Friday , April 26 2024

Discuţii secrete între SUA şi Rusia pe marginea scutului antirachetă

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoiguşi omologul său american Chuck Hagel au avut o convorbire telefonică deaspre scutul antircahetă, situaţia din Afganistan, Coreea de Nord, Iran şi Siria.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu l-a sunat luni pe omologul său american Chuck Hagel exprimându-şi “dorinţa de a continua discuţiile despre apărarea antirachetă” la nivel înalt, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.
Secretarul american al Apărării Chuck Hagel “este de acord şi a reafirmat că aceasta constituie o parte importantă a relaţiilor americano-ruse”. Discuţiile urmează să continue la nivel de adjuncţi ai miniştrilor, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului George Little într-un comunicat.

Această convorbire intervine în contextul în care Pentagonul a anunţat restructurarea programului scutului antirachetă al NATO, menit să facă faţă unei ameninţări balistice iraniene, însă pe care Rusia îl vede ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale. Percepută de analişti de la Washington drept o deschidere faţă de Moscova, această decizie nu este nicidecum o “concesie pentru Rusia”, a declarat un adjunct al ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

În discursul asupra stării naţiunii, în februarie, preşedintele american Barack Obama şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a negocia cu Rusia o reducere suplimentară a arsenalului nuclear al celor două state, după adoptarea Tratatului START de dezarmare nucleară din 2010. “Vom angaja negocieri cu Rusia în vederea reducerii suplimentare a arsenalelor noastre nucleare”, declara Obama. După ratificarea Tratatului START (acronim în engleză pentru Tratatul privind reducerea armelor strategice), semnat la 8 aprilie 2010 de către preşedintele Obama şi omologul său rus Dimitri Medvedev, negocierile asupra dezarmării nucleare între cele două foste rivale în tmpul Războiului Rece au stagnat. În cursul conversaţiei telefonice, Hagel şi Şoigu au discutat, de asemenea, despre situaţia din Afganistan, Coreea de Nord, Iran şi Siria.

Vezi si

Război în Big Pharma. GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech pentru tehnologia vaccinurilor anti-COVID

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din …