Wednesday , May 15 2024

Forbes nu îl mai include pe fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, printre miliardari

Forbes a actualizat clasamentul global al miliardarilor și a estimat pierderile pe care cei mai bogați ucraineni le-au înregistrat din cauza războiului declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei. Potrivit evaluărilor prestigioasei reviste Forbes, pe fondul invaziei ruse, averea celui de-al cincilea președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko nu mai depășește un miliard de dolari SUA, părin urmare nu mai este inclus în râdnul miliardarilor. În ceea ce privește estimarea activelor ucrainene din teritoriile controlate de guvernul Ucrainei, Forbes a indicat o reducere de 60-80%, iar în teritoriile necontrolate la 0-10% din valoarea de dinainte de război.

Co-fondatorii Grammarly, Oleksii Șevcenco și Maxim Litvin sunt enumerați de Fobrbes ca fiind cetățeni canadieni, deși sunt originari din Ucraina. Averea lor este neschimbată de US Forbes, la 4 miliarde de dolari fiecare, dar în topul Forbes cei doi nu figurează ca fiind cetățeni ucraineni, prin urmare doar din patriotism Forbesc Ucraina i-a menționat alături de ceilalți miliardari ai Ucrainei. Pe de lată parte, un „new entry” în clasamentul miliardarilor ucraineni, așa cum a fost întocmit de Forbes, este Vlad Iațenco cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. Deși stabilit de multă vreme peste hotare, de câțiva ani buni figurând cu rezidența la Londra, el figurează ca fiind cetățean ucrainean, nu al altui stat iar în clasamentul Forbes apare pe locul 5 al miliardarilor ucraineni. Tânărul – comparativ cu alți miliardari, dar totuși nu mai este student de aproape două decenii – deține o parte din compania Revolut (o „neobancă” înființată alături de rusul Nikolai Storonschi care permite transferul și retragerea unor sume de bani fără comisioane, dar și să tranzacționarea de criptomonede și acțiuni și cumpărarea de asigurări) și averea, în primăvara anului trecut, era estimată la 300 de milioane de dolari SUA, el fiind pe locul 34 în clasamentul de la începutul lui 2021 al celor mai bogați ucraineni. Pe la jumătatea anului trecut deja figura ca fiind miliardar în dolari după unele succese ale companiei. Din câte se pare, războiul nu l-a afectat pe acesta, averea sa fiind de 1,1 miliarde de dolari atât înainte de război, cât și după.

Cel mai bogat ucrainean rămâne în continuare oligarhul Rinat Ahmetov, cu o avere estimată de Forbes la 4,2 miliarde de dolari SUA. Față de aprilie 2021, averea sa a scăzut cu 3,4 miliarde de dolari, dar Forbes Ucraina notează că, față de februarie 2022, averea lui Rinat Ahmetov a scăzut cu 9,5 miliarde de dolari. Ratingul Forbes mai include cinci ucraineni pe lângă Rinat Akhmetov și tânărul Vlad Iațenco, exemplul că poți ajunge miliardar ucrainean fără să ai acces la multele resurse ale statului, dar nu îăn statul respectiv, ci peste hotare.

Primul dintre aceștia este Victor Pinciuc, ginerele celui de-al doilea președinte al Ucrainei, Leonid Kucima având o avere de 1,9 miliarde de dolari. În 2020 averea sa era estimată la 1,4 miliarde de dolari SUA iar în aprilie 2021 ajunsese la 2,5 miliarde dolari SUA pentru ca după invazia rusă să ajungă la 1,9 miliarde – 900 milioane dolari din această sumă sunt reprezentate de imobiliare din străinătate, iar circa 500 de milioane dolari ar fi numerar și alte active „lichide”. Este de precizat că Forbes Ucraina estimează că în prima parte a lui februarie, înainte de a începe războiul averea lui Pinciuc era de 2,6 miliarde de dolari SUA.

Constantin Jevago este pe locul al treilea cu o avere de 1,3 miliarde de dolari, oligarhul ucrainean născut în Orientul Îndepărtat avea o avere de 2,3 miliarde în primăvara anului trecut iar Forbes Ucraina estimează că înainte de război (în februarie) averea sa a coborât la 2,1 miliarde pentru ca la final de martie să mai coboare cu 800 de milioane din cauza scăderii acțiunilor Ferrexpo.

Diaconul oligarh Vadim Novinschi rămâne în continuare în acel top al miliardarilor ucraineni alcătuit de Forbes, situându-se „umăr la umăr” cu Constantin Jevago, dar că dacă averea acestuia din urmă a scăzut de la 2,1 miliarde înainte de război la 1,3 miliarde de dolari, averea clericului născut în partea europeană a Rusiei și ajuns de vreo zece ani membru în parlamentul ucrainean a scăzut (conform estimărilor Forbes Ucraina) de la 3,5 miliarde înainte de război la 1,3 miliarde. Cu un an înainte de război însă, Vadim Novinschi avea o avere de „numai” 1,4 miliarde de dolari conform clasamentului Forbes.

Gennadi Bogoliubov rămâne în topul miliardarilor ucraineni, Forbes estimând averea acestuia la 1,1 miliarde de dolari, după și pe fondul războiului, față de 2 miliarde de dolari (estimarea Forbes Ucraina) de dinaintea războiului și circa 1,7 miliarde de dolari în primăvara anului trecut. Pe ultimul loc în topul din aprilie 2022 al miliardarilor ucraineni, conform Forbes, se află un alt oligarh controversat, Igor Kolomoischi. Multă vreme creditat de o parte semnificativă a mediei și politicii ucrainene ca fiind susținător – ba chiar „protector”, după unii comentatori mai acizi – al președintelui Volodimir Zelenschi, Igor Kolomoischi are o avere estimată de Forbes la „doar” 1 miliard de dolari în condițiile în care înainte de începerea războiului – așa rezultă din infograficul celor de la Forbes Ucraina – avea o avere de circa 1,8 miliarde de dolari, similar cu cât estimase Forbes în prim partea a lui 2021.

Potrivit publicației Forbes, au pierdut statutul de miliardari cel puțin familia Olexandr și Galina Gerega – predecesoarea în fotoliul de primar al Kievului fiind, alături de soțul ei, deputat în trei mandate consecutive, administratorii lanțului de hipermarketuri „Epicenter”. Ei ar fi avut o avere estimată la 1,7 miliardfe de dolari în primăvara anului trecut și părea să fie în creștere, înainted e război estimările Forbes Ucraina fiind pentru suma de 1,8 miliarde, dar după război scăderea a fost foarte mare, averea acestora fiind estimată la circa jumătate de miliard de dolari. În ceea ce îl privește pe Petro Poroșenko, conform actualizării listei miliardarilor Forbes în contextul invaziei ruse, averea acestuia a fost estimată la 700 de milioane de dolari, înainte de război fiind estimată de Forbes Ucraina la 1,6 miliarde, cam la fel de mult cu cât fusese estimată în primăvara lui 2021 de Forbes.

Din infograficul Forbes Ucraina rezultă că un alt oligar destul de controversat, Serhii Tigipko, (născut într-un sat din nordul Republicii Moldova, dar educat în Ucriana și stabilit acolo, fiind unul din candidații la prezidențialele din 2010 și 2014) are o avere care a coborât la circa 600 de milioane de dolari față de 1,5 miliarde înainte de război. Totuți, în aprilie 2021 Forbes îl situa pe Serhii Tigipko în afara miliardarilor, cu o avere de circa 700 de milioane. (D.P.)

Vezi si

Vara anului 2023, cea mai fierbinte din ultimii 2.000 de ani

Vara trecută, când incendiile de vegetaţie s-au extins în regiunea mediteraneană, pe drumurile din Texas …