Sunday , October 2 2022

UPDATE: Preşedintele Italiei respinge demisia premierului Mario Draghi

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a respins joi seara demisia premierului Mario Draghi, informează AFP. 
Preşedinţia Republicii Italiene a comunicat că “preşedintele republicii nu a acceptat demisia preşedintelui consiliului (de miniştri – n. red.) şi l-a invitat să se prezinte în faţa parlamentului (…) pentru o evaluare a situaţiei.  Criza politică de la Roma a fost declanşată de neparticiparea senatorilor din Mişcarea 5 Stele, parteneră în coaliţia guvernamentală, la votul de încredere solicitat joi de guvern.

 

Premierul italian Mario Draghi și-a anunțat joi demisia din fruntea Guvernului. „Vreau să anunţ că în această seară îmi voi depune demisia Preşedintelui Republicii”, a spus Draghi, potrivit unui comunicat de presă. Criza guvernamentală din Italia a fost provocată după ce Mişcarea 5 Stele (M5S), membră a coaliţiei de guvernare, a decis să nu participe la votul de încredere asupra unui decret-lege discutat în Senat, referitor la ajutorarea italienilor în fața inflației.

„Voturile de astăzi în Parlament sunt un fapt foarte semnificativ din punct de vedere politic. Majoritatea care a susținut acest guvern încă de la crearea sa a dispărut”, a spus Draghi. Condițiile de realizare a programului „nu mai există”, a adăugat el, mulțumindu-le miniștrilor. „Trebuie să fim mândri de munca pe care am făcut-o”, a spus Draghi, potrivit La Repubblica.

Giuseppe Conte, fost prim-ministru şi actualul lider al Mișcării Cinque Stelle, a anunţat miercuri seară că senatorii partidului său vor ieşi din sală la votul de încredere solicitat de guvern.

“În aceste zile din partea mea a existat un angajament maxim de a continua pe calea comună, încercând să răspund și la solicitările care mi-au fost adresate de către forțele politice. După cum reiese din dezbaterea și votul de astăzi din Parlament, acest efort nu a fost suficient’, a continuat premierul, arătând cu degetul spre exponenții Mișcării 5 Stele, al cărei partid s-a abținut de la votul de încredere, potrivit Il Giornale.

Decretul-lege în cauză conţine un pachet de măsuri de circa 10 miliarde de euro pentru ajutorarea familiilor şi firmelor în faţa inflaţiei, dar şi o măsură pentru facilitarea construirii unui incinerator de deşeuri la Roma. Or, lupta contra unor astfel de incineratoare reprezintă un element esenţial al politicii M5S.

Draghi a afirmat de mai multe ori că nu va exista un guvern fără M5S, nici un guvern Draghi-bis fără M5S, chiar dacă numărul de aleşi ai acestui partid nu este suficient pentru a provoca o cădere a executivului.

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …