Tuesday , September 27 2022

Japonia: Prezenţa iodului radioactiv, de 1.150 de ori mai mare decât cea normală

Prezenţa iodului radioactiv este superioară celei normale de 1.150 de ori în apa de mare prelevată la doar 30 m de reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare avariate de la Fukushima, a anunţat – luni – Agenţia securităţii nucleare japoneze, citată de AFP.

Până în prezent, testele erau practicate în sudul centralei, la ieşirea din reactoarele de la 1 la 4, cele mai avariate, unde nivelul de iod 131 măsurat era superior duminică de 2.000 de ori celui normal, informează Agerpres.

Anunţul eronat al operatorului Tokyo Electric Power Co /TEPCO/ despre un nivel de radioactivitate de “10 milioane mai ridicat” decât cea normală în apa scăpată de la centrala nucleară de la Fukushima este “inacceptabil”, a estimat – luni – purtătorul de cuvânt al guvernului japonez.

“Chiar dacă oboseala persoanelor care lucrau la faţa locului poate concura pentru a explica această eroare, ştiind că supravegherea radioactivităţii este o condiţie majoră pentru a asigura securitatea, acest tip de eroare este absolut inacceptabil”, a declarat Yukio Edano.

Vicepreşedintele TEPCO, Sakae Mutto, a explicat că elemente radioactive fuseseră confundate în cursul analizelor efectuate eşantioanelor prelevate din stratul scurs din reactorul nr. 2.

Guvernul japonez le-a cerut luni locuitorilor evacuaţi de pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi să nu se întoarcă deoacamdată la casele lor, în timp ce şi-a intensificat eforturile pentru a rezolva criza nucleară.

“Este foarte probabil ca zone aflată pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei să fie contaminată şi există un risc mare (pentru sănătate – n.red.) în acest moment”, a spus purtătorul de cuvânt Yukio Edano, citat de Kyodo News.

El a subliniat că locuitorii nu ar trebui să se întoarcă până când nu sunt anunţaţi de guvern.

Edano a făcut aceste declaraţii după ce au apărut informaţii că localnici încep să se întoarcă la casele lor pentru a-şi lua lucrurile.

După cutremurul masiv din 11 martie, urmat de tsunami, reactoarele şi bazinele de păstrare a combustibilului nuclear uzat şi-au pierdut funcţiile de răcire la reactoarele 1, 2 şi 3. Miezul reactoarelor s-a topit parţial, emanând, probabil, substanţe radioactive.

Vezi si

Putin ar putea anunța vineri alipirea teritoriilor ucrainene ocupate la Rusia

Președintele rus Vladimir Putin urmează să se adreseze celor două Camere ale parlamentului rus vineri, …