/- 3%.
Ancheta survine în contextul în care președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat la 18 martie că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pe tema aderării Republicii Moldova la UE vor avea în aceeași zi, în luna octombrie.
În acest sens, forul legislativ de la Chișinău a modificat în ianuarie Codul Electoral pentru ca referendumul privind aderarea R. Moldova la UE să poată avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale. (Agerpres)

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …